2020-03-26
För att lindra konsekvenserna för små och medelstora företag la regeringen alltså den 25 mars fram ett krispaket för småföretagare, som i vissa fall även gäller egenföretagare med enskild firma.
Totalt satsas 100 miljarder kronor i ett paket med åtgärder, som listas nedan.
Bra, men det kommer att dröja innan pengarna landar på företagens konton.
- Vi välkomnar de nya förslagen men inser också att det kommer att dröja innan pengarna landar på företagens konton, eftersom flera av insatserna kräver myndighetsbeslut. Det är ett problem då många egenföretagare har akuta likviditetsproblem redan i dag, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl och tillägger:
- Därför anser vi att det ändå finns behov av att förstärka det här krispaketet ytterligare med åtgärder som får snabbare effekt.
Åtgärderna som ska rädda småföretagen:
1. En statlig ekonomisk företagsakut inrättas
För att stödja små och medelstora företag som är livskraftiga men som har hamnat i ekonomiska svårigheter under coronautbrottet föreslår regeringen en statlig lånegaranti.
Förslaget innebär att staten garanterar upp till 70 procent av de lån som bankerna ger ut till svenska företag. Garantin ska primärt stärka ekonomin i små- och medelstora företag och taket föreslås till 75 miljoner kronor per beviljat lån och företag.
Regeringen understryker i förslaget att de garanterade lånen inte ska användas till bonusar eller rörliga ersättningar annat än för vad som kan jämställas med det normala löneuttaget.
Företag som vill ansöka om lån med statlig kreditgaranti gör detta genom att vända sig direkt till en bank.
Mycket kommer att hänga på hur bankerna agerar.
Katarina Lundahl, chefsekonom:
- Det är bra att regeringen nu går in med lånegarantier, men risken är uppenbar att pengarna inte når de mest behövande företagen tillräckligt fort. Mycket kommer hänga på hur bankerna väljer att agera, konstaterar Katarina Lundahl.
2. Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter
Arbetsgivaravgifter och egenavgifter sänks under perioden 1 mars – 30 juni 2020. Enbart ålderspensionsavgiften kvarstår. Nedsättningen gäller för upp till 30 anställda och på den delen av lönen som inte överstiger 25 000 kronor per månad.
3. Rabatt på hyreskostnader för utsatta branscher
För branscher som drabbas särskilt hårt av coronautbrottet vill regeringen att staten ska stå för 50 % av den hyresnedsättning som fastighetsägare kan erbjuda hyresgästerna. Exempel på branscher som ska gynnas av denna åtgärd är sällanköpshandel, hotell och restaurangnäringen. Stödet söks retroaktivt av fastighetsägaren och gäller hyror för perioden 1 april – 30 juni.
Det kan bli en utdragen process och ingen garanti för att hyran verkligen sänks.
Katarina Lundahl, chefsekonom:
- Det är bra att det införs stöd för hyreskostnader, som kan vara en tung börda att bära för många företagare. Samtidigt är förslaget konstruerat på ett sätt som kan innebära strul och förseningar för företagaren, säger Katarina Lundahl och tillägger:
- Regeringen har uppmanat hyresvärdarna att vara tillmötesgående, men det är inget måste. Först måste företagaren omförhandla hyran, sedan täcker staten en del av sänkningen. Det kan bli en utdragen process och det finns inga garantier för att hyran verkligen sänks i slutändan.
4. Sänkt skatt för egenföretagare genom ändrade periodiseringsregler
Enskilda näringsidkare och fysiska delägare i handelsbolag ska enligt förslaget sätta av hela den skattepliktiga vinsten för 2019 till en periodiseringsfond. Vinsten, med ett tak på en miljon kronor, ska sedan räntefritt kunna kvittas mot framtida förluster i upp till sex år. Den återbetalda skatten fås ut genom att företagaren själv begär detta hos Skatteverket.
Det här kan ge bra hjälp till många företag.
Katarina Lundahl, chefsekonom:
- Det här kan ge bra hjälp till företag som nu tyngs av förluster men som tidigare varit vinstdrivande.
5. Undantag från begränsningen om att lägga företag vilande
För att kunna ta del av a-kassa vid arbetslöshet måste egenföretagare upphöra med näringsverksamheten, antingen genom att lägga ner sin verksamhet eller lägga företaget vilande. En företagare får dock bara lägga sitt företag vilande och samtidigt få a-kassa en gång under en femårsperiod. Den regeln ändras nu tillfälligt.
Enligt regeringens förslag undantas företag som läggs vilande under 2020 från regeln om att företag endast får läggas vilande en gång under fem år.
Viktigt och bra!
Katarina Lundahl, chefsekonom:
- En bra och viktig regelförändring!
6. Anstånd med skatteinbetalning utvidgas
Egenföretagare som betalar moms på årsbasis ska kunna få anstånd med skatteinbetalningen på samma sätt som övriga företag. Förslaget har funnits med i tidigare paket, men tidsperioden förlängs nu. Förslaget gället moms som redovisas årsvis från den 27 december 2019 – 17 januari 2021.
Anstånd med betalning ses som en skuld i företagens balansräkning och på beviljade anstånd läggs en kostnadsränta på 1,25 % plus en anståndsavgift på 0,3 % per månad.
På årsbasis motsvarar det totalt sett 6,6 procent i effektiv ränta. Det är därför viktigt att tänka igenom effekterna av eventuella uppskov innan man gör dem.
Regeringen bör tillfälligt slopa räntan...
Katarina Lundahl, chefsekonom:
- Regeringen bör tillfälligt slopa räntan och avgiften för uppskjutna skatteinbetalningar för att inte ytterligare försvåra för svenska små- och egenföretagare.