Coronaviruset och jobbet
Kan du välja att jobba hemifrån om du är orolig för att bli smittad av virus? Nja. Men den och andra frågor om corona besvaras här.
Bli medlem här!Kan du välja att jobba hemifrån om du är orolig för att bli smittad av virus? Nja. Men den och andra frågor om corona besvaras här.
Bli medlem här!Publicerad 02 mars 2020
Den senaste tidens snabba utbredning av Corona-viruset, Covid-19, har lett till en ökad oro för smittspridning i samhället och, såklart, i arbetslivet.
Alla former av virus smittar lättast där många samlas på en begränsad yta, som på bussen, pendeltåget eller på jobbet. Så även detta nya virus, som är en så kallad "droppsmittat virus" (läs mer om det längre ned).
Därför tas för närvarande en mängd ovanliga beslut på våra arbetsplatser - anställda blir "hemförlovade", permitterade eller ansöker själva om att få jobba hemifrån - i vissa fall för att ta hand om barn efter att förskolan stängt.
Vad gäller egentligen - vad kan du kräva och vad kan din arbetsgivare kräva av dig?
Svar: Nej, rent juridiskt kan du inte kräva att få jobba hemifrån. Att avvika från arbetsplatsen olovligen kan ses som en arbetsvägran och du riskerar då allvarliga konsekvenser (eventuellt uppsägning och/eller skadestånd, upprepad arbetsvägran kan inte enbart leda till uppsägning utan även till avskedande).
Men prata med din arbetsgivare. Folkhälsomyndigheten har rekommenderat åtminstone boende i Stockholmsregionen att jobba hemifrån. Ta hjälp av ditt arbetsmiljöombud , AMO, om det finns ett sådant på arbetsplatsen.
Svar: Din arbetsgivare kan i denna särskilda situation hemförlova dig med lön. Din arbetsgivare kan däremot inte tvinga dig att ta ut semesterledighet eller obetald ledighet i stället för att hemförlova dig med lön.
Svar: I detta fall avses om arbetsgivaren fattar det beslutet själv, utan sådana rekommendationer från berörda myndigheter.
Som utgångspunkt bör en förhandling med facket genomföras innan beslut tas om att frisk personal ska hålla sig hemma, så kallad "hemförlovning". Innan man börjar arbeta hemifrån bör man också ha en dialog med arbetsgivaren om till exempel hur man kan jobba och hur avstämningar ska göras.
Arbetsgivaren kan med stöd av arbetsledningsrätten beordra en arbetstagare att arbeta hemifrån eller arbetsbefria arbetstagaren med lön givet omständigheterna.
OBS! Om arbetsgivaren skulle säga att du inte har rätt till lön ska du på ett tydligt sätt informera arbetsgivaren om att du står tillgänglig för arbete och därför ska erhålla lön. Detta gäller även om man inte kan utföra vissa, eller ens några, arbetsuppgifter hemifrån. Det är också viktigt att komma ihåg att arbetsgivarens arbetsmiljöansvar inte har upphört.
Svar: Vi är i en extraordinär situation men regler i våra lagar och kollektivavtal gäller. En arbetsgivare som planerar att skära ner i sin verksamhet måste följa vissa regler. Besluten ska tas i en viss ordning och berörda fackliga organisationer ska vara med i processen för att se till att allt går rätt till.
Och kom ihåg, även om du har blivit varslad om uppsägning betyder det inte att du säkert kommer att sägas upp. Själva uppsägningen kan komma i ett senare skede efter förhandlingar, eller inte bli av alls. Från varsel till uppsägning
Svar: Om förskolan är stängd på grund av att det funnits en coronasmittad person på förskolan som barnet umgåtts med och barnet nu är hemma för att se om det utvecklar symtom, bör föräldern kunna vända sig till vården och fråga om ett läkarintyg och därigenom nyttja möjligheten till VAB.
Om förskolan däremot är stängd för att någon som vistats där varit i ett riskområde och förskolan väntar på att se om den personen utvecklar symtom kan föräldern inte nyttja VAB för sitt egna barn under tiden. I den situationen har barnet nämligen inte med säkerhet varit utsatt för en person som bär på smittan.
Andra möjligheter som du kan diskutera med din arbetsgivare:
Enligt Folkhälsomyndigheten smittar Covid-19 genom direktkontakt mellan människor och genom hostningar och nysningar - alltså så kallad "droppsmitta".
Så här kan du göra för att minska risken för att bli smittad själv och även för att inte sprida viruset vidare (källa: Folkhälsomyndigheten.)
Många som har möjlighet har fått instruktioner att jobba hemifrån, särskilt i Stockholmsområdet, sedan det uppmanades av Folkhälsomyndigheten den 16 mars.
Men alla har inte möjlighet att jobba hemifrån. Om det gäller dig och du behöver dela arbetsverktyg som tangentbord, mus eller annat med dina kollegor, var noga med att torka av tangentbord och mus med en desinficerande tvättlapp innan du börjar jobba och en gång till innan du lämnar platsen till en kollega.
Det kan vara bra att göra till en vana för framtiden, men är särskilt viktigt i dessa tider., då samhället behöver dra ner på spridningstakten av det nya viruset.
Hur ser symptomen ut och hur länge kan man gå runt med viruset utan att det bryter ut? De och många andra frågor om Covid-19 besvarar Folkhälsomyndigheten här.
Är du orolig och vill prata med någon om Covid-19? Då kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13.
Har du planerat en resa?
Utrikesdepartementet avråder för närvarande reser till alla länder.
Här kan du hålla koll UD:s uppdaterade reserekommendationer.