Morgan hade precis tackat ja till en visstidsanställning när han fick erbjudande om en tillsvidareanställning hos ett annat företag i samma bransch. Om han bara hade kollat det där avtalet innan han skrev under hade han kunnat tacka ja.
Morgan blev erbjuden en tillsvidaretjänst veckan efter att han skrivit under på en visstidstjänst. Nu ångrar han att han inte ringde och frågade sina rådgivare på Unionen innan han skrev under något avtal.
Det blir allt vanligare med olika former av visstider, eller tidsbegränsade anställningar. Vikariat, säsongsanställning och temporär inhyrning via bemanningsföretag är bara några exempel.
I de flesta fall gäller en
visstidsanställning
från ett överenskommet datum till ett annat, och kan inte sägas upp däremellan (med mindre än att någon missköter sig). Har man gått med på att vara anställd fram till ett visst datum får man alltså - som grundregel - tugga i sig det, oavsett vilka andra erbjudanden man får under tiden. Men det beror på några formuleringar i avtalet.
Morgan fick lov att tacka nej till fast tjänst
Morgan (som egentligen heter något annat) hade just börjat jobba på sitt nya jobb, där han fått en särskild
visstidsanställning
på några månader, när en rekryterare hörde av sig från en annan arbetsplats där han också hade sökt jobb.
På det andra stället erbjöds Morgan en tillsvidaretjänst. Även om allt verkade bra på den arbetsplats där han just börjat jobba ville han förstås mycket hellre ha ett fast jobb.
Eftersom Morgan är medlem i Unionen kunde han ringa till sina rådgivare. Och när han gjort det insåg han att han borde ha ringt tidigare – innan han skrev under anställningsavtalet för visstidstjänsten.
Så svarar rådgivaren...
Oskar Lindholm var den medlemsrådgivare som Morgan ringde till. Menar du att Morgan inte kan ta den tillsvidaretjänst han erbjudits därför att han redan hade hunnit påbörja visstidsanställningen?
- Ja, i Morgans fall är det nog tyvärr så. Vad han och alla andra bör kolla innan man skriver under ett avtal om visstid är att det är uppsägningsbart.
Och hur gör man för att se till att det är uppsägningsbart?
- Om det står i anställningsavtalet att anställningen gäller från ett visst datum till och med ett annat datum, vilket är det vanliga, så går det i princip inte att säga upp sig i förtid.
- Men står det istället "tills vidare"… följt av ”dock längst till och med” – då är det mer troligt uppsägningsbart. Så titta noga hur det är formulerat innan du skriver under! Man kan också be om att få skriva in en rad om att avtalet ska vara ömsesidigt uppsägningsbart med en månads
uppsägningstid
. Då är det tydligt vad som gäller.
Innebär det att arbetsgivaren också kan säga upp avtalet i förtid?
- Ja, men arbetsgivaren kan inte säga upp en
visstidsanställning
med mindre än att det finns
sakliga skäl
för
uppsägning
, som
arbetsbrist
eller personliga skäl. Förutsatt att det inte handlar om en provanställning, för en sådan kan både arbetsgivaren och arbetstagaren säga upp från en dag till nästa, utan närmare motivering.
Vad gäller om det är ett vikariat?
- Om du är anställd på ett vikariat kan du bli uppsagd i förtid om den du vikarierar för kommer tillbaka tidigare än planerat. Med tanke på att den anställde ska vara redo att lämna tjänsten anser Unionen att vikariatet också bör vara uppsägningsbart från arbetstagarens håll.
- Men för att vara på den säkra sidan är det alltid bäst att se till att det skrivs in i anställningsavtalet från början - det vill säga, innan man skriver under.
Om man är behovsanställd då och jobbar per timme?
- Någon sådan anställningsform finns egentligen inte, arbetsrättsligt sett är det som brukar avses med ”behovsanställning” eller "timanställning" i själva verket en serie med kortkorta visstidsanställningar.
- Då kanske man skriver ett slags ramavtal med arbetsgivaren som gäller villkoren för hela serien av visstidsanställningar – istället för ett ordinarie
anställningsavtal
. Det är inte olagligt men det är inget som vi rekommenderar och det finns inte reglerat i några
kollektivavtal
.
Vad säger Unionens
kollektivavtal
om visstidsanställningar?
- En
visstidsanställning
ska omfatta minst en månad, enligt de allra flesta
kollektivavtal
. I flera av Unionens
kollektivavtal
finns även en reglering om att en visstidsanställd arbetstagare ska kunna säga upp sig innan visstidens slutdatum.
Som medlem i Unionen ingår en av marknadens bästa inkomstförsäkringar. Den gäller även om du säger upp dig själv (efter karens). Gå rakryggad genom arbetslivet!
Vad skulle Unionens inkomstförsäkring kunna ge dig?
När du är eller blir medlem i Unionen ingår en av marknadens bästa inkomstförsäkringar - utan extra kostnad. Om du skulle hamna mellan jobb kompletterar inkomstförsäkringen
a-kassan
, så att du kan hitta rätt i lugn och ro.