Grön jobbframtid i Norrland
För den som vill vara med och lösa framtidens hållbarhetsutmaningar är det kanske dags att dra norrut. Nu trendar norra Sverige som arbetsmarknad med såväl lägre arbetslöshet som nya gröna jobbtillfällen.
För den som vill vara med och lösa framtidens hållbarhetsutmaningar är det kanske dags att dra norrut. Nu trendar norra Sverige som arbetsmarknad med såväl lägre arbetslöshet som nya gröna jobbtillfällen.
Publicerad 16 nov. 2021
De senaste årtiondena har flyttlassen ofta gått till storstadsregioner som Stockholm och Malmö i jakten på jobb, medan man målat upp en ganska dyster bild av Norrland som avfolkningsbygd. Och staten har gjort sitt för att hjälpa till. Arbetsmarknadsstyrelsen AMS kallades ett tag skämtsamt för ”Alla Måste Söderut.”
Nu finns det tvärtom gott om jobb i norr. Och både arbetslösheten och långtidsarbetslösheten i norra Sverige är rekordlåg i relation till andra delar av landet, visar Unionens konjunkturrapport. I Västerbotten låg arbetslösheten på 5,2 procent i september, i Norrbotten på 5,5 procent – att jämföra med 10,1 procent i Södermanland och 9,5 i Skåne. Även långtidsarbetslösheten är lägre i de nordligaste delarna av landet. Den ökade betydligt snabbare i storstadslänen under krisen än i våra nordliga län.
– Dels handlar det om att storstäder som Stockholm och Göteborg påverkades mer av pandemirestriktionerna, som gjorde att besöksnäringen, restaurang och hotell tappade sina kunder. I Jämtland var det lite lättare. Vi fortsatte åka till skidorterna, medan Liseberg och Skansen hade stängt, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.
Det är den ena förklaringen. Den andra handlar om att industrin i norr både har haft goda tider och är inne i en expansionsfas när en ny grön basindustri växer fram. I Skellefteå byggs Europas största batterifabrik. Hybrit har en pilotanläggning för tillverkning av fossilfritt stål i Luleå, och H2 green steel planerar motsvarande anläggning utanför Boden, medan LKAB tänker tillverka fossilfritt järn i Kiruna.
– Det pågår en grön industrirevolution i norra Sverige, här skapas många nya spännande jobb för den som vill göra något för klimatet. Vår konjunkturrapport visar också att en större andel av de lediga jobben i Norr- och Västerbotten är högkvalificerade jobb, jämfört med andra län utanför storstadsregionerna. Men det handlar inte bara om industrin, många jobb finns i offentlig sektor.
Det är såklart positiva nyheter då dessa jobb generellt ger såväl den anställda mer i plånboken som större skatteintäkter till orten. Pengar som i sin tur kan användas till satsningar på skola, kultur, föreningsliv och motionsspår. Men det förutsätter förstås att man lyckas fylla jobben.
– Det är ett jättesug efter arbetskraft. Det handlar om tusentals jobb plus alla kringeffekter, eftersom man även behöver bygga upp bostäder och ha personal till förskola, skola och sjukvård. Samtidigt finns det ingen större arbetskraftsreserv eftersom arbetslösheten redan är så låg. Så dels behöver man locka till sig personer från andra regioner och länder, dels behöver högskolorna och universiteten där uppe bli bättre på att få folk att stanna efter avslutad utbildning, säger Katarina Lundahl.
Så är du sugen på något nytt, så kan detta vara ett guldläge.
– Det är inte säkert att lönerna där uppe är högre, vilket vi tycker att de kanske borde vara med tanke på kompetensbristen. Däremot erbjuds du en annan livsstil än i storstaden, och du kan vara med och lösa framtidens hållbarhetsutmaningar, säger Katarina Lundahl.
Färre långtidsarbetslösa i norr – län i urval
(I procent av arbetskraften)
Riket totalt 3,6 %
Jämtland, 2,0 %
Västerbotten 2,1 %
Norrbotten, 2,2 %
Gotland 2,2 %
Örebro 4,1 %
Skåne, 4,7 %
Västmanland 4,8 %
Södermanland, 5,2 %
Lägre arbetslöshet i norr – län i urval
(I procent av arbetskraften)
Riket totalt, 7,5 %
Västerbotten, 5,2 %
Norrbotten, 5,5 %
Jämtland, 5,8
Stockholm, 7,2 %
Södermanland 10,1 %
Västmanland, 9,4
Skåne 9,5 %
Källa: Unionens konjunkturrapport och Arbetsförmedlingen. Visar läget i september.