Måste man åka med på kick-off?
Anita gillar inte höjder och känner sig inte ett dugg intresserad av den höghöjdsbana som chefen tänker sig ska svetsa ihop teamet. Det är dags för företagets årliga kick-off.
Bli medlem här!Anita gillar inte höjder och känner sig inte ett dugg intresserad av den höghöjdsbana som chefen tänker sig ska svetsa ihop teamet. Det är dags för företagets årliga kick-off.
Bli medlem här!Det har varit en del omställningar under året, några har slutat och det har också anställts ett par nya i Anitas arbetslag. Hon tycker också att det behövs en bättre laganda, mer samarbete.
Men varför kan det inte räcka med att de samlas för en konferens och kommer överens om förbättrade arbetsprocesser, undrar hon, i år igen.
Anita är medlem i Unionen sedan många år och vet att hon har ringt tidigare, antagligen har hon ställt exakt samma fråga då.
Men finns det verkligen någon bestämmelse, något i arbetsrätten eller i kollektivavtalen, som säger att hon måste sätta av en helg för att resa iväg till en annan ort och förnedras inför sina kollegor? Eller ännu värre, se dem förnedra sig själva!
Den frågan kom in till Sara Andersson, som är en av medlemmarnas rådgivare på Unionen. Anita, som egentligen heter något annat, fick det här svaret:
- Först och främst bör du prata med din arbetsgivare och fråga om det är obligatorisk närvaro i alla delar. Då kan du också förklara vilka delar du inte känner dig bekväm med.
Det är i slutändan arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet, förklarar Sara Andersson. Menar arbetsgivaren att det tillhör uppdraget är det svårt att hävda att man inte ska behöva följa med.
- Det kan vara knepigt att avgöra när arbetet övergår i fritid vid till exempel en konferens eller en kickoff med olika aktiviteter på både kvällar och helger. Men är det obligatorisk närvaro utanför ordinarie arbetstid ska det utgå någon form av ersättning.
Det förutsatt att det finns kollektivavtal , saknas det har man ingen automatisk rätt till ersättning för övertidsarbete. Det förutsätter också att man inte har avtalat bort övertidsersättningen i avtalet, vilket inte är helt ovanligt.
Nej, Anita kommer inte att bli tvingad att klättra i träd. Det är inte det hon är anställd för. Men är närvaro obligatorisk bör Anita åtminstone följa med, förklarar Sara Andersson vidare.
- Det bästa är förstås om man kan ta upp frågan i samtal med kollegorna och arbetsgivaren i god tid inför planeringen av en konferens eller kick-off, och redan i då lyfta vilka önskningar och olika förutsättningar som finns i gruppen.
- De allra flesta vill såklart bidra till ett bättre samarbete och arbetsklimat, men det finns ändå olikheter man bör försöka ta hänsyn till när man planerar något utanför den ordinarie verksamheten.
Kanske är det några i gruppen som har småbarn som de vill komma hem till, det kan också finnas de som firar religiösa högtider på andra tider än arbetsgivaren. Det kan även finnas de med allergier och olika funktionsvariationer som man helt enkelt måste ta hänsyn till, för att inte exkludera eller till och med diskriminera de medarbetarna.