Fått jobb på en arbetsplats utan kollektivavtal?
Du fick jobbet, grattis! Men du, innan du skriver under anställningsavtalet, har du kollat om arbetsplatsen omfattas av kollektivavtal? Annars har du en del att tänka på.
Du fick jobbet, grattis! Men du, innan du skriver under anställningsavtalet, har du kollat om arbetsplatsen omfattas av kollektivavtal? Annars har du en del att tänka på.
Om arbetsplatsen du är på väg till saknar kollektivavtal är det många villkor och förmåner du själv bör se till att greja. Och det bör du göra innan du skriver under anställningsavtalet.
Det är nämligen i ditt anställningsavtal dina villkor regleras om arbetsplatsen saknar kollektivavtal , och det kan vara svårt att komma i efterhand och kräva andra villkor än de du redan skrivit under på. Så läs noga här:
Här kan du söka på arbetsgivare och se om de har kollektivavtal med Unionen:
Du måste själv förhandla om att få löneökning - utan kollektivavtal behöver inte arbetsgivaren höja din lön alls. Någonsin. Se till att få en årlig lönerevision inskriven i ditt avtal direkt.
Du bör också se till att få övertidsersättning inskriven i ditt anställningsavtal , för det finns inget i lagen som ger dig rätt till det.
Vill du hellre ha en veckas extra semester än övertidsersättning , kan du ofta förhandla till dig det - förutsatt att du har något att förhandla om.
När din arbetsplats omfattas av kollektivavtal ingår övertidsersättning och då kan du föreslå att du växlar övertidsersättningen mot en extra semestervecka.
Om du har långa resor till och från jobbet bör eventuell ersättning för restid skrivas in i avtalet från början. Likaså milersättning om du förväntas köra din egen bil i tjänsten.
Om du får barn och behöver ta ut föräldraledighet får du leva på den ersättning du får från Försäkringskassan - om du inte själv ser till att din arbetsgivare går med på att du ska ha kompletterande föräldralön .
Det kan skilja flera tiotusentals kronor i halvåret, om du har föräldralön eller inte, med en genomsnittlig tjänstemannalön. Den ingår per automatik när du jobbar på en arbetsplats som omfattas av kollektivavtal .
När det saknas kollektivavtal behöver din arbetsgivare inte heller betala in till din tjänstepension och du får bara allmän pension när du blir gammal.
För de som går i pension i dag innebär den allmänna pensionen ungefär hälften av vad de som också har tjänstepension får. Hälften.
Om du ändå väljer att ta jobbet kan du räkna på hur mycket högre lön du behöver komma in på, för att täcka upp för de kollektivt förhandlade villkor och förmåner du missar.
Här hittar du ett räkneexempel:
Farideh tjänar drygt 133 000 kr om året på att det finns kollektivavtal
Ett kollektivavtal är en överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagares representanter, där villkor och förmåner regleras för alla som jobbar på den arbetsplatsen (även de anställda som inte är medlemmar i facket omfattas).
När det finns kollektivavtal är i princip det enda du själv behöver förhandla om - din egen ingångslön. Alla de andra förmånerna och villkoren, liksom en grundläggande årlig löneökning*, har vi redan förhandlat fram åt dig! Dessutom får du och dina kollegor betydligt mycket större möjligheter till inflytande på arbetsplatsen med kollektivavtal .
Du som blir medlem i Unionen får därutöver mängder av andra, individuella förmåner; som studiestöd för din kompetensutveckling , facklig och juridisk rådgivning, en av marknadens bästa inkomstförsäkringar, studiestöd för kompetensutveckling , karriärcoachning och mycket mer.
*Den garanterade årliga löneökningen hindrar inte alls att du och din arbetsgivare kommer överens om en ännu snabbare individuell löneutveckling för dig.