Klimat

Klimatomställningen måste vara ambitiös och reformtakten behöver öka. Men för att en snabb klimatomställning ska vara möjlig krävs det att den är rättvis. Kollektivavtal är ett viktigt verktyg för detta.

Unionens politik för en rättvis klimatomställning angriper vår tids mest allvarliga och angelägna fråga. Vi står bakom de klimatpolitiska målen i alla delar och uppmanar till en ambitiös klimatpolitik. Reformtakten och utsläppsminskningarna behöver öka.

Styrmedel måste kombineras med riktade åtgärder så att klimatomställningens konsekvenser balanseras på ett så rättvist sätt som möjligt.

Vad vill Unionen?

  • Omställningen måste vara rättvis. För att en snabb klimatomställning ska vara möjlig krävs det att den också är rättvis. Därför behöver styrmedel kombineras med riktade åtgärder så att klimatomställningens konsekvenser balanseras på ett så rättvist sätt som möjligt. Fackförbund har en viktig roll i arbetet. Kollektivavtalen står för en mycket viktig del för att säkra goda arbetsvillkor vilket är en förutsättning för en rättvis klimatomställning.

  • Industrin spelar en viktig roll. Det krävs stora insatser inom en rad olika områden och branscher för att minska koldioxidutsläppen. Industri och transporter står för de största utsläppen i Sverige och de är därför också de områden där det krävs störst förändringar.
  • Samhället måste kraftsamla. Främjandet av ny teknologi, en kraftsamling för att säkra fullgod tillgång till en fossilfri elförsörjning, investeringar i transportinfrastruktur, politiska styrmedel och incitament till att ställa om är alla viktiga beståndsdelar för att säkra klimatomställningen. Alla i Sverige ska ha möjlighet att vara klimatsmarta i sin vardag.
  • Investeringar krävs. Klimatomställningen kommer att kräva betydande investeringar, där det offentliga har en viktig roll att spela. Unionen vill därför se att det finanspolitiska ramverket ändras till att tillåta lånefinansiering av de investeringar som krävs för att nå klimatmålen.