Från ingenjör till arkitekt vid 40: "Lyx att få studera."
Att hoppa på en femårig utbildning i 40-årsåldern var inget Jane Tufvesson tvekade inför. Inte när hon väl hittade sin livsdröm. "Dessutom är det rena föryngringskuren att umgås med 20-plussare", säger hon.
Jane Tufvesson har nu i 40-årsåldern börjat läsa till arkitekt, och säger att det är fantastiskt rolig att studera.
– Dels är det rena föryngringskuren att umgås med 20-plussare hela dagarna. Men också för att jag som ung student mest ville bocka av kurser, få godkänt och skaffa mig ett yrke, nu tycker jag det är lyxigt att jag får lära mig nya saker varje vecka, säger Jane Tufvesson.
Jane, 40 år från Lund, är redan högutbildad. Minst sagt. Hon är civilingenjör som har disputerat i medicinsk bildanalys. Men efter en utmattning 2017 började hon omvärdera livet och karriären. Hon startade eget företag som stilcoach och jobbade som det i några år innan hon tyckte att det blev lite ensamt. Då började hon arbeta 80 procent i forskargruppen på Lunds universitet igen, med ganska många administrativa uppgifter.
– Men när vår professor sa att han inte alls ville pensionera sig, han älskade ju att jobba, insåg jag att så kände inte jag.
Kom in på praktiskt prov
Hon började leka med tanken: Vad vill jag? Vad går jag igång på? Och insåg att hon tycker om att drömma kring och planera boenden. Allra helst skulle hon själv vilja rita hus.
– Jag blev riktigt förälskad i idén om att bli arkitekt.
Hon insåg dock att de gamla gymnasiebetygen inte räckte till. Och högskoleprovet hade hon inte skrivit på typ 20 år, så hennes enda chans att komma in på utbildningen var att klara arkitektprovet.
– Efter andra dagens prov kändes det inte alls bra. Men när jag fick tillbaka resultatet hade jag toppoäng. Kanske har jag nu för tiden lite högre krav på mig själv.
Har fått omställningsstudiestöd
Hösten 2023 började hon studera till arkitekt vid Lunds universitet – och lyckades få
omställningsstudiestöd
från och med vårterminen 2024.
– Egentligen kan man söka det först vid 40 för så här långa utbildningar, och då var jag 39. Men jag kontaktade CSN för att höra om jag kunde börja utbildningen och sedan söka studiestödet på vårterminen. Jag läste också hela lagen för att se att jag kunde få studiestödet trots att jag redan hade en forskarexamen, samt kollade med min
omställningsorganisation
så att arkitekt verkligen är en av de utbildningar som de anser gör mig mer attraktiv på arbetsmarknaden, vilket är ett krav för att få studiestödet. Sedan var det bara att lämna in ansökan och hoppas på det bästa.
Hade du fortsatt om du inte fått
omställningsstudiestöd
?
– Ja, systemet kommer säkert att förbättras, men just nu med de långa väntetiderna fungerar det framförallt för de redan privilegierade, där studierna inte står och faller med om man får studiestödet eller inte.
– Jag jobbar 20 procent, tar studielån, får lite bidrag från min
omställningsorganisation
och så har min man en bra inkomst. Allt löser sig. Även om det är svårare att förklara för 12-åringar än små barn varför vi inte kan åka utomlands på semestern som ”alla andra.”
Vände sin karriär 180 grader
Som vuxen kan man annars vara orolig för att det ska vara svårt att studera, ”tänk om jag har glömt hur man gör.” Hur tänker du där?
– Visst kan en 22-årings hjärna säkert vara snabbare på ett plan, men fördelen i den här åldern är att man har mer med sig i bagaget, vilket gör det lättare att sålla bland information och reflektera över uppgifter på olika sätt. Sedan har jag nu fördelen att jag inte behöver lära mig vara vuxen samtidigt som jag studerar. Studentlivet tar heller ingen tid och energi, jag kommer inte till skolan bakfull, skrattar Jane.
Visst har hon funderat på hur det kommer att kännas att vara 45 år och nybörjare i ett yrke när hon väl har tagit examen. Karriärmässigt kommer hon att ligga flera steg bakom många andra i samma ålder.
– Men jag är stolt över att jag vågat vända min
karriär
180 grader. För mig handlar det inte främst om status eller lön, utan om att må bra och vara stimulerad. Jag vill känna som den där professorn när det är dags; att jag har så roligt att jag inte vill gå i pension.
Janes tre studietips:
Följ din dröm. Om du pluggar något som du verkligen är intresserad av blir det lättare att lägga den extra tiden när det krävs.
Våga prioritera. Kolla upp vad som är obligatoriskt och vilka uppgifter du kan komplettera med senare, så att du har marginaler om du inte har tid att göra allt.
Släpp prestigen. Att plugga handlar inte om att visa vad man kan, utan om att lära sig nytt. Du lär dig mer genom att fråga.
Har du rätt inkomstförsäkring?
Som medlem i Unionen ingår en av marknadens bästa inkomstförsäkringar. Den gäller även om du säger upp dig själv (efter karens). Gå rakryggad genom arbetslivet!
”Har du rätt inställning, kan vi ge dig kunskaperna”
Personlighet och passion är viktigare än ditt CV. Resten går att lösa med kompetensutveckling. Det tänket är en av nycklarna till framgång för hotellkoncernen ESS Group.
ESS Group, som bland annat har Steam Hotel och Ellery Beach House, befinner sig inte bara i en föränderlig värld, utan är i sig ett företag som ständigt växer och förändras. Därför har
kompetensutveckling
varit både en nyckel och ett måste.
– När jag började för 16 år sedan hade vi bara Ystad Saltsjöbad. Då var det ett ganska sömnigt konferenshotell som levde upp på sommarmånaderna. Idag har vi tio destinationer och 2500 medarbetare. Självklart har detta krävt mycket utveckling, kunskap och kompetens, säger Johanna Dalsjö, som var med och lade grunden till deras utbildningsverksamhet ESS Academy. Idag är hon hållbarhetsansvarig.
Ser till personlighet snarare än CV
Hotell- och restaurangbranschen har sedan många år tillbaka en utmaning i att hitta medarbetare. Men ESS Group har valt att fokusera på personlighet och driv istället för CV, för man kan lära sig mycket bara genom att få chansen att öva.
– Vi letar efter passionerade, personliga och professionella människor. Råkar hen ha erfarenhet av branschen är det bara att gratulera. Men jag tror att om du kan sälja en flygstol så kan du med stor sannolikhet sälja en solstol.
En fördel med detta är att man får in en stor variation av människor, och därmed ny inspiration. Men eftersom många anställda, även i tunga roller, kommer från andra branscher behövs utbildning. Därav startade de för några år sedan ESS Academy med syfte att fokusera på
kompetensutveckling
. Akademin jobbar dels med att handplocka arbetslösa för att ge dem en utbildning och en chans att komma in i branschen, dels med att utbilda befintliga medarbetare. Linette Nitschke är utbildare och ledarskapscoach.
– Idag har vi ett 20-tal utbildningar för personer på olika nivåer. Det är alltifrån att vara ny som ledare, till självledarskap, stress- och konflikthantering och kurser i att möta en missnöjd gäst. Jag coachar även ledare en och en, säger Linette.
Försöker hitta varje persons superkraft
Man jobbar också med best practice, en metod där man drar lärdom av andras erfarenheter för att hitta de bästa arbetssätten och lösningarna.
– Om jag är konferenschef på ett hotell i Danmark, kanske jag är själv i just den rollen. Därför samlar vi någon gång om året alla konferenschefer, restaurangchefer eller liknande, för att utbyta erfarenheter. Sedan känns det också lättare för dem att lyfta luren och ringa varandra när de stöter på ett problem.
– Vi har alla superkrafter, det gäller bara att hitta olika personers styrkor och dra nytta av dem, säger Linette.
Båda kvinnorna vet att en satsning på
kompetensutveckling
är ett win win- upplägg. Dels för att företaget ska vara relevant och ha kunnig personal. Tänket öppnar också för möjligheten att rekrytera internt och ge bra folk de kunskaper de behöver för att klara av den nya tjänsten.
– Men det handlar också om att personer som känner sig sedda och satsade på tenderar att stanna längre. Jag började själv som assisterande SPA-chef, men har även varit retreat- och receptions-manager. På pappret kanske det inte såg särskilt lovande ut för mig att gå därifrån till att bli coach och utbildare, men jag sålde in min drivkraft och idé till Johanna. Att jag fick tjänsten var en dröm som gick i uppfyllelses, säger Linette som nu är utbildad NLP-coach.
Betydelsen av att få växa vidare
Av egen erfarenhet inser hon alltså betydelsen av att få växa vidare.
– Det håller drivkraften och motivationen uppe. Det gör att fler vågar drömma stort och kämpa för att komma dit, vilket även företaget vinner på, säger Linette.
Även Johanna är ett exempel på en person som fått växa inom företaget. Hon började som försäljningschef på hotellet Ystad Saltsjöbad, har jobbat som hotellchef, öppnat upp nya destinationer, skapat akademin och arbetar nu med hållbarhet.
– Jag är en person med hög energi som vill att det ska hända saker. Jag hade aldrig hade stannat i 16 år om jag inte getts möjlighet att utvecklas, säger Johanna.
3 tips för lyckad kompetensutveckling
Ett steg i taget. Att gå en treåring utbildning för att sedan omsätta det man lärt sig i praktiken kan kännas övermäktigt. Ibland är det bättre att ta ett steg i taget, öva på det man lärt sig, för att sedan ta nästa steg.
Identifiera aktuella utmaningar, och häng på lärande. Att exempelvis utbilda i coachande ledarskap precis innan medarbetarsamtal gör att utbildningen känns relevant och man får snabbt öva på sina nya kunskaper.
Följ upp med uppföljningsuppgifter och genom att se hur kunskaperna används i vardagen. Allt för att lärande inte ska falla mellan stolarna.
Opinion
Företagsledare, sluta skillgissa!
Vd och HR-chefer prioriterar i högre grad sin egen kompetensutveckling än sina anställdas, visar en ny undersökning från Unionen.