Efter tuffa förhandlingar – Unionens medlemmar inom Telekom har ett nytt kollektivavtal

Unionen och TechSverige har enats om ett nytt kollektivavtal för avtalsområde Telekom. Avtalet ger Unionens medlemmar det de efterfrågat mest, nämligen högre lön och kortare arbetstid.

– Förhandlingarna med TechSverige har varit besvärliga och det har tagit tid och engagemang att nå fram till en lösning förhandlingsvägen. Men vi är glada att medarbetarna inom Telekomavtalet nu får schyssta villkor, säger Ia Hamn, ansvarig ombudsman .

Avtalet innebär ett totalt avtalsvärde om 6,4 procent över två år, med fördelningen 3,4 procent 2025 och 3,0 procent 2026. En viktig seger är att arbetstidsförkortning införs.

– Avtalet innebär att alla medarbetare inom Telekom får arbetstidsförkortning motsvarande en ledig dag från 2026. På flera arbetsplatser inom Telekom finns redan idag lokala avtal om arbetstidsförkortning. Dessa överenskommelser påverkas inte. Det är en seger att vi har nått fram till ett avtal som innehåller arbetstidsförkortning. Det satt väldigt långt inne för vår motpart, säger Ia Hamn.

Utöver dessa två viktiga vinster för Unionens medlemmar ger avtalet rättvisa ersättningar för deltidsanställda som jobbar över och en fortsatt utbyggnad av flexpensionen.

Info icon Shape info icon

Fakta Telekomavtalet

  • Precis som på den märkessättande industrin ger Telekomavtalet ett totalt avtalsvärde på 6,4 procent över 2 år, med fördelningen 3,4% det första året och 3,0% det andra året.  

  • Arbetstidsförkortning införs motsvarande en ledig dag från 2026.  Avsättning görs med 0,2% det första året och 0,3% det andra året. Arbetstidsförkortningen kan börja tas ut från 2026.
  • Utbyggnaden av flexpensionen fortsätter. Avsättning görs med 0,2% per år under avtalsperioden. 
  •  Avtalet innehåller också skrivningar som innebär att deltidsanställda får samma ersättning som heltidsanställda när de jobbar över, en viktig rättvisefråga!  
  • Ett krav från TechSverige har handlat om hur vi ska hantera medbestämmande och  samverkan  på företag där det inte finns förtroendevalda, och i avtalet finns förändrade skrivningar om det fackliga uppdraget och det lokala samverkansarbetet, för att hjälpa lokala parter till ett bra samverkansklimat. För företag med högst 50 anställda där det saknas förtroendevalda ändras processen för medbestämmande och  samverkan . Ett lokalt samverkansavtal tecknas, medan det centrala avtalet bara reglerar processen och ett standardavtal som används om lokala parter inte kommer överens. Det lokala avtalet gäller tills vidare, men om förtroendevalda utses upphör avtalet att gälla efter 3 månader.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg