Just nu är det många som fått lov att gå ner i arbetstid till följd av corona-krisen. Andra har förlorat jobbet helt och hållet. Är du en av dem som ofrivilligt fått tid över? Använd tiden smart - arbetsmarknaden kan se helt annorlunda ut när det vänder.
Ekonomin går för närvarande igenom ett stålbad till följd av coronavirusets spridning. Många företag står inför tuffa utmaningar, och tvingas permittera eller till och med varsla personal.
Virusets framfört är en pandemi, alla kontinenter utom Antarktis har drabbats. Den ekonomiska krisen som följt på spridningen är därmed också global.
Samtidigt sker detta i en tid som redan innan präglades av stora omställningar, till följd av digitalisering, automatisering och grön ekonomi.
Kanske kommer arbetslivet efter coronakrisen inte alls att se ut som det gjorde innan. Vad blir det då för kompetenser som kommer att efterfrågas?
Använd tiden - gör dig redo!
Om du är en av dem som ofrivilligt fått tid över till följd av coronavirusets effekter på ekonomin – om du gått ner i arbetstid eller blivit uppsagd – se till att du är redo och uppdaterad med rätt kompetens när det vänder.
Den 30 mars presenterade regeringen ett ytterligare krispaket med insatser för att stärka möjligheterna till omställning.
En del av krispaketet gällde tillfälliga regler för att fler ska omfattas av a-kassa, den andra delen ökade möjligheter till
kompetensutveckling
.
Här är några av de viktigare delarna:
Höjda anslag till universitet och högskolor för att öka antalet utbildningsplatser.
Särskilda insatser för att öka antalet sommarkurser.
Särskilda insatser för utbyggd distansundervisning och öppen nätbaserad utbildning (så kallade Moocs, massive open online courses).
Utökat antal platser på regional yrkesvux och förbättrade möjligheter att få studiestöd för studier på yrkeshögskola.
CSN slopar fribelopp för studier vid sidan av arbete under 2020.
Som en av de första organisationerna i Sverige använder Unionen ett AI-baserat analysverktyg för att prognosticera vilka kompetenser som kommer att behövas framöver, utifrån faktorer som teknisk utveckling och bransch.
- Vi använder det här verktyget för att göra analyser på makronivå, och för att förstå vilka färdigheter som blir viktiga för
tjänstemän
i
privat sektor
framöver, säger Katarina Lundahl, chefekonom på Unionen.
Verktyget kan också användas för att se vilka yrkesgrupper som enklast kan matchas mot kommande behov, förklarar hon.
- Någon som jobbat som revisor i många år kanske har bra förutsättningar att relativt snabbt ställa om för att jobba med IT-säkerhet, till exempel.
Det är så man måste tänka framöver, menar Katarina Lundahl.
- Och det gäller både arbetsgivare och andra, att inte fastna i en viss yrkesidentitet, utan se med en öppen blick på vilka kompetenser en person besitter och vilka kompetensluckor som behöver täckas för att vara relevant på en förändrad arbetsmarknad i morgon.
Inventera dina kompetenser
Om du inte har ett avancerat AI-verktyg till din hjälp, får du göra din omvärldsbevakning på egen hand. Johan Fogelberg är Unionens karriärcoach:
- I nuläget är omvärldsbevakningen tyvärr svårare än någonsin då arbetsmarknadens normala beteende har ställts på ända på grund av corona. Men håll koll på dagspressen för att följa utvecklingen i stort och välj ut ett par branschtidningar för att följa den bransch du är intresserad av.
- Ingen av dem kommer att ha svaren på var jobben finns, men du kan fånga upp tendenser. Till exempel är det många företag som nu ställer om produktionen för att möta efterfrågan utifrån viruset och där öppnar sig då nya jobbmöjligheter.
För att inventera sina kunskaper tipsar Johan Fogelberg om Unionens digitala karriärsplaneringsverktyg där du får besvara frågor som är relevanta för att sätta ord på din egen kompetens. Även arbetsförmedlingen har flera praktiska digitala verktyg.
Kompetens kan också vara så mycket mer än sakkunskaper, påminner han. Det kan också handla om sådant som analytisk förmåga, självledarskap eller konflikthantering. Den typen av färdigheter kan också ge dig en viktig fingervisning.
- Om du till exempel söker bland tillgängliga distanskurser (se nedan), välj det som ger dig energi men också ligger i linje med din befintliga kompetens och förstärker dina styrkor.
- Det kan också vara klokt att passa på att skaffa dig ett formellt intyg på din kompetens.
De flesta stora plattformarna för nätbaserad utbildning tillhandahåller diplom för genomförd kurs, ibland mot en kostnad på några hundra kronor.
- Och glöm inte, tillägger Johan Fogelberg, glöm inte att uppdatera din professionella profil i ditt CV och på Linkedin med dina nya kunskaper.
Du håller all världens universitet i handen!
År 2012 skapade två av världens högst rankade universitet, Harvard och MIT, en gemensam plattform för så kallade Moocs (massive open online courses) – öppen nätbaserad utbildning – edX.org. Samma år följde Stanford efter med plattformen Coursera. Brittiska Open University lär ha startat med distansutbildningar redan 1969, och blev en digital plattform 2017.
Idag erbjuds utbildningar och delkurser från universitet och högskolor i hela världen, via dessa plattformar – däribland flera svenska, som KTH, Chalmers, Uppsala och Lunds universitet.
Tre av världens största plattformar för utbildning online:
Kurserna som ges som så kallade Moocs varierar från grundläggande nivå till avancerad inom alla möjliga akademiska ämnen, men till skillnad från vanliga universitetsutbildningar ställs sällan formella behörighets- eller förkunskapskrav.
Ett tips är dock att vara lite ödmjuk och anmäla sig till en kurs som man faktiskt har möjlighet att fullfölja. Står det att kursen vänder sig till studenter på Masters-nivå ska du nog ha studerat ämnet tidigare för att kunna tillgodogöra dig utbildningen.
De flesta kurserna ges på engelska. Men även många kurser från svenska universitet återfinns bland utbudet.
Lektionerna ges via video och webbartiklar, ofta mobilanpassade. En del av kurserna följer en fastlagd plan men de flesta följer du helt i din egen takt.
Kurserna är i princip alltid gratis, men om du vill ha ett diplom efter avslutad kurs kan du behöva betala en summa på några hundra kronor.
Fler frågor och svar kring följderna av coronaviruset