Mansplaining är en slaggprodukt av könsroller under omförhandling
Unionen kan aldrig acceptera att kvinnor särbehandlas negativt av skäl som har samband med kön. I dagens samhälle har alla oavsett kön formellt lika rättigheter och möjligheter.
Unionen kan aldrig acceptera att kvinnor särbehandlas negativt av skäl som har samband med kön. I dagens samhälle har alla oavsett kön formellt lika rättigheter och möjligheter.
Publicerad 15 nov. 2016 | Uppdaterad 01 april 2025
Unionen kan aldrig acceptera att kvinnor särbehandlas negativt av skäl som har samband med kön. Därför valde Unionen i kampanjen Mansplaining-akuten att fokusera på en form av härskartekniker som kvinnor kan utsättas för när de tar plats och vill delta i arbetslivet på jämställda villkor.
I dagens samhälle har alla oavsett kön formellt lika rättigheter och möjligheter. Mot bakgrund av en kort historisk tillbakablick är det dock inte svårt att förstå varför efterdyningarna av forna tiders syn på kön ställer till med problem än idag.
Kvinnors rätt att yrkesarbeta och bedriva näringsverksamhet har långt ifrån alltid varit självklar.
En syn på kvinnor respektive män som väsensskilda varelser med olika förmågor, fallenheter och samhällsfunktioner har historiskt sett genomsyrat samhället. De föreställningar om kvinnligt och manligt som formats av forna tiders institutionaliserade underordning av kvinnor lever dessvärre till viss del kvar år 2016.
Vi behöver bara titta på könssegregeringen inom högre utbildning och på arbetsmarknaden för att inse att föreställningar om kvinnligt och manligt bidrar till att vissa mönster produceras och reproduceras i samhället än idag.
Den traditionella synen på kön håller dock på att förändras och även om tuffa utmaningar kvarstår innan samhället är fullt ut jämställt så är det uppenbart att många manliga privilegier som tidigare togs för givet är på väg att försvinna.
Alla reagerar vi olika på förändringar i samhället. Vissa av oss utvecklas och integrerar medan andra av oss medvetet eller omedvetet gör motstånd.
Mansplaining kan tolkas som en motreaktion på det faktum att de traditionella könsrollerna är under omförhandling.
Oavsett om mansplainingen är uppsåtlig, en form av missriktad välvilja eller ett rent slentrianmässigt beteende är problemet i grund och botten att kvinnor antas vara mindre vetande, kompetenta, betydelsefulla eller berättigade.
Det är självfallet inte så att alla män utsätter alla kvinnor för mansplaining hela tiden. Det vore ett absurt påstående som saknar verklighetsförankring. Men tillräckligt många kvinnor utsätts av tillräckligt många män för att det ska vara ett problem som behöver belysas, diskuteras och lösas.
Trakasserier, inklusive mansplaining och andra härskartekniker, har ingen plats i det jämställda arbetsliv som Unionen vill uppnå. Därför behöver vi problematisera och utmanövrera den här typen av beteenden.
Vi måste prata om det, säga ifrån och kräva att män som ägnar sig åt mansplaining ändrar sitt beteende.
Trakasserier skadar den utsattas trivsel på jobbet och möjlighet att utföra sitt arbete liksom arbetsmiljön och i förlängningen även företagets produktivitet . Individen, företagen och samhället har allt att vinna på ett aktivt och enträget förebyggande arbete mot trakasserier.
Ett viktigt led i allt förändringsarbete är inte bara att börja göra nya saker utan också att sluta göra saker som vi gjort tidigare.
Låt oss komma överens om att mansplaining är en av de företeelser som vi genom en gemensam kraftsamling lämnar bakom oss för gott.
Ytterligare läsning om mansplaining: Vad är egentligen mansplaining?