Det är svårt att ge generella råd kring den komplexa situation som uppstått till följd av corona-pandemin, men här listar vi tio konkreta saker som kan vara bra att ha koll på för dig som driver eget företag..
I Sverige fanns i början av 2020 omkring 450 000 egenföretagare. Många av dem har drabbats hårt i följderna av corona-pandemin.
Därför blev frustrationen också stor när det första åtgärdspaketet som lades fram av regeringen innehöll få insatser riktade mot små- och egenföretagare. Den 25 mars kom dock ett andra åtgärdspaket, nu med mer insatser för den här gruppen.
- Vi har efterfrågat insatser som gör verklig skillnad för våra egenföretagarmedlemmar, som vi vet har drabbats hårt av den rådande krisen, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.
- Nu har regeringen presenterat nya åtgärder och de är ur ett egenföretagar-perspektiv klart bättre än det som presenterats tidigare, men de är inte tillräckliga. Det måste till fler insatser som ger ekonomiskt stöd här och nu och som inte skapar ohållbar skuldsättning längre fram.
- Vi ligger på för ytterligare insatser som regering och riksdag behöver sätta in för att egenföretagare och deras verksamheter ska klara sig igenom den här svåra situationen, säger Katarina Lundahl.
- Utöver det jobbar vi för fullt med att få ut relevant information för att våra medlemmar som är egenföretagare ska klara sig igenom den här tiden.
Mer om Unionens tjänster för egenföretagare längre ned. Men vad kan du göra själv, för att hålla företaget flytande genom den här svåra tiden?
Tio goda råd till egenföretagaren
Gör en ny preliminärdeklaration så att du betalar rätt skatt 2020
Du som driver ditt företag som enskild firma eller handelsbolag fick i början av året ett beslut från Skatteverket om hur stor preliminär F-skatt du ska betala under 2020. I och med senaste tidens turbulens kan det finnas anledning att se över din prognos för företaget 2020.
Se över din budget och ta höjd för olika scenarier
F-skatten bygger på din budget. Om du redan gjort bedömningen att intäkterna kommer bli lägre i år, justera då även hela budgeten för 2020
För en dialog med dina leverantörer om att förlänga betaltiderna
Våga förhandla med dina leverantörer. Båda parter tjänar på det i längden.
Försök att få förskottsbetalning (om det behövs)
Försök att få förskottsbetalning från kundersomdu har en långvarig relation med och som du vet att du kommer fortsatta göra affärer med så snart situationen är över.
Sänkt bolagsskatt 2020
Det kan finnas skäl för dig med aktiebolag att se över andra bokföringsmässiga reserveringar. För 2020 har det sedan tidigare beslutats att bolagsskatten sänks från årsskiftet från 21,4 procent till 20,6 procent. Ett bra tips är därför att diskutera med din revisor ifall det är en möjlighet som passar ditt bolag.
Se över din marknadsföring och försäljning
Försök atthitta nya kunder och nya marknader, om det är möjligt. Du kan exempelvis uppdatera din Linkedin-profil och fila på dina eventuella presentationer.
Passa på att kompetensutveckla dig
Om du har möjlighet kan du försöka ta tillvara på tiden och kompetensutveckla dig.
Försök att boka om istället för att boka av
Får du mycket avbokningar kan du i största möjliga mån föreslå att istället boka fram mötena/jobben.
Se över om du behöver skjuta upp skatteinbetalningarna
Om du som egenföretagare för tillfället har betalningssvårigheter på grund av det nya coronaviruset kan du ansöka om anstånd hos Skatteverket. Preliminärskatt på lön, mervärdesskatt samt inbetalningar av arbetsgivaravgifter kan skjutas upp i tre till tolv månader.
Får du inte alls ihop den framtida ekonomin? Anmäl dig till
a-kassan
.
Om du inte får ihop den framtida ekonomin behöver du anmäl dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Anmäl dig också som arbetssökande hos din a-kassa och glöm inte att lägga företaget vilande. Unionensakassa.se Tidigare var regeln att man som företagare bara kunde lägga firman vilande och ta ut a-kassa en gång per femårsperiod. Den regeln vill regeringen tillfälligt ändra, som ett led i det åtgärdspaket som presenterades 30 mars, för att fler ska kunna få del av arbetslöshetsförsäkringen. Vad som gäller hos din a-kassa.
Och ja, Unionens
inkomstförsäkring
gäller också egenföretagare - som komplement till
a-kassan
.
Om du blir sjuk som egenföretagare
Har du enskild näringsverksamhet, handelsbolag eller kommanditbolag, gör så här:
Du som har aktiebolag räknas som anställd i ditt bolag om du tar ut lön. Det betyder att ditt aktiebolag betalar sjuklön till dig de första 14 dagarna som du är sjuk. Sjuklön på verksamt.se
2) När du har sjukanmält dig, ansök om sjukpenning - läs mer om vilka uppgifter du behöver lämna hos Försäkringskassan
Stöd till medlemmar som är egenföretagare
Affärsjuridisk rådgivning och kunnigt bollplank
Du som är medlem i Unionen Egenföretagare kan också få hjälp med affärsjuridisk rådgivning – till exempel om du skulle vilja skriva in en klausul som reglerar din skyldighet att utföra ett visst uppdrag om coronaviruset skulle sätta käppar i hjulen på något vis eller vid någon annan slags avtalstvist.
Du har också möjlighet att få företagsekonomisk rådgivning genom ditt medlemskap, till exempel om hur du hanterar ett potentiellt underskott bokföringsmässigt eller om 2019 års resultat kan omdisponeras utifrån att 2020 ser ut att bli på ett annat sätt än planerat.
Som egenföretagarmedlem kan du också boka in samtal med någon av Unionens certifierade affärscoacher för att få råd och stöd, ett bollplank i frågor om den situation du befinner dig i med ditt företag just nu. Affärscoaching
Kan egenföretagare få inkomstförsäkring?
Svar ja! Som medlem i Unionen Egenföretagare ingår inkomstförsäkringen - som för alla andra. Inkomstförsäkringen kompletterar a-kassan.
Det nya coronaviruset påverkar hela samhället och självklart många av våra arbetsplatser. Din arbetssituation kan påverkas på många olika sätt. Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna när det kommer till corona och jobbet. Sidan uppdateras löpande.
Inte bara antalet, även beloppen i stämningsansökningarna ökar. Det finns fall där tidigare anställda dömts på miljonbelopp, berättar Unionens chefsjurist Martin Wästfelt i en intervju med Dagens Industri. Ett miljonskadestånd är ingen bra början på ett företag.
På Unionen, som bland annat organiserar egenföretagare, ökar också antalet rådgivningsärenden som rör lojalitetsplikt - de har mer än fördubblats under bara ett par års tid.
Enligt förbundets chefsjurist Martin Wästfelt har det flera orsaker:
Digitaliseringen har bidragit till att kunskap i dag ofta är ett företags främsta kapital. Samtidigt som prislistor, kundlistor och till exempel tekniska ritningar är lätta att kopiera.
Det har blivit svårare att patentera idéer och uppfinningar. Det innebär att det blir än viktigare att bevaka företagshemligheter och hålla hårt på företagslojaliteten.
Den nya lagen om företagshemligheter som trädde i kraft 1 juli 2018 och ersätter den gamla lagen (skydd för företagshemligheter) innebär i princip en skärpning, som omfattar fler typer av angrepp.
Ett ”angrepp” kan enligt den nya lagen vara att man på något sätt skaffat sig tillgång till en företagshemlighet – även om det skett i god tro och utan uppsåt att användas – till exempel genom att ta med sig information från företaget till bostaden. (Även om uppsåt eller oaktsamhet krävs för att du ska bli skadeståndsskyldig.) Det kan leda till att än fler kan komma att anklagas för att ha brutit mot lagen om företagshemligheter.
Unionen driver varje år flera ärenden till prövning i domstol, bland annat ärenden rörande lojalitetsplikten.
Gör så här:
Vad ska man då tänka på för att inte riskera lojalitetsplikt när man startar upp något eget innan eller just i anslutning till att man sagt upp sig från en anställning?
Det finns en lag som heter Lagen om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet. Den ger dig rätt att ansöka om upp till sex månaders tjänstledighet för att starta upp en näringsverksamhet. Har du inte fått företaget på fötter inom sex månader kan du ansöka om en förlängning. Utnyttja den möjligheten istället för att starta ditt bolag vid sidan av dina uppgifter som anställd!
Eller säg upp dig. Tror du på din affärsidé är det ofta bäst att ta steget fullt ut och satsa. Som medlem i Unionen har du ett trygghetnät i form av inkomstförsäkringen som även gäller egenföretagare, samt i form av rådgivning, affärscoachning, avtalsgranskning, förmånliga företagsförsäkringar och mycket mer. Bli medlem direkt? Ansök här!
Köp en ny dator och/eller städa ur mejl och annat du kan ha lagrat på enheter och i molntjänster du har tillgång till i ditt företagande. Tänk på att även adressboken i mobilen kan utgöra ett kundregister. Gör till vana att rensa data du inte längre behöver. Också en bra rutin för att hålla sig på rätt sida om GDPR, den nya dataskyddsförordningen.
Finns det ett sekretessavtal eller en konkurrensklausul bifogat ditt
anställningsavtal
? Som anställd omfattas du ändå av lojalitetsplikten och den nya företagshemlighetslagen ger arbetsgivaren ett gott skydd, men särskilda konkurrensklausuler förekommer ändå. Som medlem i Unionen kan du få hjälp attreda ut vad som gäller och inte genom att höra av dig till dina rådgivare.
Skaffa dig ett kompetent bollplank som redan har gjort en del av de missar du kan slippa göra. Som medlem i Unionen får du möjlighet att träffa en mentor för ditt företagande, den första träffen helt utan kostnad och sedan till en kraftig rabatt, om du väljer att fortsätta.
Vad kostar ett medlemskap i Unionen Egenföretagare?
Det är ovärderligt att ha ett skyddsnät när du startar eget företag. Medlemskapet i Unionen Egenföretagare kostar dig inte mycket, men ger dig både trygghet, rådgivning, inspiration och bollplank.
Inkomstförsäkring
: En av marknadens bästa inkomstförsäkringar ger även dig som är egenföretagare trygghet att våga satsa, och ingår utan extra kostnad när du blir medlem i Unionen Egenföretagare.
Sjukvårdsförsäkring: Som medlem har du möjlighet att teckna en sjukvårdsförsäkring hos Bliwa till medlemspris. En trygghet som ger dig snabb vård utan omvägar.
Företagsförsäkring: Du har 20% rabatt på Folksams småföretagsförsäkring (förutsatt att du kan teckna den som medlem i Unionen Egenföretagare.
Affärscoachen ger dig skjuts i företaget: Du får kostnadsfri tillgång till våra certifierade affärscoacher, som med stor erfarenhet av egenföretagande och entreprenörskap, coachar dig i ämnen som affärsutveckling, marknadsföring och försäljning.
Affärsjuridisk rådgivning: Som egenföretagarmedlem får du också tillgång till 10 timmar affärsjuridisk rådgivning av jurister från Advokatfirman Fylgia.
Även egenföretagare blir gamla. Ändå är det bara lite drygt var tredje enskild näringsidkare som gör egna pensionsavsättningar – jämfört med 96 procent av de anställda.