"Alla fick högre lön"

Gör vi anställda ett bra jobb ska det självklart synas i lönekuvertet, så tänkte fackklubben på Emballator. Efter framgångsrika förhandlingar fick de på så sätt mer än det centrala avtalet lovade.

Ellinor Karlsson, Klubbordförande, Emballator

Ellinor Karlsson, Klubbordförande, Emballator 

Vi fick upp löneökningen, vilket var väldigt uppskattat

Alla på företaget som jobbar mot kunder skulle tidigare finnas tillgängliga mellan klockan 8–16.30. Det innebar att den flextid vi hade i teorin var omöjlig att använda i realiteten. 

Statistik och siffror är svåra att argumentera emot. Så resonerade man i fackklubben när man argumenterade för högre löneökningar än det centrala avtalet erbjöd.  

- Gör vi anställda ett bra jobb, så ska det självklart synas i lönekuvertet. 2020 hade företaget ett rekordår. Därför tyckte vi i fackklubben att det var fullt rimligt att alla tjänstemän borde få mer än det centrala avtalet lovade. Efter förhandlingar fick vi upp löneökningen från 2,8 till 3,2 procent, vilket var väldigt uppskattat, säger Ellinor Karlsson, Klubbordförande, Emballator. 

Fackklubben fixade så att flextiden inte bara blev en pappersprodukt

Ellinor jobbar på Emballator i Ljungby, ett företag som tar fram plastförpackningar till såväl livsmedelsindustrin som färgbranschen. Hon är ordförande i fackklubben. Förutom att öka tjänstemännens löner, så har fackklubben fixat så att flextiden inte bara blev en pappersprodukt, utan något de anställda faktiskt kan dra nytta av. Tidigare hette det att alla som jobbar mot kunder ska finnas tillgängliga mellan klockan 8–16.30. Det innebar att flextiden i realiteten var omöjlig att använda.

- Även då tog vi i fackklubben fram statistik, som visade att i princip ingen ringde efter klockan fyra måndag till torsdag och efter klockan tre på fredagar. Så nu stänger växeln tidigare, vilket innebär att vi kan flexa.

En annan uppgift Ellinor har är att scanna av alla nyanställdas kontrakt innan de signeras.

Gör klubben ett bra jobb, så får man också respekt och gehör från arbetsgivaren – det är Ellinors erfarenhet.

- Jag kollar så att folk ligger på en rimlig lönenivå, att det finns arbetstid utsatt, och att man inte har förhandlat bort exempelvis övertidsersättning i onödan.

Men hon hjälper också enskilda personer, som nyligen när ett par där båda jobbade på företaget frågade om båda eller bara en fick föräldralön från företaget när de var hemma med barn.

- Självklart har båda rätt till det tillägget, vilket de blev glada över att få höra då chefen hade varit väldigt oklar i sitt svar. Då gick jag in och förtydligade.

Gör klubben ett bra jobb, så får man också respekt och gehör från arbetsgivaren – det är Ellinors erfarenhet.

- Vi fick nyligen en ny vd. Innan han anställdes tog man in åsikter från både oss och IF-metall. Vi fick också träffa den nya vd:n under rekryteringsprocessen. Det kändes bra att även medarbetarnas åsikter hade betydelse.

Ellinors bästa tips

  1. Det är roligt att hjälpa andra. Det ger stor tillfredsställelse. 
  2. Att skapa god stämning. Saker går att förändra och förbättra. Ju snabbare man lyfter saker som inte fungerar och pratar med varandra, desto mindre snack och bättre stämning.
  3. Ökad trygghet för fler. Genom att i praktiken visa hur facket fungerar kan vi locka till oss fler medlemmar. På så sätt får fler en ökad trygghet på arbetsmarknaden.

Uppdrag gör skillnad. För alla!

Som fackligt ombud får du äran att förbättra och göra skillnad för kollegorna på jobbet. Det är också utvecklande, lärorikt och roligt för dig själv!

Läs fler berättelser från förtroendevalda

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg