Efter uppsägningen från IT-företaget fick David inte ut sin semesterersättning. Men den hade han ju tjänat in till! När Unionens jurist kopplades in visade det sig att det fanns mer som inte gått rätt till.
Det saknades semesterersättning på den sista lönen som David fick utbetald från IT-företaget. Bilden ovan är en illustration, ej ett porträtt av medlemmen.
En medlem som vi kan kalla David jobbade sedan några år som marknadsförare för ett IT-företag. Tills i somras då han sa upp sig från anställningen.
David jobbade på lojalt, uppsägningstiden ut, men när den sista lönen betalats ut insåg han att den nog borde ha varit lite större.
Det saknades semesterdagar
Efter att han ringt och förklarat situationen för sina rådgivare på Unionen skickades ärendet vidare till förbundsjuristen Filip Vujcic – som kunde se att det stämde, David hade inte fått ut den ersättning han tjänat in till. Företaget hade gjort felaktiga avdrag.
Under sin anställning hade David tjänat in till 76 semesterdagar, men bara tagit ut 47, varför det borde ha funnits 29 intjänade semesterdagar kvar som skulle ha betalats ut som
semesterersättning
i samband med den sista löneutbetalningen.
- Jag skulle inte säga att det är vanligt att arbetsgivare missar att betala ut
semesterersättning
. Men bland de ärenden som vi jurister hanterar är det ganska vanligt, säger Filip Vujcic och påminner om att det är viktigt att hålla koll själv och som medlem att höra av sig till Unionen så fort som möjligt om något verkar konstigt.
Varning för uteblivna lönespecar
I det här fallet hade IT-företaget också missat att ge David lönespecifikationer vid ett flertal tillfällen, vilket visade sig när Filip Vujcic skulle gå igenom siffrorna. Det är något som faktiskt är ganska vanligt, berättar han, men det går att komma runt genom att begära ut uppgifter från Skatteverket.
- Bland mindre och oseriösa arbetsgivare är det vanligt att lönebesked inte upprättas. Det kan vara en indikation på att skatter inte har betalats som de ska, men det går som sagt att kontrollera genom att logga in på Skatteverket.
För medlemmen David har Filip Vujcic nu lämnat in en stämningsansökan mot IT-företaget för utebliven lön och brott mot
semesterlagen
.
Bakvägen till din lönespec
Om din arbetsgivare vägrar eller missar att ge dig specifikation på din lön så kan du ändå få fram uppgifterna genom att gå bakvägen:
I valet mellan "År" och "Utbetalare" välj "Utbetalare.
Då får du en lista på månatliga utbetalningar, i form av kontant
bruttolön
och avdragen skatt.
Enligt Skatteförfarandelagen (10kap 19§) ska du kunna lämna uppgift om skattedraget belopp i upp till sex år tillbaka i tiden. Därigenom kan du alltså få ut dina lönespecar sex år tillbaka i tiden.
Men det är inte lönen Skatteverket vill ha specificerad, utan skatten. Hittar du inga uppgifter om den lön du fått utbetald finns risk att din arbetsgivare underlåtit att betala skatter och sociala avgifter - det vill säga gett dig svart lön.
Risk för svarta pengar
Har din arbetsgivare inte betalat in de sociala avgifterna så har du inte heller rätt att få ut sjuk- eller föräldrapenning med mera, så det är en god idé att kolla uppgifterna bakvägen ifall du inte får någon lönespec från din arbetsgivare.
Som medlem i Unionen kan du sedan få hjälp av både rådgivare och jurister, så att inte du blir drabbad av andras slarv eller oärlighet.
Räkna på lönen!
Genom vårt verktyg, kolla lönespecen, kan du också få hjälp att kontrollera att din lön räknats rätt.
Juristen berättade om sin sjukdom - sades upp från advokatbyrån
Unionen stämmer en advokatbyrå för att ha sagt upp en av sina anställda jurister efter att hon berättat om ett tidigare alkoholmissbruk.
Juristen sades upp utan sakliga skäl. Nu stämmer Unionen advokatbyrån.
Det var efter en svår skilsmässa, akut stressreaktion och efterföljande depression som en flerbarnsmamma, som jobbade som biträdande jurist på en advokatbyrå, hamnade i ett alkoholberoende.
Olyckan blev en vändpunkt
Det kulminerade i att hon vid ett tillfälle körde rattfull och kraschade in i ett träd. Hon dömdes senare för rattfylleri och körkortet drogs in, som Unionens medlemstidning Kollega rapporterat om. Bilolyckan blev en vändpunkt.
Juristen påbörjade behandling och var därefter nykter. En dag valde hon ändå att vara öppen med sin situation och berätta för sin chef om händelserna. Till att börja med lyssnade chefen
Men dagen efter samtalet blev hon helt oväntat uppsagd. Arbetsgivarens argument var att hennes körkort dragits in och att hennes anställning krävde körkort.
Det saknades dock körkortskrav i hennes
anställningsavtal
och det var flera av kollegorna som inte heller hade körkort.
Unionen stämmer advokatbyrån
Unionen, som företräder kvinnan (tack vare att hon är medlem i Unionen), konstaterar att hon aldrig misskött sina arbetsuppgifter och att rattfyllerihändelsen skett helt utanför arbetstid.
Därför stämmer Unionen nu advokatbyrån och kräver 135 000 kronor i skadestånd för brott mot
lagen om anställningsskydd
, Las.
Unionen menar också att arbetsgivaren inte uppfyllt sitt rehabiliteringsansvar när man istället valde att säga upp juristen efter att hon öppet berättat om sina personliga utmaningar.
Om du har blivit sjukskriven på heltid eller deltid har du ett förstärkt anställningsskydd. Det innebär att arbetsgivaren i princip inte får säga upp dig på grund av din sjukdom.
Alkoholism är klassat som en sjukdom och att säga upp en person på grund av en specifik sjukdom är inte
sakliga skäl
.
En arbetstagare som till exempel lider av en beroendesjukdom, som alkoholism, har tvärt om ett förstärkt anställningsskydd.
Arbetsgivare måste först fullgöra sitt rehabiliteringsansvar och vidta nödvändiga anpassningar som möjliggör för medarbetaren att återfå sin arbetsförmåga.
Om DU har alkoholproblem som lett till misskötsamhet på arbetet eller orsakar andra risker, måste du ställa upp på erbjuden rehabilitering, så problemen på arbetsplatsen löses.
Det är först när arbetsgivaren kan dokumentera att han eller hon fullföljt sin rehabiliteringsskyldighet och om medarbetaren ändå brustit i sitt ansvar, som det kan börja finnas
sakliga skäl
för
uppsägning
på grund av personliga skäl.
Observera att det är aldrig okej att vara full eller hög på jobbet. Kommer du berusad till jobbet utan att ha en beroendeproblematik kan det faktiskt utgöra
sakliga skäl
för
uppsägning
.