Ansök om tjänstledighet för studier i god tid!
Smart är att ansöka om tjänstledighet för studier samtidigt som du ansöker till högskolan - istället för att vänta tills du fått ditt antagningsbesked, som Kristin.
Bli medlem här!Smart är att ansöka om tjänstledighet för studier samtidigt som du ansöker till högskolan - istället för att vänta tills du fått ditt antagningsbesked, som Kristin.
Bli medlem här!Snart öppnar ansökningen till högskolor och universitet, för höstterminen 2024. Och du som varit anställd på samma arbetsplats längre än 6 månader har lagstadgad rätt att begära tjänstledigt för studier.
Men passa på att ansöka om den ledigheten så snart som möjligt - helst redan innan du ansöker till utbildningen - annars kan det gå som det gick för Kristin i fjol.
Kristin (som egentligen heter något annat) hade under våren nämnt för sin arbetsgivare att hon var sugen på att plugga vidare och hade frågat lite allmänt i samband med en fika om man kunde vara tjänstledig för studier.
Visst, det hade hon till och med laglig rätt till, sa chefen.
Yeah, vad bra!
Men Kristin gjorde inte någon formell ansökan, då. Hon väntade tills hon visste om hon kom in på kursen hon ville gå. Några månader senare fick hon besked att hon kommit in. Då skickade hon iväg ett mejl till sin chef om att hon ville ha tjänstledigt efter sommaren - och fick nej.
Men va? Hade hon inte laglig rätt att begära tjänstledigt på grund av studier?
- Jo, det stämmer att Kristin har rätt till tjänstledighet enligt studieledighetslagen då hon varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste sex månaderna*, förklarar Anna Larsson, som är en av medlemmarnas rådgivare på Unionen.
- Vad Kristin hade missat var att arbetsgivaren också har rätt att skjuta på ledighetens start i upp till ett halvår.
Anna Larsson och hennes kollegor på Unionens medlemsrådgivning brukar därför rekommendera studiesugna medlemmar att ansöka om tjänstledighet sex månader i förväg. Och helst då skriftligt för att också få ett skriftligt svar från arbetsgivaren.
Men Kristin hade ju tagit upp saken muntligt med sin arbetsgivare i god tid?
- Ett muntligt avtal gäller ju precis som ett skriftligt, men det blir svårare att i efterhand visa på vad som var sagt. I det här specifika fallet hade Kristin inte heller sagt något om när hon ville ta ut tjänstledighet eller hur omfattande kursen var. Då är det mer tveksamt om det skulle kunna gälla som en ansökan.
- Med det sagt finns det inget som hindrar arbetsgivaren från att bevilja tjänstledighet i sista minuten också, om det funkar, säger Anna Larsson.
Kristin ville inte ansöka formellt om tjänstledighet innan hon visste att hon kom in på kursen. Men det finns ett sätt att komma runt det:
- Om man som Kristin är osäker på att man ska komma in på utbildningen kan det vara klokt att formulera ansökan så att ansökan enbart gäller om du blir antagen, förklarar Anna Larsson vidare.
Till exempel så här:
”Jag begär tjänstledigt för studier från och med (datum) under förutsättning att jag kommer in på sökt utbildning”.
* Enligt studieledighetslagen har du rätt till tjänstledighet för studier om du varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren (så kallad kvalificeringstid).