Minska glappet - Verka för ökad arbetsplatsgemenskap
Unionens förmåga att stärka arbetsplatsgemenskapen är central för förbundets relevans och möjlighet att skapa framgång, trygghet och glädje för medlemmarna i arbetslivet. Regionstyrelserna behöver därför återkommande diskutera hur vi kan jobba med den verklighet som finns ute på arbetsplatserna för att närma oss idealbilden.
Upplägg i korthet:
Tid
Cirka 1-2 timmar.
Form
Gruppdiskussion inom regionstyrelsen eller i en större grupp, exempelvis
regionråd
.
Ämne
Även om en grundläggande analys har gjorts tidigare kan följande tre frågor kring ämnet förena och företräda vara hjälpsamma att utgå ifrån för att tydligt ringa in ert fokus för mötet:
- Vad är det vi ska lösa/förändra?
- För vem/vilka ska vi göra det?
- Vad ska vara annorlunda när vi är klara?
Så gör ni:
- Redovisa den idealbild som definierats i tidigare diskussioner
"Unionen är ett
vertikalt förbund
där alla
tjänstemän
oavsett befattning, yrke eller utbildning kan bli medlemmar. Unionens grundläggande idé är att organisera alla
tjänstemän
i
privat sektor
, med de begränsningar som följer av överenskommelser med andra organisationer. Unionens utgångspunkt är att
tjänstemän
i
privat sektor
delar och har gemensamma intressen på arbetsplatsen, arbetsmarknaden och i arbetslivet.
Arbetsplatsgemenskap betyder att Unionen i alla lägen bejakar och arbetar utefter vertikal organisering och idén om att vi delar gemensamma intressen som privata
tjänstemän
gentemot en arbetsgivarpart, oberoende av om arbetsplatsen är fysisk eller digital. Unionens idé om gemensamma intressen och princip om vertikalitet är i sin grundläggande princip inkluderande."
- Redovisa de utmaningar som definierats i tidigare diskussioner. Organiseringen är sämre...
A) i vissa branscher
B) bland unga
C) för tidsbegränsat anställda
D) bland de med högre utbildning
E) bland utrikesfödda
F) på små arbetsplatser
- Redovisa de idéer om lösningar som framkommit i tidigare diskussioner
A) Olika tillvägagångssätt för organisering för olika branscher/grupper
B) Konsultsektioner
C) Trepartssamarbeten och fackliga samarbeten för ökad organisering
- Intervjua varandra
Ta tillvara den stora arbetsplatsnära erfarenhet som finns genom att dela in i smågrupper där en eller ett par personer får ta rollen som intervjuare och en person tar rollen som den som blir intervjuad. Intervjuarna ställer utvecklande frågor kring de gap som finns mellan idealbild och verklighet, samt vilka lösningar som är värda att driva vidare.Intervjuarna dokumenterar svaren. Exempel på frågor att ställa:
- Vad upplever du som de största utmaningarna för arbetsplatsgemenskapen på din arbetsplats?
- Varför är det svårt?
- Hur ser du på de tänkbara förändringarna som framkommit i tidigare diskussioner? Vad skulle kunna fungera på din arbetsplats? Finns det andra vägar framåt som inte dokumenterats tidigare?
- Vad ser du som ett naturligt nästa steg för att röra sig framåt i förändringsprocessen?
- Redovisa och rösta
Återsamlas i storgrupp och låt grupperna redogöra för vad som kommit fram i intervjuerna. Dokumentera svaren. Rösta vilket/vilka ni ska gå vidare med för att komma framåt i processen/processerna, utgå både från förslag som kommit fram tidigare och de som kommit fram under intervjuerna. Röstningen kan ske genom handuppräckning, mentimeteromröstning eller annan röstmetod).
- Fokusera
Dela återigen in i mindre grupper som får fokusera på det framröstade förslaget. Be grupperna att diskutera och dokumentera vad som är nästa steg för att röra sig framåt i frågan. Skicka med frågor om vad som är viktigast och för vem eller vilka det är viktigt?
- Överlämning till regionstyrelsen
Låt grupperna återrapportera sina förslag i storgrupp. Dokumentera förslaget och för en första diskussion kring vad som ni ser som genomförbart sett till de resurser i form av till exempel tid och antal personer som finns tillgängligt. Tydliggör hur ni kommer att återrapportera hur ni tagit förslagen vidare.