Under 2023 kunde Unionens rättshjälp konstatera en markant ökning av företagskonkurser. I landet som helhet deklarerade 8 868 företag konkurs under året, enligt analysmyndigheten Tillväxtanalys. Det är den högsta nivån sedan 1998.
Konkurserna drabbade alla sektorer men särskilt bygg- och finansbranschen.
- Vi har haft fler konkurser än vanligt. Det är ett tecken på dåliga tider, konstaterar Unionens chefsjurist Malin Wulkan i en intervju med medlemstidningen Kollega.
Unionens rättshjälp har under året avslutat 403 arbetsrättsliga ärenden, som bland annat involverade tvister om löner, uppsägningar och avskedanden, med resultat att medlemmarna fick ersättning med cirka 25 miljoner kronor.
Ytterligare stöd gavs medlemmarna i 156 försäkringsrättsärenden, vilket gav 11,5 miljoner kronor i ersättning för arbetsskador och arbetslöshetsersättningar.
Reducerade krav på medlemmarna
Unionen representerade även medlemmar som stämts av sina arbetsgivare för påstådda brott mot lojalitetsplikten, inklusive anklagelser om att ha röjt företagshemligheter eller brutit mot konkurrensklausuler.
I de fall där anklagelserna hade fog kunde Unionen ändå reducera kraven till betydligt lägre summor.
- När det gäller företagshemligheter och lojalitetsplikt är summorna ofta höga. Men ofta lyckas vi hjälpa till så att det slutgiltiga beloppet som medlemmen behöver betala även i ärenden där brott bedöms vara begångna blir väsentligt lägre än det krav som arbetsgivare ställt från början, säger Malin Wulkan till Kollega.
Sammantaget fick medlemmarna genom Unionens rättsliga representation under 2023 ersättningar på 37 miljoner kronor under 2023.
Det är en hög summa, men lägre än rekordnivåerna 2022. Variationen beror bland annat på att rättsprocesser tar tid och färre ärenden kom in åren innan.