Det var efter en svår skilsmässa, akut stressreaktion och efterföljande depression som en flerbarnsmamma, som jobbade som biträdande jurist på en advokatbyrå, hamnade i ett alkoholberoende.
Olyckan blev en vändpunkt
Det kulminerade i att hon vid ett tillfälle körde rattfull och kraschade in i ett träd. Hon dömdes senare för rattfylleri och körkortet drogs in, som Unionens medlemstidning Kollega rapporterat om. Bilolyckan blev en vändpunkt.
Juristen påbörjade behandling och var därefter nykter. En dag valde hon ändå att vara öppen med sin situation och berätta för sin chef om händelserna. Till att börja med lyssnade chefen
Men dagen efter samtalet blev hon helt oväntat uppsagd. Arbetsgivarens argument var att hennes körkort dragits in och att hennes anställning krävde körkort.
Det saknades dock körkortskrav i hennes
anställningsavtal
och det var flera av kollegorna som inte heller hade körkort.
Unionen stämmer advokatbyrån
Unionen, som företräder kvinnan (tack vare att hon är medlem i Unionen), konstaterar att hon aldrig misskött sina arbetsuppgifter och att rattfyllerihändelsen skett helt utanför arbetstid.
Därför stämmer Unionen nu advokatbyrån och kräver 135 000 kronor i skadestånd för brott mot
lagen om anställningsskydd
, Las.
Unionen menar också att arbetsgivaren inte uppfyllt sitt rehabiliteringsansvar när man istället valde att säga upp juristen efter att hon öppet berättat om sina personliga utmaningar.