Minska glappet - Förena och företräda medlemmarna
Unionens förmåga att förena och företräda medlemmarna på arbetsplatserna är helt centralt. Regionstyrelserna behöver därför återkommande jobba med hur vi kan närma oss idealbilden.
Upplägg i korthet:
Tid
Cirka 1-2 timmar.
Form
Gruppdiskussion på
regionråd
eller annan gruppering/forum som regionstyrelsen håller i.
Ämne
Även om en grundläggande analys har gjorts tidigare kan följande tre frågor kring ämnet förena och företräda vara hjälpsamma att utgå ifrån för att tydligt ringa in ert fokus för mötet:
- Vad är det vi ska lösa/förändra?
- För vem/vilka ska vi göra det?
- Vad ska vara annorlunda när vi är klara?
Så gör ni:
- Redovisa Unionens definitionen av förena och företräda
”Unionen förenar och företräder medlemmarna med utgångspunkt i den uppgift och de ramar som sätts av förbundets stadgar och de principer, värderingar och intressen som finns i stadgarna. Förmågan att förena medlemmarna för att formulera politiska och organisatoriska mål är grundläggande för förbundets förmåga att kunna företräda medlemmarna.
Unionen har till uppgift att förena alla
tjänstemän
inom den privata sektorn med vissa begränsningar. Unionen förenar utifrån idén att
tjänstemän
i den privata sektorn delar gemensamma intressen och att vi, genom att sluta oss samman, ökar vår kollektiva och individuella styrka. Unionen förenar medlemmarna horisontellt i många olika branscher på arbetsmarknaden och vertikalt oberoende av exempelvis utbildning, befattning eller position. Unionen förenar arbetstagare inom förbundets
organisationsområde
som är uppdragstagare eller anställd, är mellan jobb eller studerar för att få jobb inom organisationsområdet, eller pensionär som lämnat arbetslivet men vill kvarstå som medlem.
Unionen förenar och företräder medlemmarna i frågor som beslutas inom ramen för förbundets representativa demokrati. Unionen har till uppgift att förena och företräda medlemmarna i frågor som rör rättigheter och villkor i arbetslivet, samhället och på arbetsplatsen för förutsättningar för ett gott arbetsliv och för rättigheter så som mötesfrihet i samhället allmänt. Unionen som fackförening företräder även indirekt fackföreningsrörelsen i stort i vårt arbete med att utveckla och förbättra arbetslivet, arbetsmarknaden och på arbetsplatsen.”
- Redovisa de utmaningar som definierats i tidigare diskussioner
A) Bristande engagemang
B) Bristande kunskap
C) Brist på tid
D) Arbetsgivarens inställning
Om du vill fördjupa dig kan du läsa rapporter om organisationsidén och gapanalysen i kongressrapporten. LÄNK TILL FILSIDAN
- Redovisa de idéer om lösningar som framkommit i tidigare diskussioner
A) Ökad kunskap och engagemang i fackliga frågor
B) Nya former för engagemang
C) Skräddarsydda tillvägagångssätt
D) Tydligare identitet
Om du vill fördjupa dig kan du läsa sammanställningen av dialogerna här. LÄNK TILL FILSIDAN
- Intervjua varandra
Ta tillvara den stora arbetsplatsnära erfarenhet som finns genom att dela in i smågrupper där regionstyrelseledamöter får ta rollen som intervjuare i gruppen. Om ni är för få i regionstyrelsen uppmanar ni varje grupp att utse en som är intervjuare. Intervjuarna ställer öppna och nyfikna frågor kring de gap som finns mellan idealbild och verklighet, samt vilka lösningar som är värda att driva vidare. Intervjuarna dokumenterar svaren. Exempel på frågor att ställa:
- Vad upplever du som de största utmaningarna för att förena och företräda medlemmarna på din arbetsplats?
- Varför är det svårt?
- Hur ser du på de tänkbara förändringarna som framkommit i tidigare diskussioner? Vad skulle kunna fungera på din arbetsplats? Finns det andra vägar framåt som inte dokumenterats tidigare?
- Vad ser du som ett naturligt nästa steg för att röra sig framåt i förändringsprocessen?
- Redovisa och rösta
Återsamlas i storgrupp och låt grupperna redogöra för vad som kommit fram i intervjuerna. Dokumentera svaren. Rösta vilket/vilka ni ska gå vidare med för att komma framåt i processen/processerna, både förslag som kommit fram tidigare och de som kommit fram under intervjuerna. Röstningen kan ske genom handuppräckning, mentimeteromröstning eller annan röstmetod).
- Fokusera
Dela återigen in i mindre grupper som får fokusera på det framröstade förslaget. Be grupperna att diskutera och dokumentera vad som är nästa steg för att röra sig framåt i frågan på din arbetsplats. Skicka med frågor om vad som är viktigast och för vem eller vilka det är viktigt?
- Överlämning till regionstyrelsen
Låt grupperna återrapportera sina förslag i storgrupp. Dokumentera förslagen och för en första diskussion kring vad som ni ser som genomförbart sett till de resurser i form av till exempel tid och antal personer som finns tillgängligt. Tydliggör hur ni kommer att återrapportera hur ni tagit förslagen vidare.