Anställningen var "falsk" – och lönen kom ur chefens ficka
IT-konsulten Kim erbjöds anställning efter en tids konsultuppdrag. Kim tackade ja, skrev på anställningsavtalet och hann jobba för företaget i ett knappt halvår – innan hen fick höra att hen inte alls varit anställd och att lönen betalats ur närmaste chefens ficka.
Medlemmen skrev under på ett anställningsavtal - som arbetsgivaren i efterhand menar var förfalskat av den närmaste chefen. Nej, det håller inte, menar Unionens jurist. (Bilden ovan är en illustration, ej ett porträtt av medlemmen.)
- När jag fick det här ärendet på mitt bord upplevde jag det som hemskt konstigt. Min spontana reaktion var: Det här borde inte kunna ske!
Det säger Unionens förbundsjurist Elisabet Ohlsson, som valt att driva IT-konsultens ärende till
Arbetsdomstolen
, AD, då konsulten är medlem i förbundet.
Det här borde inte kunna ske!
Nu stämmer Unionen företaget i AD
Så här gick det till: IT-konsulten, som vi kallar Kim i den här texten, erbjöds anställning efter att ha jobbat för företaget på konsultbasis en tid.
Av anställningsavtalet framgick att Kim skulle tillträda anställningen i samband med att konsultuppdraget upphörde - en i praktiken sömlös övergång.
Kim fortsatte att jobba under arbetsledning av samma chef som hen tidigare fått uppdraget från – mestadels på distans från hemmet men med företagets utrustning (dator, mobil) precis som tidigare Det flöt alltså på.
Däremot blev lönen försenad. Första lönen kom en månad senare än vad Kim förväntat sig, och även den andra lönen blev sen. När Kim ifrågasatte detta och avsaknaden av lönespecifikation skyllde chefen på administrativa problem. Kim litade på sin chef och förutsatte att detta skulle lösa sig. Men det gjorde det inte.
- Lön som kommer sent och uteblivna lönebesked är varningssignaler som är viktigt att reagera på, konstaterar Elisabet Ohlsson.
När Kim jobbat i ett knappt halvår fick hen veta att anställningen upphört. Och inte bara det - den hade formellt aldrig funnits.
Ingenting har gått rätt till här.
Ett "falskt kontrakt" - menar arbetsgivaren
Enligt företaget var det anställningskontrakt som Kim skrivit på nämligen falskt. Hens närmaste chef skulle ha förfalskat en högre chefs underskrift, sades det.
Den lön som betalats ut hade inte kommit från företaget utan från den närmaste chefen, som hade betalat ur egen ficka.
- Ingenting har gått rätt till här. Kim har blivit lurad av sin chef och inte fått lön på rätt sätt och inte med rätt belopp, säger Elisabet Ohlsson och fortsätter:
- Jag hävdar dessutom att avslutandet av anställningen är att betrakta som ett avskedande, inte en
uppsägning
, då de avbrutit Kims möjligheter att jobba genom att arbetsverktygen togs tillbaka redan innan uppsägningstiden skulle ha gått ut.
Unionen begär ersättning och skadestånd
Unionen menar att anställningen visst varit att betrakta som giltig då Kim inte haft anledning att ifrågasätta förfarandet och också löpande har utfört de arbetsuppgifter hen ålagts.
Unionen menar att företaget därmed är skyldiga att ersätta Kim för hens arbete, inklusive pensionsavsättning och
semesterersättning
, under hela den tid Kim varit anställd.
I stämningsansökan till
Arbetsdomstolen
kräver Unionen att företaget kompenserar medlemmen för utebliven lön och andra ersättningar såväl under anställningen som efter uppsägningen, samt betalar skadestånd till ett totalt värde av flera hundra tusen kronor.
Visste du att...
Under 2022 fick medlemmar i Unionen sammanlagt cirka 75 miljoner kronor utbetalt efter att Unionens jurister har drivit deras ärenden till domstol. Det gäller bland annat indrivning av lön, lönegaranti, skadestånd och ersättning för försäkringsärenden.
Under 2022 avslutades 650 arbetsrelaterade tvister i domstol där medlemmar företräddes av Unionens jurister.
Under 2022 avslutades 178 försäkringsärenden i domstol (gällande ersättning vid arbetsskada och arbetslöshet) där medlemmar företräddes av Unionens jurister.
Långt många fler ärenden handläggs varje år på regional nivå av Unionens ombudsmän som driver in uteblivna löner, förhandlar fram överenskommelser avseende fordringstvister och hanterar en lång rad andra tvister.
De flesta konflikter går att lösa innan de kommer till domstol.
Med styrkan hos Sveriges största fackförbund i ryggen
Dryga 695 000 medlemmar från hela det privata näringslivet ger Unionen kraft och tyngd i förhandlingar, i juridiska tvister och i arbetsmarknadspolitiken. Ta del av kraften - bli medlem du med.
När restaurangchefen inte fick ut sin lön påstod arbetsgivaren att de kvittade löneskulden mot påstått försnillade vinflaskor. Så kan man inte göra. Nu stämmer Unionen företaget i tingsrätten.
Arbetsgivaren påstod att den anställda försnillat vin och att det var därför lönen uteblev.
Restaurangchefen, som också var medlem i Unionen, hade jobbat några månader på sin nya arbetsplats när hen blev sjuk och fick lov att sjukskriva sig, några kortare perioder i omgångar, under hösten.
Hen fick ingen sjuklön under sjukskrivningen - och ingen annan lön heller.
I november sa hen upp sig, fortfarande utan att ha fått ut sin lön. Då menade arbetsgivaren att de kunde kvitta löneskulden mot de vinflaskor restaurangchefen skulle ha plockat på sig under tiden som anställd. En grundlös anklagelse, menar restaurangchefen.
Nu stämmer Unionen företaget
Företaget hade inte heller följt lagen, innan de beslöt ”kvitta” löneskulden. Enligt paragraferna tre och fyra i kvittningslagen krävs ett förbehållsbelopp från Kronofogdemyndigheten (läs mer nedan). Det hade inte fullföljts här.
- Arbetsgivaren har utan grund påstått att medlemmen tillgripit vinflaskor till ett mycket stort värde. Medlemmen förnekar detta, konstaterar Unionens förbundsjurist Carl Siljehamre och fortsätter:
- Förutsättningarna för kvittning av lön, som dessutom i övrigt är ytterst begränsade, är inte heller uppfyllda.
Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på skadestånd för brott mot kvittningslagen och ersättning för utebliven lön, sjuklön samt utebliven
semesterersättning
.
Kvittningslagen, eller lag om arbetsgivares kvittningsrätt som den egentligen heter, utgör ett slags ramverk för i vilka fall det är godkänt för arbetsgivaren att göra avdrag på en anställds lön för att täcka olika oförutsedda kostnader.
I korthet gäller detta:
Om en arbetstagare har skrivit under på ett avtal där kvittningsrätten anges, så är det att betrakta som ett medgivande till kvittning.
Men ett kvittningsmedgivande kan också återtas, när som helst, även om medgivandet gjorts skriftligen.
Om en arbetstagare känt sig pressad att ge sitt medgivande till kvittning till exempel för att få jobbet, kan medgivandet underkännas.
Summan som kvittas får inte överstiga vad arbetstagaren behöver för sin egen och sin familjs försörjning.
Det är Kronofogden som avgör vad som är existensminimum för den enskilde och vilka skulder som kan dras direkt från lönen.
När du slutar din anställning ska du ha
semesterersättning
för semesterdagar som du har tjänat in, men inte har tagit ut.
Som medlem i Unionen ingår en av marknadens bästa inkomstförsäkringar. Den gäller även om du säger upp dig själv (efter karens). Gå rakryggad genom arbetslivet!