Fixa till din Linkedin-profil så här!
Fått tid över att tänka på framtiden? Bra läge att se över vad du lyfter fram i ditt yrkesskyltfönster: din Linkedin-profil. Här får du goda råd från tre proffs.
Bli medlem här!Fått tid över att tänka på framtiden? Bra läge att se över vad du lyfter fram i ditt yrkesskyltfönster: din Linkedin-profil. Här får du goda råd från tre proffs.
Bli medlem här!Vi frågade tre proffsrekryterare om hur de använder Linkedin i sitt arbete för att hitta och matcha kandidater mot lediga tjänster. Varsågod och ta till dig! (Obs! Missa inte kortlistan i slutet.)
Vad är det första man som rekryterare tittar efter, i en Linkedin-profil?
- Som rekryterare tittar jag såklart på bilden. (Försök se lite affärsmässig ut, använd inte en bild där du har nättröja eller bar överkropp, tack!) Men den är inte på något sätt avgörande. Det jag söker efter är information om vad den här personen har åstadkommit, säger Ilona Orgmets på Badenoch & Clark.
- Jag tycker att folk generellt skriver för lite om vad de har gjort i sina anställningar, säger Angélica Gustavsson. Om du till exempel har jobbat som projektledare på Forsman Bodenfors, skriv då ut vilka kampanjer du jobbade med. Om du var arbetsledare, hade du budgetansvar? Sådana uppgifter gör det mycket lättare för mig att hitta rätt. Var man skriver det spelar mindre roll, om det är i presentationstexten eller i anslutning till cv-listningen.
Camilla Tykosson som riktat in sig på den heta IT-branschen där efterfrågan på kandidater ofta är större än utbudet, är situationen lite annorlunda:
- Jag söker direkt på nyckelord. Det kan vara ett visst programmeringsspråk, ramverk, databas, någon specifik teknik eller en särskild roll. Ofta kombinerar vi olika typer av sökord för att hitta mer exakt, som till exempel en back-end utvecklare inom java som jobbat inom ett visst ramverk och har erfarenhet av projektledning.
Många av de kandidater Camilla Tykosson vänder sig till har stängda profiler på Linkedin – för att de helt enkelt blir överösta med jobberbjudanden annars. Andra väljer bort den öppna profilen för att inte visa för kollegor och chefer att man är på jakt efter nytt jobb. Med en stängd profil kan andra användare bara se namn, bild och presentationstext – professionella rekryterare kan dock se hela profilen och vilka anställningar man listat.
Om det signalerar att man är eftertraktad kanske det är smart att ha en stängd profil, då?
- Nja, jag skulle nog i högre utsträckning närma mig den som har en öppen profil, än en stängd. Om man inte vill visa upp sin profil ger det ett intryck av att man kanske inte heller är så öppen för nya möjligheter, just då, säger Angélica Gustavsson.
Linkedin har ju, precis som Facebook och andra sociala medier, ett flöde där man kan dela artiklar och kommentera andras inlägg. Det finns också mängder av diskussionsgrupper. Bör man vara mer aktiv på Linkedin, att synas genom att dela och kommentera inlägg?
- Det kan vara bra, det visar på ett intresse, engagemang och att man tycker att det är roligt att vara med i diskussionen, säger Angélica Gustavsson.
En aktivare nätverkande i forumet kan också ge en fingervisning om vilka som finns i kandidatens nätverk, påminner hon.
- Som rekryterare kan jag inte se kontaktlistan, men jag kan se vilka man har interagerat med, säger hon och tillägger en varning: många verkar ha missat att trådarna är öppna och inte alls privata. Håll din privata kommunikation till Facebook, råder hon.
En större aktivitet i flödet och i intressegrupperna på Linkedin kan också ge ett naturligt uttryck för åsikter och värderingar, som då inte behöver uttryckas i profilen, vilket kan vara en fördel menar proffsen.
Men är det alltid en fördel att tydligt uttrycka sina värderingar när man söker jobb?
- Det tycker jag! Det är bra information till såväl potentiella arbetsgivare som till rekryteraren. Är du till exempel en altruistiskt lagd person kommer du sannolikt inte att motiveras av att verka på en tävlingsinriktad arbetsplats där allt mäts och räknas, konstaterar Ilona Orbmets.
Men det är en balansgång som lätt kan slå över så att det blir fel, varnar Angélica Gustavsson. Har man väldigt starka värderingar bör man absolut poängtera det, men annars kan det vara smartare att vara lite diplomat på Linkedin:
- Det blir lättare för mig att se att en person som uttrycker starka värderingar kommer att trivas på en arbetsplats som delar de värderingarna. Samtidigt kanske jag helt låter bli att kontakta den personen om jag inte ser att det synkar, säger hon.
Vad ska man absolut inte göra på sin Linkedin-profil?
- Till exempel att uttrycka värderingar eller åsikter som kan uppfattas som kränkande är en jättestor no-no. Då spelar det ingen roll hur bra profilen är i övrigt, säger Camilla Tykosson.
Ilona Orbmets tycker att det värsta man kan göra är att prata om andras tillkortakommanden.
- Att peka finger åt andra är dålig karma. Sedan ska man veta att det är ganska enkelt att kolla upp vilken roll du haft i en organisation, så krydda inte upp det för mycket. Klart du ska pimpa ditt CV, men håll dig inom en acceptabel gräns. En bra tumregel är att hålla dig till sanningen.
Att lägga upp en profilbild på sin hundvalp istället för på sig själv ger intryck av att man nog inte är så intresserad av att komma vidare i karriären, menar Angélica Gustavsson. Spara hundvalpen till Facebook, rekommenderar hon.
Men vad SKA man göra då?
- Jag kan bli imponerad över att många är så duktiga på att skriva korta, introducerande texter. Det tycker jag ger ett väldigt trevligt och bra intryck, när det märks att man har lagt tid på det. Det är också tacksamt med rekommendationer. Visst kan det vara känsligt att be någon om en rekommendation, men det upplever jag är väldigt kraftfullt när det finns, säger Angélica Gustavsson.
- Jag skulle rekommendera att ”tweaka” sin profil tydligt mot det fält man vill jobba inom, och ta reda på vilka nyckelord som är relevanta för det området. Om man till exempel bara anger ”systemutvecklare” kan man bli kontaktad för uppdrag som rör java såväl som dot.net eller python. Om du har jobbat mest med java tidigare, men vill utvecklas inom python, använd dig av nyckelordet python – inte java, tipsar Camilla Tykosson.
- Med rätt nyckelord blir du mer sökbar. Generellt är det bättre att vara specifik och fokusera på programmeringsspråk och databaser än på titlar. Särskilt inom IT poppar det upp nya konstiga titlar hela tiden, som Code Hacker eller Happiness Manager, som båda är populära just nu. Det ändras hela tiden.
Var kortfattad i din cv-listning, rekommenderar Ilona Orbmets, men tydlig:
- Man ska snabbt förstå vad du har åstadkommit, på vilket sätt du har gjort det och i vilken roll. Man har inte så lång tid på sig att göra intryck, utan måste få fram det du vill ha sagt direkt. Om du till exempel har jobbat som affärsområdeschef, beskriv det i tre steg: 1. Jag klev in i rollen. 2. Då fanns den här utmaningen. 3. Så här tacklade jag den.
En annan liten smart grej, som många har missat, är en funktion man hittar under inställningar, tipsar Angélica Gustavsson, där du kan flagga för att du är intresserad av nya möjligheter. Om du har uppgivit vilken din nuvarande arbetsgivare är för Linkedin ska den flaggningen inte synas för din arbetsgivare - men för rekryterare.
- Flaggar man där kan jag se det i sökresultaten. Det är tacksamt. Man ska inte heller vara rädd för att ta kontakt med rekryterare på Linkedin. För min del jobbar jag ständigt med att fylla upp kompetensluckor i mitt nätverk, så jag är alltid tacksam för att bli kontaktad. Du kan skriva: ” Hej, jag skulle vilja ha kontakt med dig då jag söker nya utmaningar inom det här eller det där området.”
Hur hittar man rätt rekryterare?
- Ett tips är att börja med de stora rekryteringsbolagen. Toppresultaten när du söker på rekryteringsbolag plus en viss bransch brukar vara de som är mest aktiva. Men man kan ju också gå via jobbannonserna, där ser man att här är en rekryterare som lägger ut intressanta jobbannonser, och så söker du upp hen på till exempel Linkedin.