Första lönen

Förr eller senare kommer frågan upp – vad har du för löneanspråk?

Första lönen

Löneförhandla med självförtroende

Att prata lön kan kännas utmanande, men med rätt förberedelser står du stark. Som medlem i Unionen får du konkreta tips och verktyg så att du kan gå in i löneförhandlingen med självförtroende.

Vad har du för löneanspråk?

När du ska diskutera din lön med en ny arbetsgivare är det viktigt att du skaffar dig en realistisk bild av vad en person med motsvarande arbetsuppgifter inom samma bransch tjänar.

Unionens ingångslönerna ger en fingervisning om lönenivån för olika yrken när du har ingen eller mycket lite tidigare erfarenhet från arbetslivet.

Finns det  kollektivavtal  på arbetsplatsen så finns också en  lägsta lön  som din arbetsgivare inte får gå under när din lön sätts.

Skaffa en realistisk bild av vad en person med motsvarande arbetsuppgifter inom branschen tjänar.

5 tips när du ska förhandla första lönen

  1. Ta reda på löneläget för den tjänst du söker. Inom många tjänstemannayrken finns löneintervall. Beroende på tjänst och krav på erfarenhet kan löneintervallet variera, ibland med flera tusen kronor i månaden. Bestäm dig för ett löneläge som du tycker är rimligt för tjänsten (utifrån statistik med mera) och lägg till ett par tusen kronor. Genom att ange ett högre löneanspråk än den lön du vill ha har du marginal om arbetsgivaren vill förhandla ner ditt bud.
  2. Öva hemma genom att säga ditt löneanspråk högt tills du låter säker. Ta hjälp av vänner eller familj för att träna. Du måste själv tro på det du säger om arbetsgivaren ska göra det.
  3. Säg att du vill ha ”xx 000 kr men är öppen för en dialog”. När du uppgett ditt löneanspråk ska du långsamt räkna tyst för dig själv till tre innan du säger något mer. Låt det du sagt sjunka in hos arbetsgivaren och bli inte stressad om det blir tyst i rummet en stund. Ha is i magen. Tycker arbetsgivaren att budet är högt har du ju även sagt att det är förhandlingsbart så du har inte låst dig vid något.
  4. Förbered tre argument som talar om vilka erfarenheter som gör att du är värd just den lönen. Det räcker inte med att du säger att du vill ha det högre löneläget. Du ska kunna motivera det med hänvisning till ditt CV, din bakgrund och din erfarenhet. Fundera också på den lägsta lönenivån du kan acceptera. Det vill säga, under den lönenivån så tar du inte jobbet. Det är bra att du tänkt igenom hur låg lön du kan acceptera innan du förhandlar om din lön.
  5. Fråga om arbetsgivaren har  kollektivavtal . Tänk på att tjänstepensionen också är en del av din lön och det handlar om flera tusen kronor per år som betalas in till ditt personliga pensionskonto. Om arbetsgivaren inte har  kollektivavtal  så bör du få kompensation med en högre lön så du kan pensionsspara själv. Fråga om övriga löneförmåner. Värdera dem i pengar så långt som möjligt så du kan jämföra med löneläget för ditt yrke och din bransch.

Ingångslöner - när du är ny på arbetsmarknaden

Unionens ingångslöner ger dig en fingervisning om lönenivån för olika yrken när du har ingen eller mycket lite tidigare erfarenhet från arbetslivet. Se aktuella lönelägen för dig som är ny på arbetsmarknaden

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg