Nytt avtal klart - ger kortare arbetstid för anställda inom IT

– Vi har lyckats införa arbetstidsförkortning på IT-avtalet. Det banar väg för en attraktivare bransch och ger våra medlemmar bättre förutsättningar för balans i livet, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Peter Hellberg, Unionens ordförande

Peter Hellberg, Unionens ordförande

IT-branschen är en bransch med hög arbetsbelastning och högt arbetstempo. Utöver löneökningar har därför frågorna om balans i livet varit extra viktiga för Unionens medlemmar inom IT i årets avtalsrörelse . Unionen och TechSverige har nu tecknat nytt kollektivavtal på IT-området, där man bland annat enats om att införa system för arbetstidsförkortning.

– Arbetsgivarna har länge pratat om att svårigheter att rekrytera hindrar tillväxten. Med högre löner och bättre förutsättningar för ett arbetsliv i balans gör vi branschen mer attraktiv. Det har varit hårda förhandlingar och för Unionens medlemmars skull är jag oerhört glad över att vi lyckades nå hela vägen fram, säger Peter Hellberg.

Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef

Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef

– Att parterna på arbetsmarknaden nått en lösning gällande arbetstidsförkortning även på IT-området är ett styrkebesked för vår partsmodell. När parterna förhandlar kan vi anpassa regler och villkor efter förutsättningarna i branschen. Det är svenska modellens styrka, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.

Det nya avtalet innehåller löneökningar enligt det så kallade märket , vilket innebär ett totalvärde på 6,4 procent för en avtalsperiod på 2 år.

– Utöver löneökningar och arbetstidsförkortning har vi även lyckats få igenom att den som jobbar deltid får samma ersättning som heltidsanställda när de jobbar över, en viktig seger för rättvisa villkor fortsätter Martin Wästfelt.

Info icon Shape info icon

Fakta IT-avtalet

  • Precis som på den märkessättande industrin ger IT-avtalet ett totalt avtalsvärde på 6,4 procent över 2 år, med fördelningen 3,4% det första året och 3,0% det andra året.  

  • Arbetstidsförkortning införs motsvarande en ledig dag från 2026. Avsättning görs med 0,2% det första året och 0,3% det andra året. Arbetstidsförkortningen kan börja tas ut från 2026.
  • Utbyggnaden av flexpensionen fortsätter. Avsättning görs med 0,2% per år under avtalsperioden. 
  •  Avtalet innehåller också skrivningar som innebär att deltidsanställda får samma ersättning som heltidsanställda när de jobbar över, en viktig rättvisefråga!  
  • Ett krav från TechSverige har handlat om hur vi ska hantera medbestämmande och samverkan på företag där det inte finns förtroendevalda, och i avtalet finns förändrade skrivningar om det fackliga uppdraget och det lokala samverkansarbetet, för att hjälpa lokala parter till ett bra samverkansklimat. För företag med högst 50 anställda där det saknas förtroendevalda ändras processen för medbestämmande och samverkan . Ett lokalt samverkansavtal tecknas, medan det centrala avtalet bara reglerar processen och ett standardavtal som används om lokala parter inte kommer överens. Det lokala avtalet gäller tills vidare, men om förtroendevalda utses upphör avtalet att gälla efter 3 månader.
Avtal2025_logotyp

Avtal 2025 - följ arbetet mot nya villkor på jobbet

Under 2025 ska de flesta av Unionens kollektivavtal förhandlas om. Det innebär nya villkor som gäller på jobbet. På avtalswebben hittar du senaste nytt i arbetet med att förhandla fram nya avtal.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg