Avskedandet ogiltigförklaras - medlemmen får 200 000 kr i skadestånd
När kylanläggningarna gick sönder för ett företag specialiserat på hydroponi, och växterna dog, pekades en anställd ut som syndabock. Nu ska företaget betala 200 000 kronor i skadestånd till den tidigare anställda efter att Unionen drivit fallet till tingsrätten.
Tingsrätten gick på Unionen linje och ogiltigförklarade avskedandet av den anställda som fick skulden för att företagets växter dog. Nu ska företaget betala 200 000 kronor i allmänt skadestånd plus utebliven lön till den tidigare anställda.
Det var under förra sommaren som flera kylanläggningar för ett företag specialiserat på hydroponisk odling gick sönder. En nyanställd slog larm till ledningen som dock ignorerade varningen och åkte på semester istället. När de återvände efter semestern var större delen av odlingen död.
Den nyanställda, en medlem i Unionen, anklagades för växternas död och avskedades – på helt felaktiga grunder, menar Unionens förbundsjurist Filip Vujcic som sedan dess drivit medlemmens ärende till tingsrätten.
Nu har tingsrätten avgjort ärendet och företaget ska betala 200 000 kronor i allmänt skadestånd plus utebliven lön till medlemmen, för ogiltigt avskedande.
- Vi är nöjda med utfallet i tingsrätten mot bakgrund av att avskedandet har förklarats ogiltigt och vår medlem nu också har rätt till allmänt skadestånd för det felaktiga avskedandet.
Och hur reagerade medlemmen?
- Medlemmen är också nöjd med resultatet och den hjälp vi har bistått med i processen, konstaterar Filip Vujcic.
Juristen: Att växterna dog är inget skäl för avskedande
Medlemmen skrev under på ett anställningsavtal - som arbetsgivaren i efterhand menar var förfalskat av den närmaste chefen. Nej, det håller inte, menar Unionens jurist. (Bilden ovan är en illustration, ej ett porträtt av medlemmen.)
Anställningen var "falsk" - fick lön ur chefens ficka
Avskedades efter krav på bättre arbetsvillkor – Unionen stämmer
När de anställda på en tandläkarklinik tillsammans framförde krav på bättre arbetstider och modernare utrustning svarade arbetsgivaren med att avskeda initiativtagaren. Så kan man inte göra, menar Unionen som nu stämt arbetsgivaren i tingsrätten.
En tandsköterska på en tandläkarklinik avskedades efter att hon tillsammans med kollegor begärt att inte behöva jobba mer än 8 timmar om dagen. Foto tingsrätten: Carl Johan Eriksson.
När personalen på en tandläkarklinik uppmanades att jobba längre pass - längre än åtta timmar om dagen - och ta emot ännu fler patienter gick en grupp anställda samman och framförde krav på rimligare arbetstider. De bad även om att få jobba med modernare utrustning.
Kort därefter avskedades en av initiativtagarna till gruppen - en tandsköterska som också var medlem i Unionen och därför kunde få förbundets stöd i processen.
Unionen stämmer för brott mot Las
Avskedandet saknar saklig grund menar Unionens förbundsjurist som nu stämt kliniken för brott mot
lagen om anställningsskydd
(Las). Tandsköterskan har skött sitt arbete korrekt och inte agerat på något sätt som kunde skada arbetsgivaren, understryks i stämningsansökan.
Arbetsgivaren har tidigare hävdat att tandsköterskan brutit mot tystnadsplikten genom att sprida känslig information i en sms-grupp, men enligt Unionen finns det inga belägg för detta.
Förbundet kräver därför 190 000 kronor i allmänt skadestånd samt att avskedandet ogiltigförklaras.
Lagen om anställningsskydd (LAS)
Lagen om anställningsskydd
skyddar arbetstagare som blir uppsagda eller avskedade. Den innehåller regler om anställningsformer och om uppsägning. Vissa delar av LAS är tvingande och de går inte att ändra genom avtal.
Vill du få mer att säga till om, på jobbet? Gå med rak rygg genom karriären med en trygg inkomst-försäkring? Vill du kunna ringa och bolla knepiga frågor om din arbetsmiljö och arbetsrätt med kompetenta rådgivare? Kolla här om du kan bli medlem i Unionen.