Carl jobbar med IT-säkerhet i ett internationellt bolag och vissa perioder blir det mycket övertid på hans jobb. Det är liksom en del av jobbet och både han och kollegorna tycker generellt att det är helt okej. De har ändå ganska flexibla tider och bra löner.
Så för något år sedan valde de att förhandla med arbetsgivaren om en extra semestervecka istället för
övertidsersättning
. Skönt, när semestern lider mot sitt slut och man vet att det finns dagar kvar att ta ut!
Men en dag blir det bara för mycket. Carl ringer till sina rådgivare på Unionen och frågar, med viss desperation i rösten:
Ska man behöva jobba dygnet runt för en semestervecka extra?!
- Först och främst är det ett ganska vanligt missförstånd, att man tänker att det inte finns någon gräns för hur mycket man måste jobba, bara för att man förhandlat bort övertidsersättningen, säger Monica Nisan, som är en av medlemmarnas rådgivare på Unionen, och fortsätter:
- Men det är ju övertids-ersättningen man förhandlat bort. Arbetsgivaren kan alltså inte begära att du ska jobba hur mycket som helst bara för att du förhandlat bort den särskilda ersättningen för övertid. En heltid är fortfarande en heltid.
Arbetsgivaren kan i vissa fall beordra övertidsarbete. Men det ska finnas särskilda skäl, det ska ha inträffat något oförutsett som gör att det krävs extra resurser. Jobbar man som Carl med IT-säkerhet kan det såklart hända att man kallas in då och då. Men inte hur mycket som helst.
Kanske borde Carl kompenseras mer än med en veckas extra semester, till exempel med en högre lön eller extra resurser för att hantera arbetstopparna.
Så här funkar det:
På Carls arbetsplats saknas
kollektivavtal
. Inom vissa
kollektivavtal
har reglerna kring övertid anpassats till specifika omständigheter i just den branschen (hitta ditt kollektivavtal här!).
När det inte finns något
kollektivavtal
får man istället gå till den generella arbetstidslagen för att se vad som gäller.
Enligt
arbetstidslagen
får den sammanlagda arbetstiden (arbetstid och övertid) vara högst 48 timmar per vecka i genomsnitt, under fyra månader. Alla anställda ska också ha minst elva timmars nattvila varje dygn och minst 36 timmars sammanhängande veckovila utan beredskapstid, varje vecka.
Skriv upp övertiden!
När Carl ringde kunde Monica Nisan också passa på att rekommendera att han är noga med att skriva upp hur många timmar övertid han jobbar, och tipsa sina kollegor om att göra det också - dels för att se till att övertidsarbetet inte bryter mot
arbetstidslagen
, dels för att kunna använda det som underlag inför en eventuell ny
förhandling
.
- Kanske jobbar Carl inte så mycket över att det bryter mot lagen, men tillräckligt för att han borde kompenseras mer än med en veckas extra semester? Till exempel med en högre lön! Eller kanske kunde han och kollegorna begära extra resurser för att hantera de utdragna arbetstopparna?
Funderar du på att förhandla bort övertidsersättningen?
Här kan du räkna ut hur mycket du tjänar på att avtala bort din övertidsersättning. Det kan vara klokt att kolla det innan frågan kommer till
förhandling
.