Inkomsttak påverkar pension, sjukpenning och föräldrapenning

Inkomsttaken för allmän pension och andra lagstadgade försäkringar är viktiga att ha koll på för att veta vilken bruttolön som behövs för att kunna få maximal avsättning och ersättning från försäkringarna. Vid löneväxling är det extra viktigt att ha koll på inkomsttaken.

Lagstadgade försäkringar påverkas av inkomsttak

Avsättningen eller ersättningen för allmän pension, sjukpenning, föräldrapenning och eventuell a-kasseersättning beräknas för respektive försäkring utifrån din så kallade ersättningsgrundande inkomst.

Ersättningsgrundande inkomst och inkomsttak

Om din ersättningsgrundande inkomst (oftast din  bruttolön ) ligger över inkomsttaket för försäkringen så blir avsättningen eller ersättningen som är möjlig i den försäkringen maximal. Det innebär att du inte kan få en högre avsättning eller ersättning från försäkringen även om din bruttolön är högre än så. Om din ersättningsgrundande inkomst däremot är lägre än inkomsttaket för försäkringen blir avsättningen eller eventuell ersättning lägre än vad försäkringen maximalt kan ge och utgår från storleken på din ersättningsgrundande inkomst.

Skattepliktiga förmåner kan räknas in i den pensionsgrundande inkomsten, som ligger till grund för avsättningen till den allmänna pensionen, och i inkomsten som ligger till grund för eventuell a-kassa (den ersättningsgrundande inkomsten för eventuell a-kasseersättning påverkar även den ersättningsgrundande inkomsten för eventuell inkomstförsäkring ).

Inkomsttak 2024

Aktuellt inkomstbasbelopp (ibb) 2024 = 76 200 kronor
Aktuellt prisbasbelopp (pbb) 2024 = 57 300 kronor

 

Inkomsttak
(pbb/ibb per år)

Inkomsttak
(månadslön)

Inkomsttak
(årslön)

Allmän pension 8,07 ibb 51 245 kr 614 934 kr
Sjukpenning 10 pbb 47 750 kr 573 000 kr
Föräldrapenning 10 pbb 47 750 kr 573 000 kr
A-kassa   33 000 kr  

Egenföretagare? Ha koll på brytpunkt för statlig inkomstskatt

Är du egenföretagare är det en fördel att också känna till brytpunkten för statlig inkomstskatt. 

  Brytpunkt  
(månadslön)  2024
Brytpunkt  
(årslön) 2024
Brytpunkt statlig inkomstskatt* för dig som inte har fyllt 66 år vid årets ingång 51 275 kr 615 300 kr
Brytpunkt statlig inkomstskatt* för dig som har fyllt 66 år vid årets ingång 58 108,33 kr 697 300 kr

*Brytpunkt visar gränsen för statlig inkomstskatt före grundavdrag. Ibland anges istället skiktgräns för statlig inkomstskatt, vilket innebär gränsen efter grundavdrag. Utgå från brytpunkt för att ta reda på hur mycket lön eller inkomst du kan ta ut utan att betala statlig inkomstskatt. Läs mer på Skatteverket.se

Löneväxlar du eller funderar på att löneväxla?

Om du löneväxlar eller funderar på att löneväxla är det viktigt att ha koll på inkomsttaken. Tänk på det här om du vill löneväxla.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg