Avdrag på lönen - få koll på kvittningslagen
Känner du till kvittningslagen? Inte många som gör det. Men det borde du, särskilt om du använder jobbmobil och jobbdator privat eller jobbar med provisionsbaserad lön.
Känner du till kvittningslagen? Inte många som gör det. Men det borde du, särskilt om du använder jobbmobil och jobbdator privat eller jobbar med provisionsbaserad lön.
Peter jobbar som säljare inom B2B. I höstas hade han hade sålt in ett stort parti till en kund, och fick ut en ordentlig provision på det. Skönt, för den fasta lönedelen var inte så hög. Peter hade bokat en fjällresa över jul för familjen och allt hade varit toppen.
Men i februari kom varorna i retur. Kunden hade hittat någon detalj som inte stämde och skickat tillbaka hela lasset. Det var ju synd, men inte kunde Peter tänka sig att det var han som skulle stå för den kostnaden!
Arbetsgivaren drog kostnaderna för både returfrakt och de returnerade varorna från Peters lön.
Det var en jättestor kostnad som skulle äta upp större delen av hans lön i flera månader. Men det var ju inte Peters fel att varorna inte höll måttet. Han fick provision för sina prestationer som säljare, inte för vad de gjorde i fabriken på andra sidan jordklotet, resonerade han när han ringde till Unionen.
Hade arbetsgivaren verkligen rätt att dra kostnaden från Peters lön?
- Det beror på vad som står i Peters anställningsavtal , eller om det finns en bilaga till det där provisionen regleras, förklarar Gunilla Krieg, som är central ombudsman på Unionen.
I vissa avtal står det reglerat att provisionen är preliminär och att avdrag kan göras i fall av returnerade varor eller dylikt.
Peter kom inte ihåg vad det stod, och visste inte var han gjort av sin kopia av anställningsavtalet heller. Det var några år sedan det skrevs och då hade han varit mest fokuserad på att få jobbet, ursäktade han sig.
- Det är faktiskt okej. Om Peter känt sig pressad att skriva under ett medgivande om kvittning för att få jobbet, så kan medgivandet underkännas.
Enligt kvittningslagen kan en anställd ta tillbaka sitt medgivande när som helst, även om det gjorts skriftligt - som i ett anställningsavtal . Men finns medgivandet där och är aktuellt när arbetsgivaren gör avdraget kan det vara svårare att bestrida kvittningen.
Om du känt dig pressad att skriva under kan du ta tillbaka medgivandet.
I Peters fall var det en affär som slutfördes i oktober och först i februari kom returen som arbetsgivaren ansåg att Peter skulle stå för. Då var ju pengarna redan borta!
Finns ingen tidsgräns för hur långt i efterhand en arbetsgivare kan kräva kvittning?
- Jo, om avdrag på lönen görs mer än tre månader i efterhand bör man precis som Peter kontakta facket. Domstol brukar inte godkänna löneavdrag som görs så långt efteråt om det inte skulle vara specifikt avtalat så, säger Gunilla Krieg.
Om det skulle visa sig att Peters arbetsgivare gjort avdrag på hans lön utan att Peter gett sitt medgivande, till exempel i samband med att han skrev under anställningsavtalet, då kan arbetsgivaren bli skyldig att betala skadestånd.
Samtidigt står det också i kvittningslagen att ett sådant skadestånd kan jämkas om arbetsgivaren hade grundad anledning att anta att hen hade rätt att kvitta lön mot kostnader.
- Håll reda på ditt anställningsavtal och om det finns några bilagor till det, kontrollera vad som står där. Hör sedan av dig till dina rådgivare på Unionen om din arbetsgivare vill göra avdrag på din lön för kostnader som uppstått så hjälper vi till att reda ut vad som rimligt, rekommenderar Gunilla Krieg.
Medlemmen Peter som nämns i texten heter egentligen något annat.
Kvittningslagen, eller lag om arbetsgivares kvittningsrätt som den egentligen heter, utgör ett slags ramverk för i vilka fall det är godkänt för arbetsgivaren att göra avdrag på en anställds lön för att täcka olika oförutsedda kostnader.
I korthet gäller detta: