"Som chef måste man ta humor på stort allvar"
Med extraknäck som spanare och fyrvaktare är det kanske inte så konstigt att humor är en ingrediens i kommunikationsstrategen Maja Aases lifehack.
Med extraknäck som spanare och fyrvaktare är det kanske inte så konstigt att humor är en ingrediens i kommunikationsstrategen Maja Aases lifehack.
Publicerad 09 okt. 2019
En snabb titt på Linkedin avslöjar att Maja Aase har en gedigen ledarskapserfarenhet från mediaområdet och har hunnit vara såväl redaktionschef som chefredaktör, produktionschef, och kommunikationschef (och fyrvaktare!).
Jag har nog skrattat hela tiden.
I dag är Maja Aase kommunikationsstrateg och pressansvarig på biståndsorganisationen Union to union, även om hon för de flesta nog är mest känd som en av de stående spanarna i Sveriges Radio P1:s långkörare med samma namn, Spanarna.
I ett avsnitt av podden Mellanchefer emellan pratar Maja Aase om humor i ledarskapet, något hon själv håller högt. Och inte bara hon.
Skratt på jobbet lättar på stress och motverkar uttråkning, boostar engagemanget, stärker immunförsvaret och höjer såväl kreativ som analytisk förmåga tillika produktiviteten. Det enligt aktuell forskning (som här refereras i Harvard Business Review).
Skratt är rena affärsdopingen, alltså.
Har du skrattat mycket i arbetslivet?
– Ja, jag har nog skrattat hela tiden. Vissa arbetsplatser har jag kanske skrattat mindre på. Men jag har använt humor i nästan alla sammanhang tror jag.
De arbetsplatser där Maja Aase har skrattat mest har genomsyrats av tillit och prestigelöshet, berättar hon. Där finns ofta ett sammansvetsat team som också vet när det är läge att hålla tyst och jobba fokuserat utan att det behöver ordas särskilt om det. Men hon har också jobbat på arbetsplatser där jargongen inte varit lika lyhörd.
Så länge jag är här skämtar ni inte om a, b, c och d.
På ett av sina första jobb var hon ensam tjej i en mansdominerad miljö där det skämtades både friskt och plumpt. En dag fick Maja Aase nog, ställde sig upp och sa: ”Så länge jag är här skämtar ni inte om a, b, c och d.”
– Jag var inte alls säker på att det skulle gå att göra så, som ung, ny och helt utan status. Men det funkade!
Den rakheten fick Maja Aase användning för i podden Mellanchefer emellan också, där skådespelaren Amanda Ooms agerar en tvångsskämtande medarbetare. "Vem bestämmer vad som är roligt", frågar Amanda Ooms karaktär där.
Ja, vem bestämmer det?
– Det finns de som skrattar åt extremt pinsam och dålig humor. Och inte kan man tvinga någon att ha samma humor som en själv. Men på en arbetsplats får man tänka sig för och inte skämta nedvärderande om andra, till exempel.
Arbetsleda humor? Nja. Det är viktigt att ha policyer, menar Maja Aase, men tillägger att en policy tyvärr ofta ligger fint på servern utan att någonsin bli läst. Som chef kan det också vara svårt att hålla reda på vad som sägs i förbifarten vid kaffeautomaten eller i en hiss. Att medarbetare ska ange varandra för dåliga skämt verkar inte heller bra.
Ändå måste man som chef våga ta ett överdrivet skämtande på allvar, menar hon.
Trappor städas uppifrån, brukar man säga...
Men hur tar man ett samtal om att någon skämtar på fel sätt, eller bara för mycket?
– Jag tror inte det är något man ska ta i grupp, snarare enskilt, rakt och tydligt, ansikte mot ansikte, med den det berör. Kanske som jag gjorde i podden?
Samtidigt vill man ju inte bli en glädjedödare och sätta alltför strikta ramar på skämtsamheten. Då blir ju inget kul, konstaterar hon.
Hur får man till en bra, skämtsam kultur på en arbetsplats?
– Det är svårt att analysera varför vissa arbetsplatser är harmoniska och roliga. Men trappor städas uppifrån, brukar man säga. Om ledningen visar sig öppen, varm och intresserad av sin personal och även visar sig vara beredd att ta ansvar om något går fel, då tror jag man är på väg att skapa den tillit som krävs för att ha kul ihop.
– Fyrar är vackra och är ofta befästa med fantastiska historier om stormar, död, drama och kärlek.
Maja Aase berättar att hon är med i Svenska fyrsällskapet. Det var därigenom hon fick uppdraget att vakta en fyr på Gotland under en vecka förra sommaren, inklusive att agera guide åt fyrens besökare.
– Jag var orolig att jag skulle behöva prata optisk ingenjörskonst, men som tur var ville folk mest höra berättelserna!
Som Sveriges största fackförbund för chefer kan vi ge dig utveckling och professionellt stöd för dig som både är ledare och anställd på samma gång.