Politiker, sluta skillgissa!
Kompetensgapet kan enbart fyllas om rätt insatser görs här och nu. Om inte, riskerar Sverige att halka efter och missa ett gyllene läge att skapa fler och bättre jobb i framtidens arbetsliv.
Kompetensgapet kan enbart fyllas om rätt insatser görs här och nu. Om inte, riskerar Sverige att halka efter och missa ett gyllene läge att skapa fler och bättre jobb i framtidens arbetsliv.
Publicerad 25 sept. 2024
Vi behöver alla se till att vår kompetens eller våra ”skills” som det ibland benämns är uppdaterade så att kompetensgapet fylls.
Unionen vet att politiker i regel får mer kompetensutveckling än privata tjänstemän . Här bör det vara ett likvärdigt resultat. Privata tjänstemän måste få möjlighet att vidareutbilda sig mitt i arbetslivet.
Det krävs politiska beslut som leder till omfattande investeringar i vidareutbildning för både unga och yrkesverksamma för att det ska bli möjligt.
Ett utvecklat systemstöd för CSN:s handläggning och de regelförenklingar som planeras är bra, men löser inte hela problemet och tar lång tid innan de får effekt. CSN behöver en utökad budgetram även 2026 och 2027. Beslut om regelförenklingar måste tas så att de kan träda i kraft den 1 januari 2025.
Nuvarande system för resurstilldelning ger svaga incitament för lärosäten att satsa på utbildning för yrkesverksamma. Skapa ett nytt system som ger universitet och högskolor stabila förutsättningar att erbjuda relevant och flexibel utbildning anpassad för lärande mitt i arbetslivet. Tillför nya resurser till högskolan.
Ge universitet och högskolor öronmärkta pengar för utbildningar riktade till yrkesverksamma, utöver befintliga takbelopp.
I väntan på ett nytt resurstilldelningssystem tilldela Stiftelsen kunskap- och kompetensutveckling , KK-stiftelsen, medel för att hantera en ny modell där samtliga universitet och högskolor kan söka pengar för att i samarbete med näringslivet utveckla och testa nya utbildningar för yrkesverksamma.
Ett effektivt system för lärande mitt i livet kräver att förmåga att validera reell kompetens. Genomför Valideringsdelegationens förslag i utredningen om högskolan.
Fortsätt bygg ut yrkeshögskolan för att möta utbildningsbehovet hos förstagångsstuderande och yrkesverksamma. Inför fördjupningsutbildningar som ger en kvalificerad yrkeshögskoleexamen på ett i stället för två år för dem med relevanta förkunskaper från eftergymnasial utbildning eller arbetsliv.