Regeringen har lyssnat på Unionens krav - söker EU-stöd för varslade på Northvolt

Peter Hellberg, förbundsordförande för Unionen, kommenterar regeringens beslut att söka EU-stöd för varslade på Northvolt.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 07 nov. 2024

Anställda lämnar anläggningen på Northvolt, samt bild på Unionens förbundsordförande Peter Hellberg

Peter Hellberg, förbundsordförande Unionen, om regeringens beslut att söka stöd från EU:s globaliseringsfond.

I september varslade Northvolt 1 600 anställda om uppsägning på grund av företagets ekonomiska kris, och i oktober stod det klart att 338 tjänstemän sägs upp – varav majoriteten i Skellefteå – samt 840 personer från batterifabriken i Skellefteå. Det har varit en tuff period där fackliga insatser har varit avgörande för att skydda medlemmarnas rättigheter och säkerställa att uppsägningarna sker på bästa möjliga sätt under de omständigheter som varit rådande.

Tidigt var Unionen ute och krävde att regeringen skulle ansöka om finansiella stödinsatser från EU:s globaliseringsfond i syfte att stötta de som blivit uppsagda från Northvolt och dess underleverantörer. Idag meddelade regeringen att man har lyssnat på Unionens krav.

– Vi var tidigt ute med kravet på regeringen om att söka pengar från EU globaliseringsfond eftersom vi såg att det fanns ett stort behov av stöd för de som varslats från Northvolt. Jag välkomnar därför regeringens samt arbetsmarknads- och integrationsministern Mats Perssons beslut att nu gå vidare med en ansökan, säger Peter Hellberg, förbundsordförande för Unionen.

Nu har regeringen gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att ansöka om upp till 14 285 000 euro från Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (EGF) för att stödja de uppsagda med kompetensutveckling och omställningsåtgärder. Projektet kommer att finansieras till 60 % genom EGF-medel och till 40 % från den svenska staten. Ett välkommet besked enligt Hellberg.

 -Vi vet att neddragningarna slår hårt mot de drabbade och därför är den här ansökan så viktig. Vi är särskilt oroade över att Sverige riskerar att förlora kompetens som är avgörande för den gröna omställningen. Med hjälp av dessa resurser kan de som blivit av med jobbet få insatser som stärker deras kompetens för att snabbt hitta ett nytt arbete, avslutar Peter Hellberg.

Unionens förbundsordförande Peter Hellberg

Peter Hellberg

Förbundsordförande, Unionen