Vad är egentligen mansplaining?

Vi har nog alla sett det i verkligheten, män som förklarar något i nedlåtande ton för en kvinna. Men vad betyder egentligen mansplaining, var kommer ordet ifrån och vad säger forskarna?

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 11 nov. 2016 | Uppdaterad 01 april 2025

Vad är mansplaining? Så känner du igen och bemöter det

Mansplaining är ett så kallat teleskopord som är skapat av de engelska orden “man” och “explaining”. Innebörden i ordet är när en man självsäkert, och ofta nedlåtande, berättar eller förklarar hur något ligger till, gärna opåkallat, utan att själv lyssna och utan att vara mer insatt i ämnet.

Det är inget nytt fenomen, däremot är ordet relativt nytt. Många anser att det har sitt urpsrung i Rebecca Solnits text “Men Explain Things to Me” från 2008 där hon beskriver fenomenet, dock utan att mynta begreppet. I en artikelkommentar myntades “mansplaining” och togs upp av The New York Times i sin “Word of the Year List”. Resten är som man brukar säga, historia.

Kritikerna menar att uttrycket är ogrundat och enbart en härskarteknik som kvinnor använder mot män. Men det finns vetenskapliga studier och rapporter som belägger att män pratar betydligt mer än kvinnor, både i klassrum och på arbetsplatser, och det är kanske grunden till att många upplever “mansplaining”?

Mäns självsäkerhet stiger med åldern

Ett exempel är en forskningsstudie som publicerades av American Psychological Association december 2015. I den går det att utläsa hur män, framför allt i västvärlden har utvecklat sitt självförtroende på ett annat sätt, jämfört med kvinnor.

Man kunde i studien även utläsa hur självsäkerheten hos män i västvärlden steg i takt med åldern. Science Daily tolkar det som att kulturen i västvärlden kan ses som en viktig förklaring.

De som mansplainar tänker troligen inte själva på hur de uppfattas – men, som bekant, kommunikation är ju alltid på mottagarens villkor.

Mer om mansplaining: Mansplaining är en slaggprodukt av könsroller under omförhandling