Validering öppnar upp för nya karriärmöjligheter inom hotell och restaurang
Nu finns möjligheten för Unionens medlemmar inom hotell- och restaurangbranschen att få sin yrkeskompetens validerad och därmed få skriftligt på att man kan sitt jobb. Något som öppnar upp nya karriärmöjligheter.
Christopher Angerborn-Pintscher är kökschef på Elite Savoy Hotel och The Bishops Arms - Savoy i Malmö. Han är certifierad yrkesbedömare för hotell- och restaurangbranschens validiering för kockyrket. Med många år i yrket och branschen vet han hur viktigt det är att kunna bevisa sina kvalifikationer, också på papper. Valideringen leder till kompetensintyg och där är en yrkesbedömare den viktigaste referensen.
Eftersom jag validerar, kan jag enkelt se om detta är en individ som skulle funka i mitt kök eller hos en kollega.
– Det är roligt att validera, träffa nya människor som för med sig massa intressanta saker till köket och till mig som person. Det är viktigt att hjälpa branschen med att kvalitetssäkra individer som vill bli kockar och samtidigt hjälpa individen att kunna bli kock, arbeta som kock och få en anställning som kock med allt gott som det för med sig.
Validering viktigt för arbetsgivare
Christopher menar att validering påverkar branschen och leder till arbete för många.
– Jag har själv rekommenderat flera validerade individer till kollegor som sökt kockar och jag skulle tveklöst kunna anställa en individ som jag validerat till kock i mitt kök. Eftersom jag validerar, kan jag enkelt se om detta är en individ som skulle funka i mitt kök eller hos en kollega. Så valideringen är lika viktig för oss yrkesbedömare som också är arbetsgivare, som för individen. Ett win-win!
Han lyfter också den ekonomiska sidan där företaget tjänar på pengar på validering.
– Som yrkesbedömare kan jag under en validering lära upp individen, vilket underlättar otroligt mycket när vi letar individer att anställa.
Utvecklande att vara yrkesbedömare
Dessutom tycker Christopher att han har utvecklats personligen genom rollen som yrkesbedömare.
I validering, där individer får visa vad de kan, skapas också nya influenser, vilket gynnar branschen!
– I min roll utför jag bedömning och handledning och i detta växer jag. Eftersom jag synliggör olika individers kompetenser, påverkas också kollegorna i köket och verksamheten. I validering, där individer får visa vad de kan, skapas också nya influenser, vilket gynnar branschen! Jag kan varmt rekommendera kollegor i branschen att bli yrkesbedömare.