Om du får besked om uppsägning
Om du får veta att du snart kan bli uppsagd ska du ta det lugnt och höra av dig till ditt fackförbund - innan du skriver under något. Det bestämda rådet fick en medlem nyligen.
Om du får veta att du snart kan bli uppsagd ska du ta det lugnt och höra av dig till ditt fackförbund - innan du skriver under något. Det bestämda rådet fick en medlem nyligen.
När chefen ringde för att fråga om Leo var med i något fackförbund, blev han orolig. Han hade anat att det var omorganisation på gång. Leo berättade att han var med i Unionen och sedan ville chefen inte säga mer än att de skulle ses och prata så snart hon var tillbaka på kontoret. Leo ville inte komma oförberedd till samtalet med chefen, så han ringde till sina rådgivare på Unionen.
Vad gäller, undrade han, hur ska man göra? Vad har jag att förhandla om? Om jag får ett avgångsvederlag, ska jag tacka ja?
- Först och främst behöver du inte förhandla alls, själv. Eftersom du är medlem i Unionen kan vi hjälpa dig med det, förklarar Jonatan Holm, som är en av medlemmarnas rådgivare på Unionen.
- Och så ska du inte gå med på något vid sittande möte. Det är viktigt. Får du något förslag, be att få det skriftligt, ta med dig det och hör av dig till oss så snart du kan så går vi igenom det tillsammans. Om du bara kommer ihåg de två sakerna så kan du ta det lugnt tills vidare.
Det är inte helt ovanligt att Unionens rådgivare får frågor från medlemmar som erbjudits en överenskommelse om arbetsbefriad uppsägningstid , det som i vanligt tal ofta kallas "utköp", i samband med ett varsel.
Den typen av lösning är ingenting som Unionen rekommenderar och inte erbjuder förhandlingshjälp kring.
Även om det kan kännas lockande att få det överstökat direkt rekommenderar Jonatan Holm att Leo inte går med på något sådant heller vid sittande möte, utan att han ber om att få ta med sig det eventuella erbjudandet och sedan hör av sig till sina rådgivare på Unionen igen - innan han skriver under.
- Som sista utväg kan vi hjälpa till att granska ett sådant avtal, medan det fortfarande finns tid att påverka innehållet.
Gången är sådan att arbetsgivaren först ska kolla av om en anställd som kan komma att omfattas av en nedskärning är medlem i facket, precis som Leos chef har gjort. Sedan ska en förhandlingsframställan skickas till den anställdes fackförbund.
Därefter måste arbetsgivaren enligt lag förhandla med förbundet. Det görs via en ombudsman som ser till att allt går rätt till. Till exempel ser ombudsmannen till att det görs en omplaceringsutredning för att se om den varslade kan få andra arbetsuppgifter och om det inte går, att regler för turordning följs.
Det spelar ingen roll om arbetsplatsen omfattas av kollektivavtal eller inte. Men den som blir varslad måste vara medlem i ett fackförbund sedan en tid för att få förhandlingshjälp från facket. Är du inte medlem än kan du bli det här - så har du stödet när du behöver det!
För att en arbetsgivare ska kunna säga upp dig från din tillsvidareanställning krävs sakliga skäl . Det vanligaste är arbetsbrist , och det är en ganska vid benämning, ett samlingsnamn för en mängd olika situationer där det framför allt inte finns personliga skäl för uppsägningen.
Arbetsbrist behöver alltså inte innebära brist på arbete, men kanske att arbetsgivaren vill förändra verksamheten åt något håll eller rätt och slätt vill dra ner på kostnaderna.
Den andra typen av sakliga skäl för uppsägning kallas personliga skäl. När en anställd blir uppsagd på den grunden betyder det att hen har misskött sitt arbete eller uppträtt olämpligt, på något sätt. Det kan röra sig om sådant som illojal konkurrens, arbetsvägran eller olovlig frånvaro.
Både för arbetsbrist och personliga skäl följs uppsägningen av en uppsägningstid , då den anställda jobbar på som vanligt fram till slutdatumet, såvida man inte kommer överens om att uppsägningstiden ska vara arbetsbefriad (vilket ofta är det som avses med ett så kallat utköp).
Hur lång uppsägningstiden är regleras vanligtvis i det kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen eller i ditt individuella anställningsavtal , där det kan finnas skrivelser om en längre uppsägningstid . I grunden ligger lagen om anställningsskydd, LAS, där den minsta uppsägningstiden är en månad.
Ett olämpligt beteende av mer allvarlig art, som våld eller förskingring, kan också utgöra grund för avskedande. Då har du ingen uppsägningstid alls, utan får gå omedelbart.