Ny på första jobbet

Först och främst - grattis! Att börja på första jobbet efter examen är en stor sak.

Första jobbet

Första tiden på första jobbet

Att börja ditt första jobb är spännande, men det kan också kännas överväldigande - Nya arbetsuppgifter, nya arbetskamrater och nya sammanhang. Som medlem i Unionen får du stöd och tips så att din första tid på jobbet blir så bra som möjligt. 

5 tips när du är ny på jobbet

  1. Ta reda på vilka rutiner som gäller på arbetsplatsen, både officiella och inofficiella. Hur ska du sjukanmäla dig, när går kollegorna på fika/paus, var äter man lunch, finns det en facklig  klubb ? Att äta lunch med dina kollegor är ett bra sätt att få den informationen och att lära känna dem och arbetsplatsen
  2. Be dina nya kollegor om hjälp! Du blev säkert anställd för att du gav ett så självständigt och pålitligt intryck, men om du låtsas att du vet när du inte vet kommer du snart att rasera det intrycket. Om du däremot ödmjukt påminner om att du är ny här och har inte jobbat utifrån de här rutinerna förut, ger du dina medarbetare tillfälle att vara både duktiga och goda kollegor. Plus att du får reda på hur saker funkar.

  3. Spana in arbetstiderna. När du kommer till en arbetsplats där fria tider råder, se hur de andra gör. Vissa kommer säkert tidigare, andra lite senare men du som är ny rekommenderas inte ta ut svängarna förrän du känner dig varm i både kläder och förväntningar. Se till att vara på där när de flesta av dina kollegor är på plats och stanna inte mycket längre än de andra heller.
  4. Se till att ta reda på vad som förväntas av dig, egentligen. Ta reda på hur mycket du förväntas leverera på en utsatt heltid och diskutera med din chef hur du ska prioritera under tidsbrist. När friare arbetstider råder är ansvaret större på arbetsledaren att se till att belastningen är anpassad.

  5.  Säg till chefen vad du behöver.  Något som är förvånansvärt lätt att glömma, är att även din nya chef är en människa som försöker att göra sitt bästa (men inte alltid lyckas). Många chefer är också överlastade med jobb och kanske inte har tid att se och fundera på vad du behöver.

    Om du inte vet från början vad du kommer att behöva, vilket är ganska naturligt, kan du säga: ”Om en månad tror jag att jag har lite bättre koll på hur allting funkar här, kan vi sätta oss då och prata om förutsättningar för att jag ska kunna leverera på bästa sätt?”

Ingen tycker att det är konstigt om du frågar, tvärtom. Och du märker snart vilka som gärna hjälper dig!

Checklista för dig som är ny på jobbet

  • Uppföljningssamtal med din chef. Planera in det med några veckors mellanrum. Det är ett bra sätt för er båda att hålla koll på hur det går.
  • Månadsplanering. Halvårsplanering. Årsplanering. Se till att du får översikt över viktigare händelser i företaget inom den närmaste framtiden, särskilt sånt som påverkar ditt eget arbete.
  • Internutbildning. Ta reda på om och när utbildning är planerad för dig under den första tiden.
  • Fackklubb. Ta kontakt med din lokala fackklubb eller om det finns någon fackligt  ombud  på din arbetsplats. De fackliga ombuden har ofta bra kännedom om stort och smått som gäller på din arbetsplats som kan vara värdefulla för dig att känna till.
  • Semesterplanering. Senast två månader före semester ska semestern vara bestämd. Ta reda på hur många betalda semesterdagar du har rätt till och när du kan ta ut dem.
  • Provanställd? Om du är provanställd så ska du och din chef ha bestämt ett datum då du som senast får veta om din provanställning övergår till en  tillsvidareanställning .
  • Lönesamtal  och  löneförhandling . Även om det kan vara ganska långt fram till ditt första  lönesamtal  är det bra att du vet när det kommer. Det förekommer att lönen diskuteras när provanställningen övergår till en  tillsvidareanställning  men du kan inte utgå från det. Därför är det bättre om ni kan komma överens om en skälig lön från början.
  • Se till att du är medlem i Unionen. Vi kan allt om de lagar, regler och avtal som gäller din anställning. Du får dessutom en riktigt bra  inkomstförsäkring  som ingår i medlemskapet. Och du kan fråga oss när som helst.

Checklista om semester

  • Ansöka om semester i god tid. Din semester ska vara bestämd minst två månader innan den börjar. Ansök därför om semester i god tid. Det gäller även om du söker semester för kortare perioder.
  • Du kan inte ändra din semester. Tänk på att när semestern är bestämd kan du inte själv ändra eller avbryta den. Men om något händer som innebär att du vill flytta eller avbryta semestern så kan du självklart fråga din arbetsgivare om det är möjligt.
  • Din arbetsgivare kan avbryta din semester. Om din arbetsgivare beordrar dig att avbryta semestern för att du behövs på jobbet så måste du jobba. Men självklart har du kvar dina semesterdagar och du får ta ut dem senare istället.
  • Du har rätt till tre eller fyra veckors sammanhängande semester. Sammanhängande semester betyder att du är ledig tre eller fyra veckor i rad utan avbrott. De flesta har rätt till fyra veckors sammanhängande semester och vissa har rätt till tre veckor. Kolla vad som gäller för dig. Antingen genom att läsa kollektivavtalet eller fråga din arbetsgivare.
  • Alla har rätt till 25 semesterdagar per år. Men första året som du arbetar har du kanske du inte har rätt till alla 25 semesterdagarna eller full betald semester. Det beror bland annat när under året du började arbeta. Räkna fram hur många semesterdagar du har rätt till.

Checklista om övertid

Under vissa perioder på året eller under vissa projekt kan det vara extra mycket att göra och då kan du få arbeta övertid. Tänk på detta:

  • Du ska ha ersättning för övertid. Du ska ha extra ersättning om du arbetar över i form av extra lön eller fler semesterdagar. Ersättningen för övertidsarbete ska vara reglerat i ditt  anställningsavtal , dvs. hur mycket betalt du får per övertidstimme eller hur många extra semesterdagar och/eller högre lön du får.
  • Du får inte arbeta över hur mycket som helst. Tyvärr tror många arbetsgivare (och arbetstagare) att om man byter övertid mot till exempel fem extra semesterdagar så kan du sedan arbeta över hur mycket som helst. Så är det inte.
  • Byt inte övertid mot extra semester första året. Vi rekommenderar att du inte byter  övertidsersättning  mot extra semesterdagar första anställningsåret. Fem extra semesterdagar motsvarar cirka 40 arbetade timmar. Det kommer du ganska snabbt upp i om du arbetar över regelbundet. Arbeta ett år och se hur mycket övertid det blir, sedan kan du förhandla om lön,  övertidsersättning  och antal semesterdagar.
  • Övertid ska vara beordrad. Övertid ska beordras i förväg så du kan planera för den. Men det finns undantag då övertid kan godkännas i efterhand, till exempel om det händer något på jobbet som gör att du måste arbeta över.
  • Särskilda skäl krävs för övertid. Det krävs särskilda skäl för att arbetsgivaren ska få beordra dig att arbeta över.
  • Du får arbeta över högst 150 timmar per år. Arbetsgivaren får enligt  kollektivavtal  beordra dig att arbeta över högst 150 timmar per kalenderår. Om det finns särskilda skäl kan arbetsgivaren beordra dig att arbeta ytterligare 150 timmar övertid per år. Men då måste facket godkänna det först.
  • Högst 200 timmar övertid per år utan  kollektivavtal Utan  kollektivavtal  gäller lagen. Lagen säger att arbetsgivaren får beordra dig att arbeta högst 200 timmar allmän övertid under ett år och högst 50 timmar övertid under en månad.
  • Övertid är arbete före eller efter din vanliga arbetstid. Om din ordinarie arbetstid till exempel är 8-17 så är övertid allt arbete före eller efter denna tid.
  • Förskjuten arbetstid. Om du har flextid och kan börja och sluta mellan till exempel 7-9 och 16-18 så kan övertiden räknas efter 8 timmars arbete. Kontrollera med ditt  kollektivavtal  vad som gäller hos er!

Undvik vanliga misstag

  • Våga fråga! Ingen tycker att det är konstigt om du frågar, tvärtom. Och du märker snart vilka som gärna hjälper dig!
  • Dölj inte om något blev fel! Om något blev fel så prata med dina arbetskamrater eller din chef direkt. Det är mycket bättre att få det ur världen än att du ska gå och oroa dig för när felet upptäcks.
  • Inget  kollektivavtal ? Glöm inte att kolla upp vilka privata försäkringar du behöver ha istället. Kolla också om du ska börja med ett eget pensionssparande.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg