Ditt lönesamtal - tre steg för bra förutsättningar
Alla vill ha bra betalt för sina arbetsinsatser, men hur gör du för att lägga upp ditt eget lönesamtal med din chef? Ledarskapscoachen Anders Kinding ger dig några av sina bästa tips.
Alla vill ha bra betalt för sina arbetsinsatser, men hur gör du för att lägga upp ditt eget lönesamtal med din chef? Ledarskapscoachen Anders Kinding ger dig några av sina bästa tips.
I den bästa av världar finns det tydliga lönekriterier i ditt företag, som beskriver hur löner ska sättas och hur de relaterar till olika arbetsuppgifter och graden av ansvar. Lönekriterierna brukar också utgå ifrån principen ”lika lön för lika arbete”.
- Oberoende av hur tydliga kriterierna är på företaget så behöver du vara väl förberedd inför din egen förhandling , menar Anders Kinding. Låt inte din löneförhandling ske ”ad hoc”, utan ta dig tid att förbereda dig grundligt. Det kommer både du och din chef att ha nytta av när ni ska komma fram till en ny överenskommelse som ni båda känner är rimlig och realistisk.
I förberedelserna lyfter han fram tre steg – som också är en grund för själva samtalet med chefen:
Ett positivt förhandlingsresultat bygger på att du och din närmaste chef har förtroende för varandra. Förbered dig därför genom att tänka igenom områden som förenar dig och din chef utifrån ett verksamhetsperspektiv.
Formulera dina argument som att – ”Vi vill ju båda att företaget ska gå bra.” ”Vi vill ju båda verka för att vi kan växa.” ”Vi vill ju båda befästa och förstärka vårt renommé på marknaden.” osv. Du väljer såklart att betona de punkter som är topprioritet hos just er organisation eller företag.
Genom en sådan inledning visar du för din chef att löneförhandlingen inte är ett spel där ena parten vinner och den andra förlorar, utan ett moget samtal som ska leda fram till en överenskommelse som är bra för dig, bra för chefen, och bra för företaget. Vinna-vinna.
Gör en lönejämförelse. Vad är lönen för motsvarande position i andra delar av företaget, eller hos andra arbetsgivare i branschen? Kolla med dina chefskollegor eller med andra personer i ditt nätverk.
Den totala ersättningen till dig kan ju bestå av fler delar än den kontanta månadslönen. Försäkringar, förmånsbil, bidrag till hälsa, träning, etc.
En undersökning som gjordes av Microsoft under 2021 visar att medarbetare i hög grad söker flexibilitet i arbetet, hälsosamt arbetsklimat, bra chefer, uppskattning i jobbet, och en bra lön. Så det är viktigt att du värderar dina löneanspråk i jämförelse med andra förväntningar som du har på din arbetsgivare. Men du tjänar inte på att vara blyg i din förhandling .
du tjänar inte på att vara blyg i din förhandling .
Vid ditt lönesamtal kan du fråga din chef vad hen anser om dina arbetsinsatser och dina resultat, och lyssna noggrant på vad din chef har att säga. Det är viktig information för att du ska förstå hur din chefs prioriteringar ser ut.
Oftast är det en fördel om du frågar din chef om vad hen tycker är en rimlig löneökning för dig. Då kommer du att få veta chefens miniminivå. Om budet är för lågt, kan du då svara med ”Hm, jag hade nog tänkt att 1000 kronor mer är en rimlig nivå.”
Men du måste komma till lönesamtalet så väl förberedd så att du skulle vara den som lägger det första förslaget. Då är rådet att du lägger dig i överkanten av det realistiska lönespannet. Ge alltid en förklaring till varför du föreslår en viss lönenivå: ”Mitt förslag ligger ju lite i överkant för motsvarande positioner i branschen, men eftersom jag har lyckats sänka produktionskostnaderna så tänker jag att det är en rättvisande lönenivå för mig”.
Ingen arbetsgivare vill ge dig en löneökning utan att de får något tillbaka från dig. Därför måste du förbereda din argumentation noggrant innan du sätter dig i löneförhandlingen med din chef.
Det som genererar vinster i ett företag kan oftast sammanfattas under tre rubriker:
Så ditt förberedelsearbete består av flera moment: Vad har du gjort det senaste året? Vad har du bidragit med som positivt påverkat företagets lönsamhet? Går det att mäta? Gör en lista med konkreta exempel.
Är du själv inte stolt finns risk att din arbetsinsats inte värderas tillräckligt högt
Är du ovan vid att prata positivt om dig själv, så kan du använda dig av SAR-tekniken. Tänk på att om du inte själv är stolt över vad du bidrar med, så är risken stor att dina arbetsinsatser inte värderas tillräckligt högt.
Alla förhandlingar resulterar inte i ett resultat som du vill. Ibland kommer du bara en bit på vägen, ibland tar det helt stopp och du och din chef skiljs utan att det har blivit någon ny överenskommelse.
Anders tips är att du alltid ska gå in i en förhandling med tydliga förväntningar på resultatet, till exempel ”Jag vill att min lön höjs med 2000 kronor per månad”.
- Men du tjänar också på att förbereda en plan B, det vill säga vad du gör om ni inte kommer fram till en överenskommelse, menar han.
En plan B, förklarar Anders, kan exempel vara att be om att ta upp lönediskussionen vid ett senare tillfälle eller om något i uppdraget kan förändras för att ge en högre lön.
- En plan B kan också vara att säga att man funderar på att se sig om efter annan arbetsgivare. Det betyder inte att du i förhandlingen ska ”hota” med att sluta, säger han. Men det stärker ditt eget självförtroende och beteende i samtalet med din chef, om du har klart för dig alternativen. Oavsett vilket jobb du har tycker jag att det är en god idé att alltid ha spaningen påslagen om vad det finns för alternativ till ditt nuvarande jobb. Det är sällan bästa livskarriären att stanna i samma organisation hela livet.
Om du vill diskutera din lön och få ytterligare tips så kan du kontakta antingen Unionens chefslinje, eller en chefsombudsmän i din region.
Har du svårt för att tala om dig själv i berömmande ordalag? Tar det emot att säga att du är ”bra på detta, och bra på detta”? Det kan lätt uppfattas som onyanserat skryt av din chef. Istället kan du välja att berätta några konkreta exempel på resultat som du åstadkommit.
Ett upplägg är den så kallade SAR-tekniken – Situation, Aktivitet, Resultat. Dessa är inte ”skryt” utan helt enkelt fakta om verkliga händelser.
Situation – ”I somras när de flesta kollegor var på semester, gick företagets servrar ner och vi kunde inte hantera våra kunder”
Aktivitet – ”Jag tog initiativet och ringde in Kajsa Eriksson från vårt dotterbolags IT-avdelning, och tillsammans med henne fick vi igång systemet igen efter bara en dryg timme.”
Resultat – ”Varje timme som vi står utan datastöd kostar oss tiotusentals kronor i missade affärer, och dessutom sänker det vårt förtroendekapital gentemot våra kunder.”