Nix, du har ingen rätt till lönespecifikation
Det finns en del saker i arbetslivet man bara tar för givet - som att man ska få en tydlig specifikation på sin lön. Det finns faktiskt ingen lag om det! Men det finns ett sätt...
Bli medlem här!Det finns en del saker i arbetslivet man bara tar för givet - som att man ska få en tydlig specifikation på sin lön. Det finns faktiskt ingen lag om det! Men det finns ett sätt...
Bli medlem här!I kontakt med myndigheter och a-kassa uppmanas man ofta hålla reda på sina lönespecifikationer för att kunna visa upp i efterhand om det skulle krävas. I specifikationen brukar anges bruttolön före skatteavdrag, den avdragna skatten och nettolön samt eventuella andra förmåner, traktamente , övertid, frånvaro och så vidare.
Skatteverket kan kräva att få se hur mycket skatt som dragits från löner så långt som sex år tillbaka i tiden, om de till exempel misstänker svartjobb. Specifikationerna kan också fungera som ett alternativ till ett arbetsgivarintyg, när man söker a-kassa och arbetsgivaren dröjer med intyget.
Det är det som är det kluriga här...
Är det sant att lönespecifikationen ändå inte är obligatorisk?
- Det stämmer, det finns ingen lag om att arbetsgivaren ska ge dig en specifikation över den lön du får utbetald, förklarar Elisabeth Lind, som är en av medlemmarnas rådgivare på Unionen.
När det finns kollektivavtal kan det finnas en skrivelse i lönedelen om att ersättning för utfört arbete ska specificeras på ett visst sätt. Och finns en facklig klubb på arbetsplatsen kan klubben begära in underlag från arbetsgivaren utifrån Medbestämmandelagen , MBL, där all ersättning och dragen skatt ska redovisas tydligt.
Om det saknas både
klubb
och
kollektivavtal
då?
- Ofta kan man också använda utdrag från sitt bankkonto för att visa på att en insättning gjorts från arbetsgivaren på en viss summa. Förutsatt att man inte får betalt i kontanter, säger Elisabeth Lind.
Men det här med Skatteverket då, de kräver ju att man ska kunna visa på specifikationer så långt som sex år tillbaka i tiden.
Hur kan de göra det om det inte finns något som reglerar arbetsgivarens skyldighet att lämna specifikationer?
- Det är det som är det kluriga här, säger Elisabeth Lind.
Alltså kan du gå bakvägen, via skattelagstiftningen...
Enligt Skatteförfarandelagen (10kap 19§) ska man kunna lämna uppgift om skattedraget belopp i upp till sex år tillbaka i tiden. Det är alltså inte lönen Skatteverket vill ha specificerad, utan skatten.
- Så vill din arbetsgivare inte ge dig någon lönespecifikation kan du åtminstone begära utdrag som visar hur mycket skatt som dragits på din lön. Alltså kan du gå bakvägen så att säga, via skattelagstiftningen.
Det har också lagts flera lagförslag om att göra lönespecifikationerna obligatoriska, men än har ingen sådan lagändring skett.