Nytt riksdagsbeslut: “En viktig seger för utökad flexibilitet vid pensionsåren”
Peter Hellberg, förbundsordförande för Unionen, kommenterar riksdagens nya beslut som innebär större flexibilitet vid uttag av tjänstepension.
Peter Hellberg, förbundsordförande för Unionen, kommenterar riksdagens nya beslut som innebär större flexibilitet vid uttag av tjänstepension.
Publicerad 30 okt. 2024
Riksdagen har äntligen fattat ett efterlängtat beslut. Från och med den 1 januari 2025 blir det möjligt att pausa påbörjad utbetalning av tjänstepensionen.
Den som arbetar eller har arbetat på en arbetsplats med kollektivavtal eller hos en arbetsgivare som ändå valt att betala in till din framtida tjänstepension är lyckligt lottad, då är man garanterad en högre pension när arbetslivet är slut. Fram tills nu har dock uttaget av tjänstepension saknat flexibilitet; när utbetalningen väl påbörjats har det inte funnits möjlighet att pausa för att tillfälligt återgå i arbete. Den allmänna pensionen har däremot kunnat pausas för den som vill fortsätta arbeta.
– Tjänstepensionen är en viktig trygghet inför pensioneringen, men det tidigare regelverket kring utbetalningar har hindrat många från att fortsätta arbeta, vilket är helt oacceptabelt. När, hur och på vilket sätt vi går i pension är individuellt. Därför är det glädjande att vi nu fått en mer flexibel lagstiftning. Det är både bra för den enskilde och för samhället.
Unionen har arbetat i många år genom PTK för att riksdagen ska ändra reglerna i Inkomstskattelagen för att öka flexibiliteten av uttag av tjänstepensionen. Nu är förändringen klubbad i riksdagen. Det innebär att det blir möjligt att göra uppehåll i påbörjad utbetalning av tjänstepension och dessutom blir det möjligt att förlänga utbetalningstiden.
De nya reglerna kommer att gälla paus och förlängning av tjänstepensionen i såväl ITP -planen som KTP-planen och de valbara försäkringsbolagen inom ITP och KTP ska införa reglerna senast den 1 oktober 2025.
Riksdagens beslut kommer i en tid då vi lever längre och är friskare, vilket innebär att vi förväntas arbeta längre för att säkerställa en tillräcklig pension. Därför är det allt viktigare att anpassa pensionssystemet till de förändrade villkoren. Det handlar bland annat om att skapa förutsättningar för äldre arbetstagare som vill arbeta, möjligheter att bidra med sin kompetens och erfarenhet - men på sina egna villkor, säger Peter Hellberg.
– Vi ser den nya lagstiftningen som en betydande framgång. Den ger individer möjlighet att planera sin övergång från arbetsliv till pension i en takt som passar dem, och anpassa sig efter livets omständigheter och möjligheter. Tillsammans med flexpensionen, som nu omfattar majoriteten av våra 700 000 medlemmar, tar vi viktiga steg mot ett tryggare och mer flexibelt arbetsliv.