Ökade krav – men bristande skydd
Stress och press i arbetslivet ökar, och antalet sjukskrivna på grund av stress når nya rekordnivåer. Global konkurrens och snabb teknikutveckling har höjt kraven på arbetstagare, samtidigt som gränserna mellan arbete och fritid suddas ut.
Trots ökade krav saknas ofta tydliga ramar för en hållbar arbetsmiljö. Många arbetsgivare tar inte sitt ansvar, vilket hotar både individers hälsa och företagens konkurrenskraft.
Bättre arbetsmiljö och kortare arbetstid en del av lösningen
Den ohållbara stressen kan minskas. Med rätt insatser kan vi skapa en arbetsmiljö där människor trivs och företag utvecklas. Friska, engagerade medarbetare är grunden för innovation och konkurrenskraft.
Unionen var en drivande kraft bakom Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö – ett viktigt steg för att tydliggöra arbetsgivarens ansvar. Men trots klara regler brister efterlevnaden. Företagen måste ta sitt ansvar och omsätta regelverket i praktiken.
Investering i systematiskt arbetsmiljöarbete och arbetstidsförkortning är avgörande för att minska stress och skapa hållbara arbetsförhållanden. Kortare arbetstid och bättre återhämtning måste ges en självklar plats i kollektivavtalen.
Vad vill Unionen?
- Arbetstidsförkortning i fler
kollektivavtal
. Kortare arbetstid och bättre återhämtning är en viktig del av lösningen för ett hållbart arbetsliv – därför måste arbetstidsförkortning få en självklar plats i kollektivavtalen.
- Riskbedömning och förebyggande åtgärder: Företagen måste genomföra regelbundna riskbedömningar för att identifiera och minimera både fysiska och psykosociala risker.
- Medarbetarinflytande: Medarbetarna måste involveras i arbetsmiljöarbetet och ges möjlighet att påverka beslut som rör deras arbetsmiljö genom möten, enkäter och arbetsmiljöronder.
- Stöd och resurser: Företagen måste säkerställa att medarbetarna har tillgång till resurser och stöd som gör det möjligt att arbeta på ett säkert och effektivt sätt – som ergonomiska arbetsplatser och tillgång till företagshälsovård samt stöd från chefer och kollegor.
- Uppföljning och utvärdering: Regelbundna uppföljningar och utvärderingar av arbetsmiljöarbetet krävs för att säkerställa att åtgärderna har önskad effekt och för att identifiera förbättringsområden.
- Främja balans mellan arbete och privatliv: Genom flexibla arbetstider, möjlighet till distansarbete och stöd för medarbetarnas välmående kan en sund balans mellan arbete och privatliv uppnås.