Våga ta lönesnacket – innan det är för sent!
När du tar på dig nya arbetsuppgifter eller ett större ansvar än du haft tidigare ska det såklart avspeglas i din lön. Men varning: det är inget du kan ta för givet.
Bli medlem här!När du tar på dig nya arbetsuppgifter eller ett större ansvar än du haft tidigare ska det såklart avspeglas i din lön. Men varning: det är inget du kan ta för givet.
Bli medlem här!Det kan krävas en del mod att begära högre lön, särskilt om det gäller ett projekt eller ett uppdrag man gärna vill ha. Men om man inte gör det inför tillträdet eller starten, så är det väldigt svårt att komma i efterhand och begära någon ökning. (Obs, missa inte tipset i slutet av artikeln!)
Det fick Andrea erfara. Hon ombads gå in som projektledare med visst arbetsledaransvar när en kollega blivit sjukskriven.
Det var ett ganska stökigt projekt, med både interna och externa arbetsgrupper och krävde mycket mer av Andrea än hennes tidigare uppgifter gjort. Det var viktigt att få det i hamn, så när Andrea tog upp frågan om lönepåslag med chefen tyckte hon att det kändes rimligt att han svarade: ”Vi tar ett snack om det sedan.”
Men ”sedan” kom aldrig. Varenda gång Andrea tog upp frågan fick hon samma svar och tiden gick.
Ombudsmannen Oskar Lindholm säger att det är vanligt att medlemmar ringer in till rådgivningen på Unionen och ber om hjälp för motsvarande situationer.
- Många säger att de har blivit lovade högre lön, och undrar om vi inte kan driva det som avtalsbrott eftersom ett muntligt avtal också är ett avtal. Men vad är det egentligen arbetsgivaren har lovat?
I stundens hetta kan man tycka att det är uppenbart att det chefen syftar på är att man såklart ska få en högre lön när man fått utökade arbetsuppgifter, som i Andreas fall, att det bara inte hinns med just nu.
Men hur uttalades det, ordagrant? Det underförstådda är svårt att hävda juridiskt, påminner Oskar Lindholm.
- Man måste våga ta diskussionen innan man tillträder uppdraget. Allra helst få den nya lönen inskriven i anställningsavtalet, eller som en bilaga till avtalet, säger han.
Det kan faktiskt ge ett mer gynnsamt förhandlingsläge att kräva löneökning innan tillträdet, om det som i Andreas fall är mycket som står och faller med att hon tar över projektet, påminner han. Men så klart kan det kännas jobbigt ändå.
- Ett tips är att snacka om saken utan att kräva mer i stunden, men sedan skicka ett mejl till chefen där man sammanfattar samtalet och ber chefen bekräfta att man uppfattat det korrekt.
Då kan man i mejlet skriva ut det som var underförstått i samtalet, som till exempel att den nya lönen utifrån de utökade uppgifterna ska gälla retroaktivt från och med det datum då tillträdet skedde, om det var vad som sades mellan raderna.
När chefen bekräftar mejlet finns överenskommelsen skriftligen och lätt att påvisa i efterhand. Och vill chefen inte bekräfta att det var vad som sades så har man ändå öppnat för en tydligare diskussion.