Var det här allt? Ska det vara så här nu?
Har du också känt så relaterat till karriären? Då har du kanske hamnat i vad man på engelska brukar kalla mid-career crisis, alltså en mittlivskris i karriären. För precis som på de flesta långa resor här i livet kan mitten på din
karriär
kännas tuff. Maratonlöpare pratar om de svåra mittenmilen, när smärtan börjar sätta in men man ännu inte kan se slutet av loppet. Kanske har du nu jobbat i en 15–20 år, nyhetens behag har försvunnit, du är inte längre ung och hungrig, samtidigt som pensionens fria dagar känns långt bort.
– Ofta har jobbet rullat på av bara farten, men mitt i livet får man tid att reflektera. Många ifrågasätter då det liv de lever, man vill ha en förändring. Krisen är alltså en sorts sökande efter något nytt, något annat, säger Nicolas Jacquemot, som nyligen gett ut boken ”Meningen med arbetslivet. Handbok för dig som vill vidare.”
Det är en bok för dig som vill styra in arbetslivet på en ny bana. Det kan handla om att byta jobb, göra arbete av sin hobby eller sätta sig i skolbänken igen. Eller så vet du inte riktigt vad man vill, du vet bara att det skaver. Inte sällan sker det just i medelåldern när funderingar på vad man vill göra av tiden som är kvar dyker upp – även kring karriären.
– Många känner ånger för val de gjorde och inte gjorde, vägarna de inte tog. Drömmar man innerst inne har gör sig påminda, säger han.
Det är heller inte så konstigt att du hamnar här, för mitt i livet kanske man värderar helt andra saker än för 20 år sedan när du valde högskoleutbildning.
– Kanske är balans, fokus och fördjupning viktigare för dig idag.
Till skillnad från när du var 23 och stora delar av livet låg framför dig är det dock lätt att tänka att det är för sent. För sent att börja plugga. För sent att bli något helt nytt. Men här vill Nicolas Jacquemot säga stopp och belägg till tankegångarna.
– Det kan kännas som att tåget har gått. Men det går fler tåg. Det är aldrig för sent att bli den du vill vara.
Och även om förändring ofta innebär en viss dos osäkerhet så erbjuder den här fasen också en möjlighet till förnyelse och fokusering.
Hur kommer du då vidare?
– Nicolas Jacquemot och Unionen tipsar
1. Gör en självinventering
De flesta tycker att det är viktigt att hitta ett jobb där man kommer till sin rätt, då utvecklas man.
– Därför är det bra att veta vad man vill ha mer och mindre av framöver, säger Nicolas Jacquemot och tipsar att det är bra att göra en självinventering:
- Vad tycker du om ditt nuvarande arbetsliv? Och vad tycker du mindre om?
- Vad ger dig energi?
- I vilka sammanhang trivs du bäst?
2. Dröm stort
Kanske var det länge sedan du hade drömmar kring livet och karriären. Men drömmarna är viktiga. Så ge dig själv en lugn timme i veckan, gärna i en rofylld eller inspirerande miljö, där du får tid att tänka.
– Vi är ofta snabba på att begränsa oss, säga det går inte, men att tillåta sig att drömma är att leda in tankarna på andra banor.
3. Visualisera din framtid
Var vill du vara om ett, tre eller fem år? Vad jobbar du med då? Hur vill du jobba (på egen hand, i ett stort team, på plats eller distans?) Hur ser det ut när du jobbar? Föreställ dig, skriv ner eller rita din önskade framtid – alltså hur det ser ut och känns när du gör detta nya.
4. Sugen på att studera
Många i medelåldern tvekar inför att studera. Är det ens någon idé? Här gör du smart i att tänka om. Istället för att räkna åren som gått, fokusera på den tid som ligger framför dig. Du kanske är 45 år och har minst 20 år kvar att jobba. Är det då inte värt att lägga ett halvår på en kurs, eller kanske 2–3 år på en utbildning som tar dig dit du vill?
Det finns fler möjligheter än det vanliga studiestödet från CSN, som du kan få när du vill kompetensutveckla dig eller rent av byta
karriär
.
Vill du få omställningsstudiestöd? Häng på låset.
5. Håll motivationen med mål och delmål
När du skapat dig en målbild är det dags att göra en plan för hur du ska nå dit. En god hjälp är att formulera ett SMART mål, där SMART står för:
S – specifikt
Målet ska vara avgränsat och tydligt, som i ”jag ska bli lokförare.” Att säga ”jag vill avancera” är däremot inte specifikt.
M – mätbart
Ett mätbart mål kan vara att söka fem jobb i månaden, till skillnad från ”jag ska söka jobb.”
A – accepterat
Du ska själv vara motiverad att uppnå målet.
R – realistiskt
Målet ska vara realistiskt att uppnå. Att vilja bli president eller säga åt alla sina medarbetare att jobba 60 timmar i veckan känns inte särskilt realistiskt.
T – tidsbestämt
Det ska finnas en tidsram för när målet ska vara uppnått.
För att uppnå ditt huvudmål är det bra att sätta delmål på vägen. Och här har Nicolas Jacquemot ett tips för att snabbare komma framåt:
– Blunda inte för hindren, men fokusera på hur du kan ta dig över dem istället för att låta dem begränsa dig.