”Jag hjälper folk förstå hur det funkar i Sverige”
Susanna Goldkuhl hade noll facklig erfarenhet när hon valdes till klubbordförande. Men att klubbens arbete är viktigt förstod hon snabbt. Bland hjälper hon kollegor från andra länder förstå hur det fungerar med lön, semester och sjukdagar här i Sverige.
Sverige behöver kvalificerad arbetskraft inom många områden, det vet man inte minst uppe i norr. På Changemakers Education utbildar man bland annat spelutvecklare, och har rekryterat lärare från flera länder. Att komma hit för att jobba kan vara ett äventyr, men därmed inte alltid helt enkelt.
– Flera gånger har folk kontakta mig för att få hjälp med att tolka svenska lagar och regler. Är man född och uppvuxen i Sverige har man ett hum om saker även när man är ny på arbetsmarknaden, men jag har fått förklara för kollegor hur exempelvis semester och sjukersättning fungerar, vad som händer när man blir sjuk, och att man kan få pengar från Försäkringskassan när man är hemma med sjukt barn, säger Susanna Goldkuhl, ordförande för riksklubben på företaget.
Även om Changemakers Education har engelska som första språk, och undervisar på engelska, så blev de för ett tag sedan uppköpta av en större utbildningskoncern, som har svenska som koncernspråk.
– Där har det blivit en del strul, för de vi har rekryterat från andra länder har ju anställts på villkoret att detta är ett engelskspråkigt företag. Du måste alltså inte kunna svenska. Men plötsligt får vi en massa information på svenska. Det här har jag legat på moderbolaget om. Våra anställda behöver information på engelska, säger hon.
Från noll fackerfarenhet till klubbordförande
Susanna hade ingen tidigare erfarenhet av fackligt arbete när hon blev ordförande för klubben på företaget. Klubben bildades efter att företaget tecknat
kollektivavtal
2021.
– Ingen annan räckte upp handen, så jag gjorde det och sa att jag testar i ett år.
Det var November 2022, och nu fortsätter hon gärna.
– Första året var något av en crash course. Jag har gått så många kurser som möjligt för att lära mig mer. Jag har också en fin
ombudsman
i Luleå som alltid finns där för mig, och som också har suttit med på flera möten. Sakta men säkert har jag blivit varm i kläderna, även om jag är långt ifrån fullärd.
Ajournera när du är osäker
Vad gör du när du sitter i en
förhandling
och känner dig osäker?
– Då ber jag att få
ajournera
mötet, så att jag kan kolla upp saken närmare och återkomma. Ibland har det varit lite nervöst, när jag sitter där med högt uppsatta chefer med bestämd blick, men det är bättre att ha is i magen så att jag fattar rätt beslut.
Restid som jobbtid – viktig fråga i norr
Frågor hon har lyft åt sina medlemmar är exempelvis vilka regler som ska gälla kring övertid och
restidsersättning
.
– Tidigare var vi ett litet bolag där folks anställningskontrakt såg väldigt olika ut. Nu när vi gått in under en större koncern försöker vi reda ut vad som gäller. Detta är en viktig fråga för många, kanske framförallt för oss här uppe i norr där en resa mellan Boden och Skellefteå, två av våra utbildningsorter, kan ta två timmar.
Susanna har också gått utbildningar där hon lärt sig mer om löneprocessen och
lönekartläggning
för att komma till rätta med ojämställda löner. Hon fick en aha-upplevelse när hon hörde att det är ett krav att göra
lönekartläggning
, och att facket ska få vara med hela vägen. Tydligen var det en nyhet även för koncernen.
Jobbar på en rättvis lönesättning
– Lön är en viktig fråga för våra medlemmar, så jag tog upp detta med vår HR-avdelning. Jag bad om att få se lönekartläggningen och framförde att vi gärna vill vara med i arbetet kring den. Först fick jag svaret att den tas fram centralt och att vi eventuellt kunde få se vår del. Då fick jag ta ett djupt andetag och hänvisa till lagtexten. Nu har vi landat i att vi ska få se och analysera vår del.
Klubben har också arrangerat ett medlemsmöte där de informerat medlemmar om hur löneprocessen ska gå till – för en rättvisare
lönesättning
.
– Och jag uppmuntrar dem att våga prata lön. Den som framförallt tjänar på att vi inte vågar prata lön med varandra är vår arbetsgivare.
Susannas tips till andra förtroendevalda:
Våga ifrågasätta, även när du är ny i rollen. Och köp inte svaret ”vi har alltid gjort så här.” För enligt kollektivavtalet kanske man inte får göra så. Stå på dig!
Ha is i magen. Våga
ajournera
mötet eller förhandlingen vid behov, kolla upp fakta och återkom – så att du kan fatta rätt beslut.
Be om hjälp. Det finns massor av stöd att få.
Beställ snabbguide till fackligt uppdrag
Signa upp för mer info om hur det funkar praktiskt, vilka möjligheter som finns och hur du tar nästa steg.