Det första du bör göra om du upplever besvär med ögonen efter några timmars jobb framför skärmen är att justera belysning och avstånd till skärmen. Kanske kan du också placera dig åt ett annat håll i rummet, mot en vägg till exempel?
Ögat har nämligen en inbyggd reflex som gör att rörelser i utkanten av synfältet ofta får oproportionerligt stor uppmärksamhet. Det kan man anta för att vi ska hinna ta skydd om något kommer emot oss i hög fart. För den som sitter i ett öppet kontorslandskap innebär det också att människor som passerar förbi i ögonvrån stör vår koncentration - vilket också tröttar ögat som är riktat mot texten på skärmen framför.
Utmattade ögon kan dessutom påverka hela kroppen, ge huvudvärk, psykisk trötthet och faktiskt även muskeltrötthet ända ner i benen, enligt flera studier. Så det är inget att ignorera.
Ställ in skärmen
Du bör också ha en god belysning i rummet, och själva ljusstyrkan på skärmen inställd för att minimera ögontrötthet. Ett alltför starkt ljus bländar, men även alltför svag ljusstyrka kan störa ögonen, eftersom omgivningens starkare ljus då flödar in och ungefär samma effekt uppstår som när människor rör sig i ögonvrån.
Flimrande och blått ljus är extra påfrestande. I dag finns så kallade dynamiska skärmar, som anpassar ljusstyrkan efter dygnets timmar, med blåare och kallare ljus på morgonen (som även piggar upp!) och lite varmare ljus fram emot kvällen, med ett sken som påminner mer om glödlampans eller stearinljusets.
Chefens ansvar
Består besvären efter att du har åtgärdat färg, ljus och position så gott du kan bör du be din arbetsgivare om en synundersökning.
Om du som anställd jobbar mer än en timme om dagen framför en bildskärm ska arbetsgivaren enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter bekosta din synundersökning. Och visar det sig vid undersökningen att du behöver terminalglasögon så ska din arbetsgivare också bekosta glasen, som då räknas som ett arbetsredskap.
Däremot kan du inte kräva vilka bågar du vill - där har arbetsgivaren rätt att sätta ett maxtak.
Ställ in din skärm så här!
- Kolla om din skärm flimrar
Testa din skärm genom att filma den med en mobiltelefon. Om skärmen flimrar på filmen betyder det att din skärm har ett dolt flimmer, som kameran registrerar men som hjärnan kompenserar, så att du inte "ser" det när du tittar direkt. Om du höjer ljusstyrkan på skärmen kan flimret minska i vissa fall, men det bästa är att byta skärm.
- Ställ in rätt ljusstyrka Testa ljusstyrkan på skärmen genom att ta fram ett tomt dokument på skärmen och hålla upp ett vitt papper intill. Pappret och det digitala dokumentet ska ha samma intensitet - reglera ljusstyrkan i bildskärmsinställningar tills de är lika. Kom ihåg att en alltför svar ljusstyrka gör att omgivningen kan blända och ta onödigt mycket fokus.
- Kolla färgen på ljuset
Ta fram ditt papper igen och håll upp det intill skärmen. Det tomma dokumentet på skärmen ska inte se kallare och blåare ut än pappret intill. Reglera skärmljusets färg genom att öka eller minska skärmens "Kelvinvärde". En bra tumregel är att skärmens ljus ska kännas något varmare än ljuset på det vita pappret intill.