EU:s generaladvokat stöder parternas syn på minimilönedirektivet

Unionen välkomnar generaladvokatens yttrande om minimilönedirektivet men social dialog och organisering behöver stärkas för ett rättvisare och konkurrenskraftigare EU.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 15 jan. 2025

Unionens förbundsordförande Peter Hellberg

Peter Hellberg, förbundsordförande på Unionen, kommenterar generaladvokatens förslag att ogiltigförklara minimilöndirektivet.

Unionen välkomnar generaladvokatens förslag till avgörande att EU-domstolen ska ogiltigförklara minimilönedirektivet, då det överskrider EU:s befogenheter. Vi har länge drivit denna fråga genom PTK och Arbetsmarknadens EU-råd tillsammans med LO och Svenskt Näringsliv. 

Vi är övertygade om att det är parterna på arbetsmarknaden som bäst ansvarar för lönebildningen. Unionen hoppas därför att EU-domstolen i sin kommande dom går på generaladvokatens linje.

Oavsett vad som blir den slutliga utgången i målet ser Unionen att processen i sig har haft ett stort värde eftersom frågan om EU:s lagstiftningskompetens på löneområdet kommer att bli klargjord. Det är också viktigt för förtroendet för EU att domstolen kan pröva lagligheten av ett direktiv och att EU håller sig inom de lagstiftningsramar som medlemsstaterna har överfört.

Vi vill betona vikten av EU:s sociala dimension och delar självklart målet att löntagare i medlemsländerna har rättvisa löner och goda arbetsvillkor. Även om lagstiftning som säkerställer grundläggande regler är viktig, bör politiken utgå från att låta arbetsmarknadens parter själva utforma villkoren. Detta skapar regleringar som tar hänsyn till olika behov och förutsättningar.

En stark och välfungerande social dialog mellan fackliga- och arbetsgivarorganisationer är en grundläggande förutsättning för ett socialt Europa och kan tydligt bidra till att skapa ett mer rättvist och konkurrenskraftigt EU. Det pågående arbetet på EU-nivå för att stärka och utveckla den sociala dialogen är därför mycket positiv.

För att ytterligare stärka den sociala dialogen behövs förutsättningar för en stark och självständig dialog och respekt för rätten till kollektiva förhandlingar i alla medlems- och kandidatländer.  Därför anser vi att ökade ekonomiska resurser för att stärka den sociala dialogen behövs i EU:s nästa långtidsbudget.

Pressbild på Unionens förbundsordförande Peter Hellberg

Peter Hellberg

Förbundsordförande Unionen