Så påverkar avtalsrörelsen din lön
Just nu pågår avtalsrörelsen där Unionen förhandlar med arbetsgivarorganisationer om nya kollektivavtal. Vi frågade Unionens chefsförhandlare Martin Wästfelt hur det påverkar lönerna under 2025.
Just nu pågår avtalsrörelsen där Unionen förhandlar med arbetsgivarorganisationer om nya kollektivavtal. Vi frågade Unionens chefsförhandlare Martin Wästfelt hur det påverkar lönerna under 2025.
Unionen och flera andra fackförbund förhandlar nu med arbetsgivarnas organisationer om nya kollektivavtal . Hur påverkar de förhandlingarna vilken löneförhöjning jag kan få under 2025?
De kollektivavtal vi nu förhandlar om har stor påverkan på löneutvecklingen under 2025, och kanske också ett eller flera år efter det beroende på hur länge vi kommer överens om att kollektivavtalet ska gälla. Arbetsgivarna vill oftast inte höja lönerna alls, men eftersom vi är ett starkt förbund med många medlemmar har vi möjligheten att ändå få igenom löneökningar.
Hur ska jag veta att min arbetsgivare följer överenskommelsen?
Det vi kommer överens om skrivs in i det nya kollektivavtalet som en minsta genomsnittlig löneökning på en kollektiv nivå. Det är alltså en lägstanivå, men det finns inget som hindrar din arbetsgivare att höja lönerna mer än vad avtalet anger. Om Unionen har en fackklubb på din arbetsplats så kommer de som är förtroendevalda att följa upp att avtalet följs. Annars kan du höra av dig till Unionens fackliga rådgivning om du tror att något har gått fel.
Är jag garanterad den löneökning som skrivs in i kollektivavtalet?
Eftersom många arbetsplatser har individuell lönesättning beror din löneökning sannolikt också på hur stort ansvar du har tagit och hur bra du har presterat. Med individuell lönesättning får en del högre löneökningar och andra lägre, men genomsnittet blir minst på den nivå som vi kommit överens om i kollektivavtalet.
Kan jag få löneförhöjning även om min arbetsgivare inte har kollektivavtal ?
Även arbetsplatser som saknar kollektivavtal kan anpassa sina löner utifrån avtalet, men det är inget de måste göra. Det är inte heller säkert att du tillåts löneförhandla med din lönesättande chef varje år, vilket du oftast kan kräva av en arbetsgivare som tecknat kollektivavtal .
Är det inte ett klumpigt system med kollektivavtal som ska gälla nästan alla?
Tvärtom, det finns olika kollektivavtal för olika branscher, vilket innebär att vi tillsammans med arbetsgivarorganisationerna kan anpassa villkoren efter de förutsättningar och behov som finns i varje bransch. Kollektivavtalen omfattar dessutom betydligt fler villkor än bara löneökningar, till exempel rätt till övertidsersättning , tjänstepension,och inflytande på arbetsplatsen. Lokala Unionenklubbar och arbetsgivare kan komma överens om lokala lösningar som ska gälla på just den arbetsplatsen. Det är alltså betydligt smidigare än om allt skulle regleras genom lagstiftning.