En dag en bit in i vabruari sa Johans chef till honom att det var slutvabbat för hans del. Nu var det Johans sambos tur att vara hemma. Men va?! Ska chefen lägga sig i vem som stannar hemma med barnen när de är sjuka?
När barnen var sjuka var det oftast pappa Johan som vabbade. Men nu sa chefen ifrån, han fick inte vabba mer. Va!? Hade han hört rätt?
Johan har två barn, en femåring och en treåring, och det är oftast han som stannar hemma när barnen är sjuka eftersom deras mamma har ett jobb där det är svårt att vara borta. Det brukar funka bra. Johan jobbar med IT, har ganska flexibla tider och en schyst chef.
Johan blev helt ställd. Va?!
Men en dag, en bit in i ”vabruari” – den månad då vinterinfluensan tenderar att slå till som bredast och flest är hemma med vård av sjuka barn samtidigt (februari + vab = vabruari) – sa Johans chef till honom att han inte kunde vabba mer. Han behövdes på jobbet.
Nu fick hans fru faktiskt ta och ställa upp, sa chefen.
Johan blev helt ställd. Va?!
Kanske skulle han kunna
vobba
mer, tänkte han sedan. Det vill säga jobba på distans samtidigt som han var hemma med barnen. Han behövde inte tänka länge förrän han insåg att det ju aldrig skulle gå, med den treåringen…
Som tur var är Johan medlem i Unionen och kunde ringa sina rådgivare.
Det är ingenting arbetsgivaren kan kräva!
Nej, det är inte okej
Hallå, Monica Amante, var det här verkligen okej agerat av chefen?
- Kort sagt, nej. Arbetsgivaren har ingen rätt att lägga sig i hur familjen fördelar ansvaret för barnen eller vem som stannar hemma när barnen är sjuka.
- Såklart är oftast bäst om det går att dela jämnt på föräldraansvaret, men det går inte alltid.
Nu för tiden finns möjlighet också för andra närstående att ta ut vab, som mor- eller farföräldrar. Ibland kanske det kan vara en utväg om båda föräldrarna har svårt att komma loss?
- Visst, om det fungerar. Men återigen, det är ingenting arbetsgivaren kan kräva, konstaterar Monica Amante.
Finns någon gräns för hur mycket man får vabba?
- Nja, huvudregeln är att rätten till ledighet är kopplad till Försäkringskassans "tillfällig föräldrapenning" med en begränsning på max 120 dagar (följ länken för att läsa mer om det). Utöver Försäkringskassans regler finns ingen generell begränsning.
Det kan vara värt att påminna om att det är olagligt att vabba och
vobba
samtidigt.
Får inte kräva vobb
Kan arbetsgivaren kräva att Johan vobbar istället, det vill säga jobbar samtidigt som han är hemma med barnen?
- Nej, inte det heller. Arbetsgivaren kan ställa frågan, om det skulle vara en möjlighet att
vobba
, men får inte kräva eller utöva påtryckning att föräldern ska
vobba
istället för att ta ut vab. Det ska vara barnets behov som styr i första hand och familjen som avgör.
- Det kan vara värt att påminna om att det är olagligt att vabba och
vobba
samtidigt. Alltså, utför du arbetsuppgifter ska du ha lön och ingen ersättning från Försäkringskassan. Men ofta går det att till exempel ta ut vab för halva dagen och
vobba
resterande.
En arbetsgivare får inte missgynna dig för att du är förälder.
Får inte missgynna föräldrar
Finns det inte en risk att arbetsgivaren ger Johan någon typ av repressalier om han inte vabbar mindre?
- En arbetsgivare får inte missgynna dig för att du är förälder, det regleras i Föräldraledighetslagen. Men visst händer det att okunniga arbetsgivare försöker.
Monica Amante minns en medlem som ringde och berättade att hennes chef undanhållit henne från lönerevisionen, med motiveringen att hon vabbat så mycket att det inte gick att bedöma hennes arbetsprestation.
- Men det är inget argument som håller, utan snarare ett brott mot Föräldraledighetslagen och dessutom i många fall ett brott mot löneavtalet då våra
kollektivavtal
ofta innehåller skrivningar om att föräldralediga inte får missgynnas, konstaterar Monica Amante.
Läs mer...
5 fakta om extra föräldralön!
Du har väl inte missat att du kan få flera tusen kronor i kompletterande föräldralön, när din arbetsplats omfattas av kollektivavtal?