Lönesamtal

Som medlem i Unionen har du alltid någon som hjälper dig att förhandla fram rätt lön för din tjänst och med vår lönestatistik har du koll på vilka löner som gäller i just din bransch.

Bli medlem!

Tjänar du vad du förtjänar?

På vissa företag använder man sig av lönesamtal som en del i processen att bestämma löner och lönepåslag. I vissa löneavtal finns det även inskrivet att du ska ha ett lönesamtal . Lönesamtalet med din chef är ett tillfälle att föra fram dina synpunkter på din löneutveckling .

Förutsättningarna för att kunna ha ett bra lönesamtal är att det finns ett tidigare utvecklingssamtal som grund att följa upp. Överenskommelserna i utvecklingssamtalet är ett av underlagen i lönesamtalet, det vill säga arbetsinnehåll, kompetens och arbetsresultat.

Om det finns klubb på din arbetsplats, sker lönesamtalet mellan dig och din chef innan klubben och företaget förhandlar om lönerna. I lönesamtalet ska du och din chef gå igenom och diskutera vad som krävs för att höja din lön samt gå igenom dina arbetsresultat under det gångna året.

Inkomstförsäkring ingår

Egen löneförhandling

Om det saknas klubb på ditt företag, måste du själv bevaka att du får ut de löneökningar som du har rätt till. Då kan lönesamtalet bli som din egen löneförhandling . Kontakta gärna Unionen för information om hur du går till väga i just den situationen.

Inför lönesamtalet

Kom väl förberedd till ditt lönesamtal , så ökar möjligheterna att få gehör för dina krav. Det gäller såväl när du har en klubb som förhandlar för dig som när du förhandlar din lön själv. Det är det viktigt att du är påläst om hur lönesättningen går till på just ditt företag och kan svara på hur du ser på din egen löneutveckling .

Om du kör fast

Om du kör fast i diskussionen med din chef, boka en ny tid och kontakta din klubb . Om du saknar klubb kan du vända dig till Unionen. Bli inte överens om något du tycker är fel. Om du får ett lågt lönepåslag eller inte är nöjd så finns det i många löneavtal inskrivet att du och din chef gemensamt ska ta fram en åtgärdsplan för hur du, via till exempel kompetensutveckling eller andra åtgärder, ska kunna förbättra din löneutveckling .

Hur mycket kan vår inkomstförsäkring ge dig?

Ange din månadslön i räknaren för att ta reda på hur mycket vår inkomstförsäkring är värd för dig.

Månadslön före skatt

Räkna ut vad inkomstförsäkring och tilläggsförsäkring ger dig!

A-kassa och inkomstförsäkring – så funkar det

Skulle du bli av med jobbet är det viktigt att ha din inkomst försäkrad genom ett medlemskap i en svensk a-kassa. Då kan du få arbetslöshetsersättning, men aldrig mer än 26 400 kr/mån under de 100 första ersättningsdagarna och 22 000 kr/mån från dag 101. (80 % av a-kassans ersättningstak).

Trygghet med inkomstförsäkring

Det innebär att om du enbart är medlem i en a-kassa är inkomster över a-kassans ersättningstak pengar som du går miste om vid arbetslöshet.
Det är här vår inkomstförsäkring kan göra skillnad.

A-kassa och inkomstförsäkring

Här har vi samlat villkor och all annan information om Unionens inkomstförsäkring .

Ansök nu

Du får många fördelar som medlem i fackförbundet Unionen

  1. En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan

    A-kassan ersätter inte det du tjänar över 33 000 kr. Med vår inkomstförsäkring kan du tillsammans med a-kassan , få behålla upp till 80 % av din tidigare lön.

  2. Hjälp vid löne- och utvecklingssamtal

    Vi ger dig råd och stöd när det är dags för lönesamtal och utvecklingssamtal . Lönesamtalet är årets viktigaste möte för dig och din lön. Med hjälp av vår lönestatistik och lönecoachning kan vi hjälpa dig komma väl förberedd till ditt lönesamtal  och öka dina möjligheter att få gehör för dina krav. Utvecklingssamtal , som du bör ha en gång om året, är till för att utveckla dig som medarbetare och företaget som helhet. Att komma väl förberedd till dessa samtal är minst lika viktigt som inför lönesamtalet. Självklart hjälper vi dig med det också.

  3. Rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp

    Ibland kör det ihop sig. Ibland kommer man inte överens. Ibland hopar sig molnen vid horisonten. Men det är lugnt - som medlem får du råd och stöd när det uppstår problem och tvister på arbetsplatsen.

 

Frågor och svar

Vi svarar gärna på dina frågor. Här är några av de vanligaste.

Kom ihåg a-kassan!

Ditt medlemskap i Unionen innebär inte att du per automatik också är medlem i  a-kassan . Fackförbundet Unionen och Unionens a-kassa är två olika organisationer och du väljer själv om du vill gå med i en a-kassa eller inte.  

A-kassa är däremot något som vi på Unionen rekommenderar, för din trygghets skull, men också för att medlemskap i en svensk a-kassa krävs för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen om du skulle bli arbetslös. 

För din skull. Och alla andras.

Som medlem får du personliga tjänster och förmåner du själv har nytta av och som hjälper dig förbättra lönen, kompetensen, arbetsmiljön och allt annat på jobbet.  

Samtidigt bidrar du och över 700 000 andra till styrkan som gör att vi tillsammans kan driva på för ett tryggt, utvecklande och hållbart arbetsliv för alla. På varje arbetsplats och i hela det privata arbetslivet.