Måste man ta ut sin semester i juli?
Nej, det är inte upp till dig hur du vill fördela dina semesterdagar över året, även om du lämnat in din semesteransökan i tid. Men du bör få svar på din ansökan nu snart.
Nej, det är inte upp till dig hur du vill fördela dina semesterdagar över året, även om du lämnat in din semesteransökan i tid. Men du bör få svar på din ansökan nu snart.
Enligt semesterlagen ska du få din ansökan om semester besvarad senast två månader innan semesterns första dag. Det innebär att du också måste ha lämnat in din ansökan i god tid för att chefen ska kunna schemalägga.
Måste jag ta ut all semester i juli – jag vill ha semester nu!
För många är det svårt att säga vilka veckor man vill ta ut så långt i förväg, det kanske måste synkas med partnern eller med släktingarna som delar på stugan. Om man har barn ska de kanske åka på kollo en vecka eller två, men vilka veckor är deras bästisar där? Möjligen hoppas man på att hitta en billig sista minuten-resa. Eller vill man inte ta ut någon sommarsemester alls – utan spara den till vintern?
Enligt Jennie Boldis, som är rådgivare på Unionen, börjar medlemmarna ringa redan i februari och undrar då till exempel om chefen verkligen kan kräva att de ska ta ut fyra veckors semester under sommaren. Vad svarar du då?
– Jag förklarar att semesterlagen är en skyddslagstiftning som reglerar arbetsgivarens skyldighet att förlägga fyra veckors sammanhängande semester för anställda och de veckorna ska infalla någon gång mellan den 1 juni och den 31 augusti. Så ja, arbetsgivaren kan kräva det.
Förr var det vanligare att verksamheten stängde helt under juli månad, och då förväntades alla ta semester samtidigt.
Så är det fortfarande inom vissa branscher, men i dag är det också vanligt att det hela tiden är någon som är i tjänst och att semesterschemat istället läggs ut för att täcka luckor. Det blir ett pussel att lägga, för arbetsgivaren.
Samtidigt kanske vissa mår bättre av att få en längre ledighet på vintern, nån vill vara ledig mellan hägg och syrén och andra jobbar gärna på sommaren. Är inte den här skyddslagstiftningen väl stelbent för det moderna arbetslivet?
– Om arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om att förlägga huvudsemestern en annan tid på året är det förstås okej. Lagen är till för att skydda arbetstagaren och underlätta verksamhetsplaneringen.
– Semesterlagen ger också möjlighet att spara upp till fem semesterdagar per år, dagar som du kan ta ut vid ett senare tillfälle. I november, till exempel. Men det ska arbetsgivaren i så fall informeras om i samband med att man ansöker om sin huvudsemester.
Om arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om att förlägga huvudsemestern till annan tid på året är det förstås ok.
Vad gäller om man inte har några semesterdagar att ta ut när sommaren kommer, man kanske är nyanställd till exempel och inte har hunnit få fullt intjänad semester och vill hellre få lön?
– Då kan inte arbetsgivaren kräva att du ska ta ut din semester bara för att andra gör det - även om hela verksamheten stänger ner ska du ges möjlighet att jobba. Arbetsgivaren har ingen möjlighet att förlägga obetald semester.
Och om man vill ta ut sommarsemester men inte har hunnit tjäna in sina betalda semesterdagar?
– Vissa arbetsgivare erbjuder förskottssemester, det vill säga att du kan ta ut full pott av semesterdagar redan ditt första år som anställd. Men då gäller vanligen att du blir återbetalningsskyldig om du själv säger upp dig inom fem år.
– Skulle din arbetsgivare inte erbjuda förskottssemester kan du ändå vara semesterledig, men då görs löneavdrag för de dagar du ännu inte tjänat in semester för.