"Vänta inte med att ansöka om medlemskap i facket tills du behöver oss", vädjar nu Unionens rådgivare. Varför? "För du måste ha varit medlem i minst tre månader för att vi ska kunna hjälpa dig i förhandlingsärenden med arbetsgivaren."
En medlem, som vi kan kalla Anette, hade jobbat i ett par år inom ett e-handelsföretag när chefen kallade in henne för att berätta att hon skulle omplaceras till en annan tjänst, på lagret. Annars skulle chefen få lov att säga upp henne på grund av
arbetsbrist
.
Men va? På lagret!? Det är ju en helt annan tjänst, konstaterade Anette, som knappt hann ut från mötet förrän hon gick in på unionen.se för att ansöka om medlemskap. Här skulle fajten tas, tänkte hon.
- Det var klokt att ansöka om medlemskap men det var synd att hon väntade tills hon behövde vår hjälp, konstaterar Camilla Rydell, som var den rådgivare som svarade när Anette ringde.
Varje år hanterar Unionen omkring 23 000 förhandlingsärenden för medlemmar på arbetsplatser över hela landet. Men för att få förhandlingshjälp behöver man ha varit medlem i minst tre månader.
- Nu kunde jag hjälpa henne att ta reda på vad som gäller, hänvisa till bra sidor på webben med utförlig information och ge lite allmänna råd. Men jag kunde inte lägga ett ärende till en
ombudsman
att stötta henne i förhandlingarna med chefen. Det hade jag gärna velat göra.
Varför är det så?
Jo, alla fackförbund har en viss kvalificeringstid innan man kan få del av tjänsterna. Verksamheterna bygger på att det finns en stabil medlemsbas. Fackförbund är demokratiska organisationer som ska kunna stå stadigt för arbetstagarnas villkor, både höst, vinter, vår och sommar; under hög- och lågkonjunktur.
- Det kräver en stabilitet där medlemmarna inte hoppar in och ut beroende på tillfälliga situationer, förklarar Camilla Rydell.
Detsamma gäller försäkringar, som de inkomstförsäkringar som kompletterar
a-kassan
. För att få ersättning från Unionens
inkomstförsäkring
(som ingår i medlemskapet utan extra kostnad!) krävs att man har betalat in medlemsavgiften under minst 12 månader. Med den ersättningen kan man få ut 70-80 procent av sin tidigare lön i hela sju månader, men att det finns en kvalificeringstid är standard.
Så, vänta inte!
Skulle Anette vägra att ta omplaceringen till lagret och istället riskera att bli uppsagd, så skulle hon alltså inte heller få ersättning genom inkomstförsäkringen.
- Vi svarar på frågor och ger
facklig rådgivning
direkt, men vi kan inte ge förhandlingshjälp åt en som blev medlem i går. Det kan kännas tufft också för oss, så snälla, vänta inte med att ansöka om medlemskap tills du verkligen behöver vår hjälp!
När du behöver hjälp och stöttning från facket:
Vem som hanterar ditt ärende först beror ofta på om det finns en Unionenklubb på din arbetsplats eller inte. Finns det så vänder du dig till någon av dina förtroendevalda kollegor, som representerar alla Unionen-medlemmar på arbetsplatsen. Då kan klubbstyrelsen driva ärendet till
förhandling
.
Saknas det
klubb
ringer du Unionens rådgivning, som kan skicka vidare ärendet till någon av de regionala ombudsmän som finns över hela landet - Unionen har 18
regionkontor
. Därefter tar en regional
ombudsman
eller annan medarbetare kontakt med dig för att gå igenom ditt ärende. Behövs det kan en regional
ombudsman
också stötta en befintlig
klubb
, och du kan som medlem alltid höra av dig till rådgivningen ändå.
Ombudsmannen företräder dig i förhandlingen med arbetsgivaren och genomför själva förhandlingen. Förhandlingen genomförs vanligen genom ett fysiskt möte, men den kan också genomföras via telefon eller Teams.
Målet är att lösa oenigheten mellan dig och arbetsgivaren och förhandlingen innebär ofta ett givande och tagande när argumenten läggs fram.
När ni har kommit överens om en lösning – eller alla möjligheter tömts ut – avslutas förhandlingen och ni går igenom resultatet av förhandlingen och dina eventuella valmöjligheter i ett nästa steg.
För att få ersättning från inkomstförsäkringen måste du:
ha varit medlem i Unionen i minst 12 månader
ha varit medlem i en svensk a-kassa minst 12 månader
arbetat minst 80 timmar per kalendermånad, sammanlagt 12 månader senaste 18 månaderna* (tid när du är arbetsbefriad, har statlig lönegaranti eller avgångsvederlag jämställs med arbetad tid.)
Ha en lön över ersättningstaket i
a-kassan
(inkomstförsäkringen ersätter mellanskillnaden mellan a-kassetaket och upp till 80 procent av din lön – finns ingen mellanskillnad ger försäkringen heller inget.)
Förra året svarade Unionens rådgivning på 200 000 samtal och mejl. Frågor som hur man får högre lön, fler semesterdagar, vad man gör om man blir uppsagd med mera!
I osäkra tider är det ovärderligt med tryggheten du får genom tillgång till arbetsrättslig rådgivning, förhandlingshjälp och kompletterande inkomstförsäkring. Allt ingår i medlemskapet.