Så får du god cyberhygien
Du har säkert för vana att borsta tänderna varje dag. Men hur ofta ser du över lösenord och uppdaterar appar? Det är dags att skaffa sig en god cyberhygien, alltså enkla vanor som skyddar både dig och ditt företag.
Du har säkert för vana att borsta tänderna varje dag. Men hur ofta ser du över lösenord och uppdaterar appar? Det är dags att skaffa sig en god cyberhygien, alltså enkla vanor som skyddar både dig och ditt företag.
Cyberbrotten ökar, och visst finns det avancerade antivirusprogram. Men inte ens den bästa programvaran kan stoppa bedragare som riktar sig mot människans psyke.
Många tänker nog ”lilla jag är det väl ingen som bryr sig i”, och Pontus Johnson, professor på KTH och föreståndare för Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet säger att det ligger något i åsikten.
– Alla är inte lika högprioriterade måltavlor för cyberkriminella och statsaktöer. Statsaktörerna ägnar sig i hög grad åt spionage, så om du sitter på en tjänst som kan vara relevant för utländska underrättelsemyndigheter ska du dra öronen åt dig. Jobbar du med kritisk infrastruktur, exempelvis telekomsektorn, kan du ha tillgång till information som är av intresse för dem, säger Pontus Johnson.
Varför? Jo, för att i händelse av kris eller krig kan exempelvis vilja slå ut el- eller telenätet.
– Och jobbar du med nyhetsmedier kan de vilja påverka den information som sprids i Sverige.
Men betydligt vanligare är det att cyberkriminella ägnar sig åt ransomware, alltså utpressning. Man krypterar någons filer och begär pengar för att återställa åtkomsten till dem.
– De är intresserad av alla som kan betala en lösensumma.
Förenklat kan man säga att sitter du vid en dator på jobbet så kan du bli utsatt för ett cyberangrepp som gör det möjligt för angriparna att ta sig innanför den brandvägg som skyddar nästan alla nätverk.
– Har de kommit in på en maskin, så betyder det inte att de sedan genast kan kryptera hela företaget, men det är ett väldigt viktigt steg. Och det kan vara just din maskin, säger Pontus Johnson.
Så hur kommer de då in? Jo, det kan vara att du får ett mejl där du ombedes klicka på en länk eller ladda ner en fil. Eller att du har ett lösenord man kan gissa sig till.
– Det är till och med är bättre att ha en papperslapp som du lägger under tangentbordet på jobbet än att ha ett och samma lösenord överallt, säger Pontus Johnson.
Genom att sköta sin cyberhygien ökar man säkerheten, menar Pontus Johnson.
– Precis som vid vanlig hygien, där du duschar och borstar tänderna, är det enkla steg som ska vara en del av vardagen.
Det är inte svårt, inte särskilt tidskrävande, men superviktigt.