Vad händer om företaget går i konkurs?
När företaget Amina jobbade på gick i konkurs förlorade hon runt hundra tusen kronor i utebliven lön och andra ersättningar - utöver att hon fick gå utan inkomst i närmare ett halvår.
När företaget Amina jobbade på gick i konkurs förlorade hon runt hundra tusen kronor i utebliven lön och andra ersättningar - utöver att hon fick gå utan inkomst i närmare ett halvår.
Amina var en av företagets bästa säljare och hade en bra lön. Hon trivdes på jobbet, med chefen, kollegorna och med en trevlig arbetsmiljö. Hon jobbade nästan jämt, som hon sa själv.
Men när en stor upphandling vanns av ett annat bolag i våras blev läget mer pressat. Strax före semestrarna bad chefen om medarbetarnas stöd – genom att tillfälligt acceptera en lägre månadslön över sommaren. Tufft, men de ställde upp.
I augusti kom ingen lön alls. Inte i september heller. Chefen höll sig undan alltmer, mejl förblev obesvarade. Amina och kollegorna jobbade på och hoppades att det skulle vända. I oktober fick de veta att konkursansökan gjorts.
Nu hade Amina varken fått lön eller någon annan ersättning sedan den där halva junilönen. När hon ringde till sina rådgivare på Unionen var hon desperat.
- Och det förstår jag, säger Hanna Svensson, en av medlemmarnas rådgivare på Unionen.
- Tyvärr kan det ta ytterligare några månader innan Amina kan få någon ersättning, konstaterar hon.
Men anställda på ett företag som går i konkurs ska väl få statlig lönegaranti?
- Jo, men det tar ofta tid innan en konkursansökan går igenom och den statliga lönegarantin täcker högst tre månader innan konkursen är ett faktum, förklarar Hanna Svensson.
När beslutet om konkurs väl är fattat utser tingsrätten en konkursförvaltare, som går igenom och prioriterar alla fordringar på konkursboet.
- Det är ganska vanligt att just lönefordringar inte prioriteras i det läget, antagligen på grund av den statliga lönegarantin. Men garantin har ett tak på fyra prisbasbelopp , så har man som Amina gått utan lön i flera månader redan före konkursbeslutet så riskerar man att förlora en hel del.
För 2024 ligger prisbasbeloppet på 57 300 kr. Då är alltså taket för vad man totalt kan få ersatt genom den statliga lönegarantin (med 2023 års belopp) 4 x 47 300 = 229 200 kr.
(Nyligen fastställdes prisbasbeloppet för 2025 till 58 800 kronor, från nyår ligger taket alltså på 235 200 kr.)
Amina hade redan gått utan lön i 4,5 månader - och nu skulle beslutet om konkurs kunna dröja ett par tre månader till.
Utöver den uteblivna lönen förlorar Amina sina sparade semesterdagar liksom pensionsinbetalningar som inte ryms inom lönegarantin. Övertidsersättningen ryker förstås också, då den typen av fordringar ofta prioriteras ned.
Den ersättning Amina kan få genom lönegarantin och eventuella överskjutande fordringar, lär också betalas ut i efterhand.
Att gå utan inkomst i flera månader kostar också på. Amina skulle få lov att låna pengar - och då betala ränta på det, nu dessutom med höjda räntor.
Hur skulle Amina ha gjort annorlunda?
- Det hade varit bra om hon hade hört av sig redan under sommaren, åtminstone när arbetsgivaren bad de anställda om att gå med på en halverad lön, säger Hanna Svensson.
Vad skulle Unionen kunna göra i det läget?
- Vi kan lägga ett ärende redan innan konkursen är ett faktum och hjälpa till att bevaka utvecklingen. När lönen uteblir skickar vi en lönefordran till arbetsgivaren. Sedan kan en av våra ombudsmän hjälpa till att anmäla konkurs till tingsrätten, i tid, så att de anställda som jobbar på lojalt inte blir oskäligt drabbade.
Amina hade tvärt om jobbat på med förhoppning om en vändning för företaget. Nu stod hon utan flera månaders inkomster. Vad kunde du rekommendera henne?
- Eftersom Amina är medlem i Unionen kunde jag åtminstone visa henne erbjudandet om medlemslån, alltså ett medlemsunikt banklån på mellan 50 000 och 400 000 kr, utan krav på säkerhet, som en tillfällig räddning.
- Och så rekommenderade jag henne att anmäla sig hos Arbetsförmedlingen, direkt, och börja söka nytt jobb så snart hon bara kunde.
Eftersom Amina varit medlem i över ett år i både Unionen och Unionens a-kassa hade hon också rätt till ersättning på upp till 70-80 procent av hennes tidigare lön, så snart uppsägningstiden var över.
Medlemmen Amina som nämns i texten heter egentligen något annat.