Förhandla lön vid ny anställning

När du får erbjudande om ett nytt jobb finns det oftast utrymme att förhandla din nya lön. Tänk igenom ditt löneanspråk innan anställningsintervjun.

Tips för att få upp din lön under anställningsintervjun

  • Ta reda på vad andra tjänar

    När du ska förhandla lön för ett nytt jobb är det viktigt att du skaffar dig en realistisk bild av vad en person med motsvarande arbetsuppgifter inom samma bransch tjänar. Kom ihåg att väga in om du har lång erfarenhet inom ditt yrke och bra referenser kring din yrkeskunskap.

    Ofta nämns en facklig kontaktperson i jobbannonsen, kontakta hen för att få en bättre bild av företaget, jobbet och löneläget.

    Ta hjälp av lönestatistik och marknadslöner

  • Tänk ut två siffror

    Det kan underlätta att ha tänkt ut både vad du skulle vilja ha i lön, och vad du minst kan gå med på.

  • Våga återkom senare

    Om du känner dig osäker kring ditt löneanspråk, kan du be att få vänta med lönepratet till slutet av intervjun (eller vid ett annat tillfälle) genom att säga "Innan jag lämnar mitt löneanspråk vill jag gärna veta mer om tjänsten”.

  • Utgå ifrån beskrivningen i jobbannonsen

    Hänvisa till arbetsgivarens presentation av jobbet som du söker och beskriv hur du kommer kunna uppfylla och överträffa kraven i tjänsten och därför bör få en bra lön. Ge gärna exempel på arbete du gjort hos tidigare arbetsgivare som har varit framgångsrikt.

  • Var lösningsorienterad

    Lås inte fast dig vid ett enda mål, det kan finnas olika sätt att nå det du vill ha ut av ditt nya jobb. Var beredd på att ändra inställning under samtalets gång. Kanske har du inte all information, utan kan få reda på nya saker när du diskuterar med arbetsgivaren.
  • Var öppen och prestigelös

    För att du ska få gehör för dina argument är det avgörande att du lyckas skapa ett förtroende mellan dig och din nya arbetsgivare. Självklart ska du lyfta fram dig själv, men glöm inte att också vara nyfiken och ställ frågor.
  • Lyft frågan om lönerevisioner

    Ta reda på hur lönerevisionen ser ut på arbetsplatsen. Om du omfattas av Unionens kollektivavtal har du oftast rätt till ett årligt lönesamtal och lönerevision . Om det saknas kollektivavtal behöver du ta reda på vad som gäller och se till att det ni kommer överens om finns inskrivet i ditt anställningsavtal .
    Ta reda på om arbetsgivaren har kollektivavtal med Unionen
  • Kolla om lönen gäller för i år eller nästa år

    Tänk på att fråga om lönen gäller för i år eller om lönen även gäller för nästa år. Om du börjar tjänsten under det här året och det står ”Lön i nästa års löneläge med xx kr” i anställningsavtalet innebär det att du får vänta minst i ett år till innan din lön ses över igen. Det är vanligt om du börjar anställningen i slutet av året.

Förhandla lön inför första jobbet

Söker du ditt första jobb? Ta del av våra tips och råd när du ska förhandla lönen.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg

Minimera